Handmade Home

A legtöbb szülő már a gyermek születése előtt elkezdi berendezni a babaszobát, amihez a Handmade Home csodaszép névre szóló textiljei, párnái és kiegészítői tökéletesek. Ágyneműszettek, alvóállatkák, felfüggeszthető dekorációk pasztell színekben, felhő, csillag és geometrikus mintákkal – vagyis ízléses és látványos elemek, amik szerintem a legtöbb leendő anyuka szívét megdobogtatják (az apukák valószínűleg kevésbé lesznek lelkesek). Ajándéknak akkor is ideálisak, ha még nem született meg a baba, vagy ha olyan picike, hogy neki személy szerint még nem igazán lehet örömöt szerezni (maximum, ha duplikálod az anyukáját, viszont ha erre képes vagy, nálam is jelentkezz). A legtöbb dologra kézzel hímzett név is kerülhet, ha esetleg a szülők elfelejtenék, hogy hívják a gyermeküket. Na, jó, nem biztos, hogy ezért, és amúgy nagyon cukik a névfelhőcskék.

BabyMountain

Ez tipikusan az az ajándék, ami nemcsak cuki, de nagyon hasznos is. A Himalája sóval töltött kis párnácskák már újszülött kortól a baba kiságyába tehetők, a nagyobbaknak pedig van klasszikus párna is. Mindegyiket lehet melegíteni (megfázás esetére) és hűteni (sérülés esetére). Nekem nagyon jók a tapasztalataim, a lányaim szívesen bújnak a meleg párnácskájukhoz elalváskor (ami egyébként a leírás szerint segíti az elalvást is). Vannak olyan párnák, amelyek a són felül gyógynövényeket is tartalmaznak, és a színes huzatok mellett akár unikornisosat is lehet választani (én ezt például eltitkoltam a lányaim elől).

Kis hegyek: Babymountain, sünipárna: Lencsi művek, Madaras párna: Krisko Design

Pici and the city

Alapvetően azt vallom, hogy a ruha egy pici gyereknek nem ajándék… viszont ha még nagyon pici, akkor úgyis inkább a szülők életét szeretnénk megkönnyíteni/szebbé tenni az ajándékkal. A pici and the city szupermenő pantallói és felsőcskéi erre tökéletesek. Nem mondom, hogy egy gyorsan növő kisgyereket állandóan egyedi darabokba kell öltöztetni (sőt, egészen őszintén szerintem nekik kimondottan praktikusak a fast fashion ruhák), de egy-egy ajándékba kapott darab feldobhatja a repertoárt, és szerintem sok rokon és barát számára okoz nehézséget kiválasztani egy ideális csörgő-csipogó játékot babaajándéknak.

Fl’Art szilikonékszerek

A szilikonékszerek tipikusan olyan ajándékok, amelyekkel két legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis menő ékszer a mamának (vagy akár menő kulcstartó a papának) és egyúttal játék a babának (amit a fogzás időszakában egészen nyugodtan rágcsálhat is ). Persze vannak kimondottan kisbaba rágókák és cumiláncok is, szóval akár az egész család kaphat egy összeillő szettet. Az én lányaim már nagyobbak voltak, amikor felfedeztem ezeket az ékszereket, olyan nyakláncot kaptak, amelyen a nevük is szerepel, és azóta is bánom, hogy magamnak nem rendeltem. Az autókulcsomon is lóg egy kis dísz, sőt a férjem a visszapillantó tükre is kapott egy szerencsehozó láncocskát.

Renufaktura

Nyilván abból adódik, hogy mi magunk is a „könyvolvasást” preferáltuk onnantól kezdve, hogy a lányaink elkezdtek érdemben játszani, de nálunk tényleg a puha könyvek voltak az első kedvenc játékok. Ezek egyenes folytatása a szintén textilből készülő foglalkoztatókönyvek (más néven „csendeskönyvek”). A Renufaktura személyre szabott, névre szóló kis könyvei másfél éves kortól ajánlottak, és készítenek nagyobb óvodásoknak való foglalkoztatókat is. Nemcsak látványos és egyedi ajándékok, de valóban fejlesztenek, hiszen a finommotoros mozgás életkornak megfelelő elsajátítása sok mindenre hatással van (a könyvek feladatainak összeállításában óvodapedagógusok segítettek).

Lencsi művek

A puha babák, párnák és állatkák minden kisgyereknél előkerülnek előbb-utóbb. Ha pedig kerülnéd a boltok rajzfilmes és/vagy évtizedek óta állandó plüsskínálatát, akkor a Lencsi művek puha játékai tökéletes alternatívát nyújtanak. Cuki nyakigláb babák, fiús állatkák (békák, cápák, kaméleonok, erdei állatok), párnák színes, mintás és kicsit kaotikusan bájos anyagokból. Nálunk évek óta kedvencek a tesó babák (Lucy és Lencsi néven futnak), a kisebb lányom még a meleg sópárnára sem hajlandó lecserélni a sünipárnáját, így inkább kettőn alszik. A játékok bababarát textilből készülnek és mosógépben moshatók. A babák levehető tüllszoknyát viselnek, ami nem tűnik fontosnak, ha nem egy és öt év közötti kislány vagy... de amúgy fontos.

Pántlika

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen anyuka, akinek a lányai imádják a hajcsatokat, hajpántokat. Nemcsak viselni, hanem pakolgatni, babákra aggatni, ide-oda csiptetgetni, válogatni... És persze kifolyik a dobozból a rengeteg hajgumi, csitt-csatt és pánt, de annyira imádnak egy-egy új, összeillő darabban parádézni, hogy a Mikulás idén mindkettőjüknek hajhossznak megfelelő pántlikás cukiságot hoz a rajzcuccok mellé. Így hátha megúszom, hogy a loboncos hajú szabadon (szembe) lógó frizurára vágyjon, a kis tüsi pedig copfokra és fonatokra. 

A Pántika a fiúkra is gondol, vagány csokornyakkendők közül válogathatnank a hajbavalókban nem érintett vásárlók.

Mfwooddesign

A fatáblákat, fajátékokat készítő manufaktúrával akkor találkoztam először, amikor a férjemnek rendeltem tőlük egy családfát. Azóta bánom, hogy felnőtt szemmagasságba került fel a falra, ugyanis leszakad a derekam, amíg kíváncsi természetű csemetéimnek végigsorolom, hogy ki kinek a kicsodája (a dédszüleikig tart a tábla). De nemcsak családfát készítenek, hanem nagyjából bármilyen fatáblás ötletet megvalósítanak. Amikor kitaláltam, hogy a férjemnek tervezek egy egyedi társasjátékot a barcelonai nyaralásunkról, és minden nyomda elhajtott, kétségbeesetten írtam nekik. Nemcsak megcsinálták, de menő grafiaki elemekkel is kiegészítették a terveimet. Most éppen a Mikulásos memóriakorongjaikkal szemezek, mert a lányaim imádják a memóriajátékot.

Én kicsi könyvem

A könyv mindig szuper ajándék, és ezt csak fokozni lehet azzal, ha személyre szóló, részben saját fotókkal illusztrált mese az. Az Én kicsi könyvem repertoárjában mindenféle mesék és albumok szerepelnek, ezeknél teljesen úgy érezhetik a megajándékozott gyerekek, hogy a mese róluk szól. És tényleg. Van szülinapos mese, kedvcsináló az érkező kistesóhoz, de az ünnepek idején aktuális téli sorozat is.

Mivel a lányaim imádnak belehelyezkedni minden nekik tetsző történetbe, már alig várom, hogy kicselezhessem őket, és ne Panka, Emma, Elsa, Anna, Jane és másik Jane (kicsit átírták a Mary Poppinst) anyukája legyek meseolvasás után, mert a mese Lanáról és Noláról szól.

Te rajzolsz, én varrok

Bár az IKEA szerintem minden tekintetben menő, de amikor elkezdtek gyerekrajzokból plüssállatokat csinálni, akkor teljesen elaléltam. Aztán valahogy beleszaladtam a Te rajzolsz, én varrok oldalba, amit azóta nagyjából öt helyen mentettem el, és alig várom, hogy a kisebb lányom rajzai is kicsit felismerhetőbbek legyenek, mert akkor azzal fogom meglepni a gyermekeimet, hogy megkapják a saját rajzukat bújós állatka formájában. Ha azt nézem, hogy mennyire boldoggá teszi őket, amikor egy-egy rajzot kiteszek a hűtőre, akkor szerintem ez eksztázist fog okozni.

Nálatok milyen egyedi ajándékok arattak sikert?

 

Tóth Flóra

  A képek a szerző tulajdonában vannak