Hónapok óta vizslatom a csodaszép vintage-lámpaburákat ígérő boltokat, ámbár egy bajom van velük: egy hétköznapi ember pénztárcájához mérten szinte megfizethetetlen árakon vannak. Ugye, szokás mondani, hogy a dizájntermékeknél a hozzáadott művészi értéket is megfizetjük – és ez így van rendjén. Mégis fel tud bosszantani, amikor nagyáruházak polcain – ahol kicsit elvárnám, hogy elérhető áron kapjak szép használati tárgyakat – ugyanazokat a hasonlóan trendi vintage-dizájnlámpákat még mindig  gigászi árakon találom meg. Csak itt már a nagyüzemi termelésnek köszönhetően erősen fakul a dizájntermék fénye, és el van koptatva a kézműves-, meg a dizájn jelző is. Ez az én triggerpontom, amitől felbosszantom magam, és azt mondom, egy fityinget se vagyok hajlandó költeni és hát... maradok üres kosárral a kezemben. 

Úgyhogy mivel a lakásfelújítás kellős közepén vagyok, felkerekedtem és utánajártam, hogyan lehet lámpaburát készíteni házilag, hogy spóroljak kicsit a költségeken. 

Bármennyire is könnyűnek tűnhet a képek alapján, ha még sosem fogtál a kezedben fúrót, és egy lámpakörte kicserélése is fejtörést okoz, akkor mindenképp hívj segítséget, aki támogat téged ebben a projektben. Bár kék öves házibarkácsoló vagyok, ha villanyszerelés, fúrás, faragás jön a képbe, én jobb szeretem, ha ilyenkor van kire támaszkodni, biztos, ami biztos. 

A következő eszközökre mindenképp szükséged lesz: a kiszemelt tárgy, amit burává alakítasz, fúró, és persze az égő, ami belekerül. A következőképp néz ki a lámpabura készítése házilag:

1. Feladat: Megkeresni azt a tárgyat, ami könnyen burává alakítható

Tálak, edények, fazekak, sajtreszelő is tökéletes a feladatra. Bolhapiacokon, zsibiken remek antik tárgyakat találhatsz ehhez, érdemes kinézni a lőrinci piacra, ecserire, de bármelyik nagyáruház konyhai részlegén is fillérekért találhatsz olyan fém edényt, retró tésztaszűrőt, ami tök jól fog kinézni. Nekem erre a három cink edényre esett a választásom, ami potom 2950 Ft-ba került. 

2. Választásnál két fontos szempont, az esztétikán kívül

Ügyelj arra, hogy ne legyen túl nehéz, persze akkor, ha csak a zsinóron akarod lógatni, egyébként külön rögzíteni kell. Bizonyosodj meg róla, hogy van hely a kiválasztott tárgyon, amit ki lehet fúrni, hogy át lehessen bújtatni rajta a villanyvezetéket.

3. Égőválasztás
Személy szerint teljesen elfogult vagyok az antik égőkkel szemben. Imádom a hangulatát, a stílusát, csak egy dolog zavart mindig is benne, hogy drága, és nem világítja be a szobát. Szerencsére viszont mostanára már a szolgáltatók ezt a piaci rést is betöltötték. 

Lehet olyan izzókat is találni, amik nem fogyasztanak sokat, hozzák az antik égők hatását, anélkül, hogy mélyen a pénztárcánkba kéne nyúlni. Ma már szinte mindenhol találni keveset fogyasztó, antik hatású LED-égőt, ami nem melegszik túl, így attól sem kell tartanod, hogy a „csináld magad” burád megolvad, felmelegszik, vagy hogy a villanyszámlád túl magas lesz. Ezer forint körüli áron már kapható hatalmas gömb alakú sárgásan izzó LED-szálas fényforrás. 

4. Fúrás
Ha minden megvan, akkor indulhat is a fúrás. Ha még nincs benne tapasztalatod, akkor a biztonság kedvéért, kérj segítséget. A cél, hogy akkora lyukat fúrj, amekkora a vezeték átmérője.

5. Villanyszerelés
A villanyszerelés résznél először is áramtalanítani kell, majd leszerelni a foglalatot, hogy csak a csupasz vezeték lógjon, és azt kell átfűzni a burán. Amennyiben először csinálnál ilyet, szintén kérj segítséget.

6. Összeszerelés
Itt már majdnem kész vagy, csak vissza kell szerelni a foglalatot, betekerni az izzót, és kész is! Tádáááá!

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/J. Lekavicius

A további képek a szerző tulajdonában vannak