Ezt szeretném csinálni ezen a nyáron:

1. Csak úgy élni

A szó szoros és nagybetűs értelmében. Nem gondolni a problémákra, nem gondolni arra, mi az, ami nem jó. Csak úgy lenni bele a világba és maximálisan élvezni ezt. És ebbe nagyon sok minden belefér: leülni a Balaton-parton és nézni az embereket, feküdni egész nap az ágyban és nem csinálni semmit, megállni egy rét mellett és beleszaladni a fűbe, hullócsillagokat számolni és közben kívánni valamit. Megélni a legkisebb pillanatokat is úgy, mintha azok hatalmas, nagy élmények lennének. Közben pedig a netet és ezzel a világot kikapcsolni, csak magamra, a környezetre és a körülöttem lévő emberekre koncentrálni. Mert ez az, ami igazán fontos.

2. Szabadnak lenni

Nem gondolni a munkára, elengedni minden operatív teendőt, távol helyezni magamtól az ősztől induló feladatokat. Ha úgy van, akkor egész nap nem felöltözni és úgy flangálni. Igen, erkölcstelen és megvetendő az, hogy ilyenkor az alsógatyámat is csak akkor vagyok hajlandó felvenni, ha nem vagyok egyedül. A pólót meg szinte el is felejtem napokra. Nem mintha mutogatni való lenne a testem, de hát a szabadsághoz ez is hozzátartozik. Levetkőzni és szabadon, meztelenül berohanni éjjel a Balatonba és addig ott lenni, amíg már a testem minden apró része ráncosra nem ázott a víztől. Magamhoz venni egy sátrat, kivonulni vele a világból napokra egy horgásztó partjára. Ott végképp nem törődni mással, csak a vízzel, a halakkal, a csenddel, az erdővel. Szabadon lenni és szabadnak lenni, következmények és felelősség nélkül. Mert a nyár ezt hozza ki belőlem.

3. Hedonistának lenni

A nyár valahogy extra élvezeteket tartogat az ember számára. Nincs annál jobb, mint sajtos-tejfölös lángost majszolni, kukoricát gusztustalan módon harapdálni, az arcodon lefolyó dinnyelevet törölgetni. Mindezt természetesen társaságban, az egészet elbohóckodva és túljátszva. Majd mindezt megspékelve azzal, hogy esténként fröccsel ülni/sétálni/beszélgetni/lenni. Jókat enni és jókat inni. Mellette pedig folyton keresni a szerelmet a világban. Ez lehet akár pillanatnyi szerelem egy nő kedves mosolyában, egy fülledt éjszaka a Balaton-parton korzózva és nem törődve senkivel, vagy akár az igazi megtalálása is. (Mondjuk az utóbbit már elég régen elengedtem, majd jön úgyis, ha akar.) Mert nyáron még szerelembe esni is másabb és könnyebb. Néhány pillanat is elég, hogy belefeledkezzek egy gyönyörű szempárba, ami megigéz és elcsábít.

4. Fesztiválozni

Senki se gondolja, hogy valaha is látni fog engem például egy Balaton Soundon ugrálni, a Művészetek völgye viszont magával ragadott és berántott. Ott aztán senkit sem érdekelt, honnan jöttél, csak az, hogy itt vagy és te is völgylakó vagy. A mai világban ritka az ilyen hely. Bármerre mentem, mindenhol türelem, kedvesség és szeretet fogadott. Az egész impulzív és intenzív. Elfeledsz és kint hagysz mindent, minden gondot és bajt. Itt önmagad lehetsz, minden feszengés és zavar nélkül. Nem számít, hogy egy nejlonzsákban sétálsz az esőben, egy szál nadrágban táncolsz a szalmabála tetején vagy éppen talpig beöltözve ülsz a tűz mellett idegen emberekkel összebújva. Itt tényleg bármi lehet. 

Hát, így alakul az én nyaram, mert olyanná teszem, amilyenné szeretném. Persze, emellett sokszor leülök olvasni, ráérő éjszakáimon a harmadik könyvemet írom, és most, tökig leizzadva pedig nektek írtam meg, milyen is a nyár – vagy milyennek kellene lennie.

Élvezzétek ki ti is, hisz még nincs vége! 

Balatoni József

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Maxim Safronov