Irodánk berendezésekor szerettük volna úgy sajátossá, „wéemenessé” tenni a hétköznapi munkaterünket, hogy közben alapvetően nem volt a szerkesztőségnek túl sok pénze. A munkahelyünk gyakorlatilag a második otthonunk, úgyhogy rászántuk az időt annak felkutatására például, hogy hol tudunk egy hatalmas ódon asztalt szerezni az értekezőbe (ArtKraft), vagy egy jó kis funky festményt (szintén ArtKraft) a főnök(ség) szobájának giganagy falfelületére.

Kores Eszter festményének igaza van. "A mûvészet nem cirkusz. Hanem pajzs." #dolgokamiketszeretek #thingsilove #mindennap #instachallenge #újkihívás #24

344 Likes, 2 Comments - D.Tóth Kriszta (@dtothkriszta) on Instagram: "Kores Eszter festményének igaza van. "A mûvészet nem cirkusz. Hanem pajzs." #dolgokamiketszeretek..."

Míg Kriszta mögött ez a festmény lóg, addig Szentesi a következő táblát kapta az új iroda felavatásakor DTK-tól. Vajon miért? 

De, még számos kis csecsebecse bújik meg itt-ott elszórva az irodánkban, hol egy felújított retro dívány (Vatera), egy szintén modernizált Erika szék (Vintagechic), vagy például az alábbi régi porcelán balerina (Ecseri piac). 

Spoiler: a lomizás – bár sokan csinálják rendületlenül – sajnos büntetendő, úgyhogy ezt például nem vettem fel a kincses lelőhelyeink kedvenc listájára (a fönti cuccokat sem lomiztuk). Viszont mindenkinek akad legalább egy rokona, akinek a házában vannak olyan retro kegytárgyak vagy használt bútorok, amelyek egy kis újragondolással a ház díszei lehetnek. Ha pedig a rokonság már mindent széthordott, akkor, jelentem, bőven akad hely a fővárosban és azon kívül is, ahol egészen különleges és egyedülálló darabokat találhatunk.

Íme, 10+1 olyan lelőhely, ahová szerintem érdemes elmenni:

1. Möbelkunst dizájnvásár

forrás: Möbelkunst

Számomra ez az 1940-80-as évek skandináv és magyar bútorainak, lámpáinak és kiegészítőinek mekkája. Egy igazi Pinterest-álom ezer négyzetméteren. Ha te is elkötelezetten pinneled a ma eléggé divatos svéd dizájn(ra hajazó) munkákat, akkor ide mindenképp látogass el. Ha nem is vásárolni, legalább gyönyörködni.

2. Amikor Galéria

A Pozsonyi út 6-os szám kirakatát mindig is csodáltam. Amikor elsétáltam mellette, rendszeresen megmosolyogtatott a sárga fotel mellett kitartóan álldogáló robotinas. Úgyhogy, üsse kő, egyik nap bementem. Sosem gondoltam volna, hogy ez a látszólag pici bolt valójában egy 560 négyzetméternyi kincslelőhely. Mindegyik szobából egy újabb és újabb nyílik, miközben a falakon régi karikatúrák lógnak, így ottjártamkor úgy éreztem, hogy az '50-es, 60'-as, '70-es éveken át utazom egyik helyiségből a másikba. A galéria egészen az 1700-as évektől 1980-ig keres, gyűjt és kínál. Úgyhogy, aki igazi időutazásra vágyik, annak itt a helye.

3. ArtKRAFT

Kérem szépen, a fönt látható asztalnál születik a medzsik. Ez ugyanis a WMN híres tárgyalója, ahol az értekezleteink zajlanak. Az indusztriális design kedvelői az ArtKRAFT-ba induljanak, mi is itt szereztük be ezt a szép darabot. Először DTK-tól hallottam róla, ő nagy rajongója az indusztriál-stílusnak. Ezért az iroda berendezésekor nem is volt kétséges, hogy innen is érkezik majd egy-két darab. Az ArtKRAFT a XX. század ipari, mezőgazdasági múltjába repít. Abba az időszakba, amikor a bútorgyártás csodás, erőt sugárzó, nyersanyagokkal dolgozott. Igazi lofthangulat.

4. Kéttemplom Galéria

Ha egy kicsit romantikusabb, lágyabb vonalak felé eveznél, akkor a Kéttemplom galéria lenyűgőző munkáit ajánlom neked. Marketingesünk, Judit, aki az új irodánkat találta, annak idején nem győzött bombázni a kéttemplomos fotókkal. Ha lenne a Balatonnál egy hatalmas szőlőnk, a tetején présházzal, amit, mondjuk, nyaralóvá alakítanék, akkor személy szerint én tuti, hogy előtte elzarándokolnék egy beszerzőútra a Kéttemplomba. De mivel sajnos nincs, ezért marad csak a nyálcsorgatás. Az ő kezük munkáját dicséri a fentebb látható kép is, amelyen egy dánszentmiklósi vendégház, a Hotel Botanica látható.

5. Tolerián Antik
A listán szereplő helyek közül talán ez a legnagyobb mind közül – váci raktárukból több mint háromezer négyzetméteren válogathatsz az antik tárgyak közül. Nem véletlenül hirdetik magukat, úgy, hogy „minden egy helyen”, mert az embernek itt az az érzése, hogy tényleg minden van. Olyan, mintha a neobarokk bútoroktól kezdve műtárgyakon, írószekretereken át a márvány posztamens virágtartóig a világ összes kincse ide lenne összegyűjtve. Kínálatukat elnézve, főként a neobarokk dominál, így aki királyi életérzésre vár, annak itt a helye.

6. Kétegyháza
Kétegyháza az az eldugott, arany vintage-bánya, amit minden „lakberendező-freak” keres. Egy régi TSZ-telepen halmokban állnak a bútorok – mesélte Zimre Zsuzsa kolléga, majd hozzátette, hogy ezt a helyet kell keresnie mindenkinek, aki igazán jó árut szeretne, mert idejönnek a viszonteladók is. A rejtélyes tulajdonos árul mindenhol, az Ecserin és a Balatonnál is, de nem könnyű őt megtalálni. Nem véletlenül nem tudunk mi sem linket mutatni nektek úgy, mint a többi lelőhelyről. Ahogy annak idején egy riportban fogalmazott, „Tudom, hogy haladni kéne a korral, weboldal, Facebook, meg ami még kell. De most fotózzak le több ezer tárgyat? Aki akar, úgyis megtalál, a romkocsmák felét innen rendezték be Budapesten.” Ennyi, gyerekek. 

7. Antik PLACC


Mivel városi lány vagyok, ezért időt és energiát spórolva igyekszem útba eső piacokat keresni. Így bukkantam rá az Antik Placc-ra is. A Klauzál téri vásárcsarnokban tartott bazárnak az a kimondott célja, hogy megkedveltesse az antikvitás világát az új generációval. Újragondolt, átalakított „third hand” tárgyaktól kezdve, iparművészek munkáin át az '50-es, '60-as, '70-es évek dizájnos dísztárgyakig minden kapható, mi szem szájnak ingere. A belépés ingyenes, mindemellett a helyszínen ingyenes értékbecslést is végeznek, ha épp arra van szükséged. Ha pedig nemcsak vásárlóként, hanem árusként is kedvet kaptál, hogy részt vegyél, akkor az oldalukon erre is van lehetőséged.

8. Budai zsibi – lőrinci piac

Budapest bolhapiacainak evolúcióját sokszor nehéz követni, megszűnik egy, felbukkan helyette két másik... Bár a PeCsa bezárása nagy érvágás volt sokunknak, azért szerencsére van élet a ledózerolás után is. A trendi, központi antik piacokon kívül, érdemes nézelődni a város peremkerületei felé is; az Ecseri, a Budai zsibvásár és a Lőrinci bolhapiac mind-mind hasznos hely lehet a vásárolni és asztalt bérelni kívánóknak. Sőt, amit egy belvárosi zsibin talán ciki lenne kipakolni, itt lehet, hogy gondolkodás nélkül elviszik – ezt mesélték nekem a kiállítók, akik sokszor lomtalanítás helyett inkább eljönnek ide, és asztalt bérelnek, így adnak túl megunt tárgyaikon.

9. Technika#1

forrás: facebook.com/technikaworkshop

A Hello Wood alkotócsoport és a Közgazdasági Politechnikum jóvoltából mindenki megismerheti a barkácsolás és a faipari munka izgalmas világát. A Technika workshopjain a barkácsolás alapozását, és a bútorfelújítás tudományát is elsajátíthatod. Miután megtaláltad magadnak a megfelelő bútordarabot, amit lakásod ékének szántál, itt lehetőséged nyílik megtanulni, hogyan érdemes felújítanod. Ez a hely egyfajta közösségi barkácspont – egészen pontosan „nyitott faipari” – műhely, ahol nemcsak felújítani tanulhatsz meg, hanem akár egy egészen új bútort is építhetsz.

10. Remodel stúdió

forrás: facebook.com/remodelstudio

A Remodel stúdió egy Szegeden működő nonprofit társadalmi vállalkozás, ahol hátrányos helyzetű pályakezdő fiatalok szakemberek, mesterek útmutatásával használt, régi és antik jellegű bútorok felújítását végzik. Úgyhogy az itt vásárolt bútorokkal, nemcsak egy újabb tárggyal leszel gazdagabb, hanem egy jó ügyet is támogatsz.

+1
Főváros közterület-fenntartó Nonprofit KFT. – Újrahasználati központ
A hosszú távú fenntarthatóság jegyében a Főváros Hulladékgazdákodó rendszere egy igazán hasznos szolgáltatást nyújt, amiről kevesen tudnak. Nevezetesen: a XV. kerületi újrahasználati központba regisztrációt és szakmai elbírálást követően bárki beviheti a feleslegessé vált használati eszközeit, bútorait, amit más egy jelképes összegért később elvihet onnan. További információért a honlapjukon érdeklődj!

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Amikor Galéria/WMN