1. Kevesebb online felületen lógás, több valódi kapcsolat

Igen, tudom, te sem érsz rá, én is csak ritkán. Nem tudunk találkozni, elfoglaltak vagyunk és „munkaholisták”. Gyerekeink vannak, meg mosni kell, teregetni is. Különben is, alig alszunk, és meghalni sincs időnk, még ruhát is interneten rendelünk. Leírod, hogy hiányzik neked a férjed, alig látjátok egymást, és nem szexeltetek már hónapok óta, az óvónő elég fura a gyerekekkel, az akciós pelenka pedig mégsem olyan jó, mint hitted, én pedig kisírom magamból, hogy szar anyának érzem magam, mert alig tudok érdemi időt tölteni a gyerekekkel, közben meg „de jó volna elolvasni végre egy könyvet egy ültő helyemben”. Csakhogy azalatt a röpke két óra alatt, amíg online panaszkodunk egymásnak, simán találkozhattunk volna egy kávéra. De bizony. De, gondold végig.

2. Kamu képek

Igen, látom, menő helyen vagy, fantasztikus a naplemente a tengerparton, menő ételt eszel.

Minden szelfikén a macskádat gyömöszölöd, úgy pózolsz, vagy épp smárolsz a pasiddal, alaposan ki is fehérítettétek a fogaitokat, szépek vagytok, és jó rátok nézni – #goodlife #mylove. Látom, a családod is menő: mesés házban éltek, a férjed egy görög félisten, ráadásul Michelin-csillagos étterembe visz vacsorázni a házassági évfordulótokon. Micsoda mázlista!

A gyerekek is szépek, Insta-kompatibilisen viszi a fogtündér a tejfogaikat, csak azt áruld el légyszi, mivel szedálod őket, amiért minden képen tiszta ruhában ülnek egyenes háttal, és pont mindketten a kamerába néznek – kedvesen nevetgélve – #myfamily #momlife.

Hááát, én két pelenkacsere közben igyekszem időre leadni a munkámat, tisztán tartani a lakást, megpróbálok minden reggel minimálisan sminkelni mielőtt becipelem a gyerekeket az intézményekbe. Van, hogy nem sikerül minden, de hidd el, nem utállak, amiért az életed tökéletesnek tűnik, és igazából már nem is vezetsz meg, mert gyerekes anyaként pontosan tudom, hogy ezek a képek legjobb esetben is csak pillanatok, melyeknek látványa a kisgyerekes, cseppet beszűkült környezetemben anno kemény pusztítást végeztek, de mára már nem gyűlöllek, mert tudom, neked is hiányzik a kiegyensúlyozottság, a te férjed is fáradt, a te gyerekeid is hisztiznek, ha akarnak valamit, és azért pakolsz fel mindent a Facebookra, ami tökéletesnek tűnik, hogy állandónak hasson.

Tudom, hogy nem másoknak akarsz rosszat, hanem magadnak vágyod a jót, és már megértelek.

Lehet, hogy neked is jót tenne, ha néha arról tennél fel fotókat a közösségi hálóra, hogy a gyereked a taknyában fetreng bevásárlás közben a pénztárnál, amiért nem veszed meg neki a gondosan gyerekmagasságba bekészített csokikat és cukorkákat. Hidd el, még jobban szeretnélek, és végre én sem érezném magam egyedül a bénázásaimmal.

3. Több mozgás, kevesebb diéta

Igen, tudom, életmódváltottál tavaly, szuperül áll. Mindennap megemlékezel Instán a napi salátáidról – #mutimiteszel_fitt #healthyfood –, és az edzőtermi tükrös szelfiket sem hagyod ki. Brutál súly lehet, amit megemelsz épp, szép a formád gyakorlatok közben. Persze, látom, hogy nagyobbak lettek a melleid, de ez ugye, nem az állandó diétázástól van? Mert ha igen, esküszöm, csak halat eszem én is, és inkább leszek boldog prokarióta a továbbiakban! Ja, hogy a prokarióták nem halat esznek! Mindegy, én így fotoszintetizálok.

Szóval az van, hogy szeretnék úgy kinézni, mint te, de az én foglalkozásom nem a fitneszmodellkedés, és igyekszem emiatt nem szarul érezni magam. Mert bár fixen nem olyan a seggem, mint a tiéd, cserébe vicces vagyok, és a pasim sem vacsorázik nélkülem minden este, de nem is nézi a búval cseszett, éhes képemet.

Abban viszont egyetértünk, hogy mozgásra szükség van, és ha valamit tanítanak számomra a látottak, az az, hogy saját magam miatt menjek futni, és tornázzak reggelente, ne a dekák miatt, óránként a mérlegre pattogva. Mert mozogni jó, endorfint termel, serkenti a kreativitást, és jó érezni, hogy tettem valamit végre saját magamért is. És nettó hazugság azt állítani, hogy nincs hetente két órám mozogni.

Szóval idén megfogadom, hogy előbb kérdezek, aztán ítélkezem.

Ha látok valamit, ami tökéletesnek látszik, nem a saját életemben kezdem keresni a hibákat, hanem megpróbálok kicsit a dolgok mögé látni. Szeretnék mással együtt örülni, ha neki jó, magam nem összehasonlítva vele. Mindent megteszek, hogy jobban szeressem- és elfogadjam magam, és többet tegyek a tavalyinál a saját egészségemért. Ugye, te is megteszed?

Megyeri Gabriella

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/cassinga