1. Mi jelenti számodra a tökéletes boldogságot?

Ha egy hosszú nap végén azt tudom mondani, hogy valóban hatékony voltam. Vettem egy forró zuhanyt, ettem valami egészséges vacsorát, és még arra is jut idő, hogy a párommal csendben olvasgassunk az ágyban, néha felolvasva egymásnak egy-egy érdekes részletet az aktuális könyveinkből… Na az boldogság, nyugalom és harmónia.

Emellett, ha színpadon olyan témákkal kapcsolatban moderálhatok, amikről tudom, hogy többé tehetik a közönséget.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adam Andras Kanicsar (@kanicsar) által megosztott bejegyzés

2. Mi a legnagyobb félelmed?

Mindig félek, hogy nem felelek meg, nem vagyok elég jó, elég izgalmas… Hogy nem vagyok elég.

3. Mi az a tulajdonságod, amit nem szeretsz magadban?

Rengeteg van, de az mindenképpen megnyugtató, hogy ezeket felismertem, és tudatosan dolgozom rajtuk. Nagyon sértődékeny vagyok, sokszor veszek valamit támadásnak, amit nem kéne, és ami miatt túl gyorsan helyezem magam védekező pozícióba.

4. Mi az a tulajdonság, amit nem szeretsz másokban?

Ha valaki nincs tekintettel a másik emberre. Akár munkahelyen, akár a boltban a kasszánál, akár a mozgólépcsőn, vagy egy korcsolyapályán. Számomra nagyon fontos, hogy mindig figyeljek a környezetemre, hogy semmiben ne akadályozzak senkit, vagy ne tegyem nehezebbé a másik helyzetét – és ezt másoktól is elvárom. 

5. Melyik élő embert csodálod leginkább?

Számomra mindig is anyukám és Madonna volt a legnagyobb példakép. Mindketten a munkabírásuk és a kitartásuk miatt.

Nagyon értékesnek tartom, ha valaki nagyra tartja a munkáját, és a munka értékét, valamint bír, illetve mer dolgozni a sikeréért, illetve tud kellően fegyelmezett lenni ennek érdekében. Emellett Madonnánál még becsülöm azt az attitűdöt is, amellyel él és alkot. Nem érdekli a társadalom semmilyen szabálya vagy elvárása. Úgy tud tabukat dönteni vagy szabályokat megszegni, hogy közben épít is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adam Andras Kanicsar (@kanicsar) által megosztott bejegyzés

6. Mi a legnagyobb extravagancia az életedben?

Ha a külsőmre gondolunk, minden bizonnyal éppen az őszes-ezüstösre festett hajam, illetve néha néhány feketére festett köröm, ami bármennyire nevetségesen hangzik is, számomra óriási lépés volt.

Az életemben pedig az az igazán extravagáns, hogy mennyi pluszmunkát vállalok a nyolcórás marketinges munkám mellett. De kell a pörgés, az alkotás, az, hogy mindig tegyek valami pluszt, amivel – bízom benne – értéket teremtek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adam Andras Kanicsar (@kanicsar) által megosztott bejegyzés

7. Milyen a lelkiállapotod most?

Talán sosem voltam ennyire boldog, ami egyrészt kemény belső munka eredménye, másrészt a barátom érdeme, aki nap mint nap valami újra tanít akár a világról, akár magamról, akár azzal kapcsolatban, hogyan tekintsek a múltra, a jelenre és a jövőre.

8. Melyik az a tulajdonság, amelyet leginkább túlértékelünk?

Nem tudok ilyet. Szerintem minden pozitív emberi tulajdonság fontos. Ahogy az is, hogy felismerjük magunkban, és folyamatosan építsük, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk vele jobbá tenni a világot. 

9. Mikor fordul elő, hogy hazudsz?

Régen sokat füllentettem arról, hogy mikor, mit és mennyit ettem, de rájöttem, ezzel igazából csak magamat verem át.

10. Mi az, amit a legkevésbé szeretsz a külsődben?

A szemráncaim egyre jobban zavarnak, ami nem csoda, mert egyre erőteljesebben is képviseltetik magukat. De ebben is látom a jót: egy ideje sokkal tudatosabban figyelek a bőr- és arcápolásra. Az esti rutinom igazi mentális élmény is.

11. Melyik élő embert tartod a legkevesebbre?

Neveket nem mondanék, de van jó néhány politikusunk, akik erős versenyben vannak ezért a pozícióért.

Ha valaki nem hisz a szeretetben és az elfogadásban – és nem is tesz azért semmit, hogy ez megváltozzon –, az én szememben könnyen válhat rossz emberré.

12–13. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy férfiban? És mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy nőben?

Nagyon tudatosan nem gondolkodom női és férfi szerepekben, sem nőkre és férfiakra kiszabott tulajdonságokban vagy érzésekben. Mindenki képes ugyanúgy gondoskodó lenni, ugyanolyan nyitott és befogadó lenni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adam Andras Kanicsar (@kanicsar) által megosztott bejegyzés

14. Melyik az a szó vagy kifejezés, amelyet túl gyakran használsz?

Az „abszolút”-ot abszolút túl gyakran használom.

15. Mi vagy ki életed legnagyobb szerelme?

Sablonos válasznak tűnhet, hogy a barátom, de olyan érzéseket ismerek meg vele, amikről fogalmam sem volt, hogy létezhetnek. Jó így szeretni és így szeretve lenni.

16. Mikor és hol voltál életedben a legboldogabb?

Azt hiszem, most vagyok az. Amit ijesztő leírni, főleg, hogy ilyenkor megszólal egy kis démon a fejemben, hogy ezzel majd jól elrontok mindent. De

2023-ban az egyik legfontosabb tervem, hogy megtanuljam elfogadni, hogy megérdemlem a jót. És ezt megértse ez a kis démon is.

17. Ha választhatnál, melyik emberi képességet, tehetséget birtokolnád legszívesebben?

Néha megállítanám az időt, hogy még hatékonyabb tudjak lenni.

18. Ha egyetlen dolgot megváltoztathatnál önmagadon, mi lenne az?

Kitörölném a szorongásaimat és a fel-felbukkanó hangokat, az én kis Blurryface-emet, ami köré a Twenty One Pilots egy csodálatos albumot rakott össze a mentális egészség témáját körberepülve. De már nem küzdök velük, inkább csendben megmagyarázom nekik, hogy abszolút (mondtam, hogy sokat használom) nincs igazuk.

19. Mi eddigi életed legnagyobb teljesítménye?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy el kell gondolkodnom ezen. De azt hiszem, hogy a saját, önálló angol nyelvű napi műsorom a Sziget Fesztiválon, a Magic Mirrorban: a Magic Talks, amiben csodálatos vendégekkel beszélgetünk különböző LMBTQ-témákról. Óriási munka megszervezni ezeket a beszélgetéseket, levezetni pedig már csak hab a tortán. Persze ez nem egyedüli teljesítmény, ahogy angolul mondják: it takes a village (egy egész falu szükséges hozzá – a szerk). De többek között ez is szép benne. Igazi áldás azokkal az emberekkel dolgozni, akik segítenek ezt minden évben összepattintani. Tényleg nem lehetek elég hálás azért, hogy a Mirror Talks az életem része.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adam Andras Kanicsar (@kanicsar) által megosztott bejegyzés

20. Ha létezik halál utáni élet, te miként vagy kiként térnél vissza legszívesebben?

Ugyanúgy emberként. Jó megtapasztalni érzéseket, és mind közül a legjobb érzés szeretni.

21. Hol élnél legszívesebben a világon?

Nekem Budapest több mint tökéletes város, minden bajával együtt. De egyszer élnék néhány hónapot Prágában, ahol csak írnék, olvasnék, kávéznék és sétálnék egész nap.

22. Mi a számodra legértékesebb tulajdonod?

A laptopom, ami társam minden munkában és annak minden szeletében. De most nagy szerelem a Remarkable papírtabletem is.

23. Mit tartasz a legmélyebb gyötrelemnek?

Ha valakinek csalódást okozok, vagy valaki számára nem vagyok elég. 

24. Mi a legkedvesebb elfoglaltságod?

Közösen olvasni a párommal az ágyban, vagy cigizni (tudom, tudom) és alkoholmentes bort (Ádám egy ideje nem fogyaszt alkoholt – a szerk.) kortyolgatni az erkélyen, miközben megváltjuk a világot vagy egymást – felemelően megnyugtató pillanat.

De ha picit letérünk a magánéletről, akkor az írás. Ha egy cikk írása során flow-ba kerülök, és minden karakter leütésekor érzem, hogy egy olyan írás van születőben, amiben értékes gondolatokat adhatok át a közönségnek, az varázslatos élmény. De most a könyvem írása is igazi jutalommunka. Kemény és ijesztő munka, de jutalommunka.

25. Mit tartasz a legszembetűnőbb tulajdonságodnak? 

Ha külsőleg nézzük, ismét a hajamat, az öltözködésemet, amire nagyon-nagyon figyelek, és talán a tetoválásaimat, amik viszont sajnos csak nyáron látszanak. Mindegyiknek van története, mondanivalója, és épp tervezés alatt áll még kettő.

26. Mi az, amit a legnagyobbra értékelsz egy barátodban?

Az értelem.

Célom, hogy olyan emberekkel vegyem körbe magam, akiktől mindig tanulhatok, és akikkel folyamatosan építhetjük egymást.

27. Kik a kedvenc íróid?

Kicsit passzolnám ezt a kérdést, mert inkább arra törekszem, hogy minél több embertől olvassak minél több könyvet, így a világnak minél több szeletét ismerjem meg – minél több szempontból és látószögből. Fehér Klára, Brett Easton Ellis és Chuck Palahniuk óriási hatással voltak rám, legutóbb pedig Sally Rooney-tól esett le az állam. De kiemelném a Papirusz című kötet szerzőjét, Irene Vallejót is, aki elképesztő tudásanyagot tudott rendszerezni, és élvezhetően leírni a könyvében.

28. Ki a kedvenc irodalmi vagy filmbéli hősöd?

Nem tartok számon hasonlókat, filmet sajnos nagyon keveset nézek. Sorozatokból A póz és az Ez bűn karaktergárdáitól tanultam és kaptam sokat, könyvekből pedig szerencsére annyi élményem van, hogy túl nagy is a nyüzsgés ezen a fronton. Azt azért elmesélem, hogy tinikoromban szerelemes voltam Julien Sorelbe Standhal Vörös és feketéjéből.

29. Melyik történelmi alak áll hozzád a legközelebb?

Történelmi esemény nem lehet? Mert a Titanicról elképesztő sokat tudok beszélni, és tényleg igazi mániám minden, ami a hajóról és a süllyedéséről szól. De ha történelmi személy, akkor legyen talán Martha P. Johnson, valamint az összes bátor harcos az 1969-es Stonewall-lázadáson.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adam Andras Kanicsar (@kanicsar) által megosztott bejegyzés

30. Kik a te valódi, hétköznapi hőseid?

A szüleim, akik kemény és tudatos munkával építették fel az életüket, illetve a bátyámét és az enyémet.

31. Melyek a kedvenc neveid?

Barnabás, Boldizsár és Péter.

32. Mi az, amitől a legjobban irtózol?

A csótányoktól tényleg pánikközeli állapotba tudok kerülni. Irtózom és félek tőlük.

  

33. Mi az, amit a legjobban sajnálsz a múltadban?

Nagyon keményen próbálom minden nehéz múltbeli eseményben megtalálni a jót: azt, hogy mit tanultam belőle, hogyan lettem tőle egészebb. Van persze olyan ember, akit talán jó lett volna, ha soha, de soha nem ismerek meg, viszont elkezdtem megtanulni, hogyan bocsáthatok meg: magamnak és másoknak is.

34. Hogyan szeretnél meghalni?

Szeretnék csendben, öregen elaludni. Azzal a tudattal elmenni, hogy bármikor jön a halál, kibékültem vele.

35. Mi a mottód?

Mindig, mindenből és mindenkitől lehet valamit tanulni, és ezt a tudást kamatoztatni.

A kiemelt kép a szerző tulajdonában van

Kanicsár Ádám András