Amikor a People magazin korábbi szerkesztője, Jess Cagle a legszexibb (élő) férfiként hivatkozott Mel Gibsonra egy meetingen 1985-ben, még nem sejthette, hogy a kijelentésével tulajdonképpen egy franchise-t indít el, hiszen ezt az „díjat” a magazin azóta is évről évre kiosztja – többek között olyan sztároknak, mint Tom Cruise, Brad Pitt, George Clooney, Ben Affleck, Jude Law, Ryan Reynolds, Channing Tatum vagy Chris Hemsworth.

A cím létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető ma, amikor a szexizmus és a tárgyiasítás ellen harcolnunk, de egy csavarral miért ne lehetne ebben a csatában jelentős szerepe a People által legvonzóbbnak ítélt férfinak? Történetesen Patrick Dempsey-nek. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

People Magazine (@people) által megosztott bejegyzés

A láthatatlanság korral jár

„Játszik még valamiben Patrick Dempsey? Több mint egy évtizede nem tényező” – vetette fel egy másik hozzászóló is az Instagramon. Pedig a most 57 éves sztár színészi karrierje egyáltalán nem ért véget dr. Derek Shepherd, azaz McCsábító halálával. Sőt, csak hogy a kommentelő kérdésére is válaszoljak, az elmúlt években többek között olyan filmekben, illetve sorozatokban szerepelt, mint a például a Bridget Jones babát vár, az Ördögi játszmák, vagy a Bűbáj várva várt második része, de egy évadra visszatért A Grace klinikába is, ráadásul 2023 végén kétszer is találkozhatunk vele a moziban, méghozzá a Hullaadás és a Ferrari című filmekben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Eli Roth (@realeliroth) által megosztott bejegyzés

„Sok évvel ezelőtt voltam a csúcson. De még mindig itt vagyok”

üzeni Patrick Dempsey a világnak a People interjújában.

Pedig nincs könnyű dolga, mivel a számok azt bizonyítják, hogy a színészek karrierje (gendertől függetlenül) általában 30 és 39 éves koruk között szárnyal, és az It’s a Man’s (Celluloid) World című jelentés szerint 2022 legsikeresebb filmjeiben a karakterek mindössze 9 százaléka volt 60 éves, vagy annál idősebb férfi. A Dél-kaliforniai Egyetem közel 100 népszerű tévésorozaton alapuló kutatásából pedig az is kiderül, hogy a hatvan felettiek a szereplőknek csak körülbelül 8 százalékát teszik ki. És ha mégis fő(bb)szerepet kapnak egy szériában, akkor majdnem 50 százalék az esélye annak, hogy a forgatókönyvírók legalább egy rosszindulatú megjegyzést elsüssenek a korukkal kapcsolatban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

People Magazine (@people) által megosztott bejegyzés

Az ageizmus él és virágzik a szórakoztatóiparban és a köztudatban is, emiatt aztán sokan értetlenül állnak azelőtt, hogyan is lehetne a hamarosan az 58. születésnapját ünneplő Patrick Dempsey a legszexibb férfi, ahogy a People állítja. (Külön érdekesség, hogy valójában nem ő, hanem Sean Connery a cím legidősebb birtokosa, akit 59 éves korában választott meg a magazin.)

Félre az egóval!

Félreértés ne essék, a címet maga Patrick Dempsey sem veszi komolyan: a hír először sokkolta őt, aztán nevetni kezdett, mert azt hitte, csak át akarják verni őt, és azzal is tisztában van, hogy a családja (de főleg három gyereke) viccet csinál majd ebből. Persze nem tagadja, az egójának azért jólesett ez az elismerés. És igazából azért örül neki, mert ezáltal lehetőséget kapott arra, hogy a rá irányuló figyelmet „valami pozitívra használja”.

A színész szívügye nem más, mint a Dempsey Center, amit közel 10 évvel ezelőtt, 2014-ben alapított az édesanyja emlékére, aki petefészekrákban hunyt el. „Nem a betegséget kezeljük, hanem magát a személyt és a családját” jelentette ki Dempsey, aki tisztában van vele, hogy a küzdelem a daganatos betegséggel élők környezetét is nagyon megviseli, ezért szeretnék támogatni őket is. A cél, hogy világszerte minél többen felismerjék, a gyógyuláshoz nem csak a fizikai tünetek kezelésére van szükség. 

A kommunikáció szexi

Patrick Dempsey-nek nagyon fontos a családja, és részben a feleségével való kapcsolata miatt döntött úgy, hogy kevesebb felkérésre mond igent Hollywoodban, mivel a házasságuk 10 évvel ezelőtt válságba került. Jillian Fink 2015-ben be is adta a válókeresetet, de a szakítás végül elmaradt. „Mindenért meg kell dolgozni. Azonban nem tudunk mindent egyszerre csinálni. Valamit fel kell áldozni. A házasságunk pedig nem olyasvalami, amit készen álltam volna elengedni. Nem éreztem azt, hogy megtettünk volna érte mindent. Példát akartunk mutatni a gyerekeinknek. Be akartuk bizonyítani, hogy a nézeteltérések megoldhatók” – nyilatkozta Dempsey. Idén júliusban ünnepelték a 24. házassági évfordulójukat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Patrick Dempsey (@patrickdempsey) által megosztott bejegyzés

„Megtanultam priorizálni. Kettőnknek mindig elsőbbséget kell élveznie.”

És hogy mi a titkuk, ami megmentette a házasságukat? „Kommunikálni kell, nyitottnak maradni, és nem szabad ellustulni, feladni. És sokat kell szeretkezni”foglalta össze az aranyszabályait. Mi pedig miért ne kiálthatnánk ki a legszexibb férfinak azt, aki nem fél beismerni, ha hibázott, és szembemenve a „fiúk nem sírnak” népszerű elvárásával, arra biztat mindenkit, beszéljenek nyíltan az érzéseikről. Nemcsak a külsőségek tehetnek valakit vonzóvá (sőt!): ezt bizonyítja az is, hogy a People idei finalistái között nem a Taylor Swift miatt egyre népszerűbb Travis Kelce, hanem a bátyja, a többgyerekes családapa, Jason Kelce kapott helyet. „Ez győzelmet jelent a plus size, szakállas férfiak számára”viccelődött a Philadelphia Eagles centere.

Van élet Derek után

Az autóversenyzéssel is aktívan foglalkozó Dempsey nem csak a magánéletben küzd a céljaiért: a Ferrari című filmbe például azért kerül(hetet)t be, mert felhívta a rendezőt, Michael Mannt, és elmondta neki, szeretne valamiképpen a film részévé válni. Végül meg is kapta Piero Taruffi szerepét: „Ez megtanított arra, hogy ha igazán akarsz valamit, akkor neked kell lépned”fejtette ki. Az élethez való hozzáállása pedig jóval vonzóbbá teszi őt szerintem, mint a tény, hogy egyszer ő volt A Grace klinika sármos szívtiprója.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Maria Moratti / Contributor

Barna Borbála