Belvárosi ház. Cuki kutya vár a folyóson. Vendéglátóm, Timi teával kínál. A félszoba sarkában bőrvarrógép. Az asztalon maszkok, babafejen. A visszafogott, halk szavú lány Magyarország egyetlen, szexuális bőrkiegészítőket gyártó iparosa. Lelkesen kezd bele a történetébe, amelyből pillanatok alatt kiderül, bőrös család sarja. Édesapja szíjgyártó mester, édesanyja bőrdíszműves, amióta eszmélt, egyértelmű volt, hogy neki is a bőr az élete. Tizenhárom-tizennégy éves korától besegített a családi vállalkozásba, első munkái közé tartozott, hogy sallangot font a csipkés lószerszámokhoz, amit az apja készített. Az Iparművészeti főiskola bőrszakára nem sikerült bejutnia, ezért bőripari mérnöknek tanult, terméktervező szakon végzett. Pályája kezdetén egy bőrdíszműves üzletben helyezkedett el, majd anyukájával közös táskaüzletet vitt.

BDSM*-karrierje úgy kezdődött, hogy egy ismerős megkereste, készítsen neki egy pár bőr bilincset. Körbenézett hát, hogy milyen a pesti választék. „Siralmas” – jegyezte meg. Édesanyjával közösen kezdte el az üzletet építeni, aki példásan reagált a megszokottól eltérő rendelésekre.

„Regisztráltam egy BDSM szexpartner kereső oldalra – mint termékgyártó –, és mindössze három-négy terméket készítettem. Aztán jöttek a rendelések. Amikor kész lett a honlapom, csak akkor tűnt fel, hogy már mintegy 150 féle termékem van” – meséli lelkesen Timi. A megrendelők általában fotót küldenek arról, mit szeretnének, ő pedig ez alapján eldönti, vállalja-e.


A vásárlók nagy részével találkozik. Bár a megrendelésnél nem okvetlen kell ott lenni, ha méretre kell szabni, akkor azért nem árt a próba. „Egy csomó mindent le lehet mérni, de egy maszknál nagy jelentősége van annak is, hogyan centiz az ember” – vallja Timi, aki a neki küldött fotókból jön rá arra, hogyan is kell használni az adott tárgyat. Ez azért fontos, hogy biztosan kényelmes, jól használható termék készüljön.

Nem sok dolog van, amit nem ért, de „a szöges műfaj az, amin nem tudok napirendre térni”

– mondja, és közben egy szögekkel kivert melltartóra mutat, aminek ráadásul van bugyija is. És természetesen férfiaknak az alsónadrágos tangaverzió.

Te érted ennek a pszichológiáját? – teszem fel a kérdést. „Van, amikor nem is akarom érteni” – feleli Timi, aki elég sokat beszélget a megrendelőkkel, főleg a visszatérő vásárlókkal, akik nem könnyen nyílnak meg. „Azt azért megértem, hogy aki dolgozik napi tíz-tizenkét órát felelős beosztásban, és kismillió döntést hoz, azt mondja, hogy otthon viszont még véletlenül se csináljam azt, amit én akarok, hanem mondják meg, hogy mikor és mit csináljak. Vagy éppen egy alapos elfenekelésre vágyik egyfajta szelepként, aminek segítségével le tudja tenni a napi gondokat. Ez teljesen érthető. Van, aki ilyen hajlamú, van, aki az ellenkezője. Nem állítom, hogy szoros összefüggés van aközött, hogy aki sokat dolgozik, abból lesz szub, de több ilyen esettel is találkoztam. Megmondom őszintén, sokat megtudtam a BDSM-ről és a fétisekről is, és azóta hívom magam én is bőrfestisisztának, mióta több bőrfetisisztával is beszélgettem” – mesélt saját vonzalmáról.

A fizikai fájdalmat kéjjé konvertálni nehezen megfogható a legtöbb ember számára – mondom én. „A múltkor hallgattam egy érdekes beszélgetést arról, hogy a BDSM kapcsolatokban ki irányít vajon. Hogy a domináns irányít-e... vagy sokkal inkább a szub. Ez a játék, mert nevezzük annak, normális esetben csak addig a határig megy el, ami mindkét félnek jó. Azon túl erőszak. Innentől kezdve a szub van kiszolgáltatott helyzetben. Viszont mindig ő az, aki kimondhatja az előre megbeszélt »menekülőszót«, ami azt jelenti: »elég«. Tehát lehet, hogy ő van alárendelt szerepben, de bizonyos szempontból az van, amit ő szeretne, és nem az, amit a domináns fél akar.”

Magadnak varrtál már valamit? – teszem fel a kérdést, amely adja magát. Timinek egy egészen szűk választéka van otthon. „A kíváncsiságomat felébresztették a termékek, amiket készítek, és játszani én is szeretek... Ha valakit teljesen hidegen hagy ez a dolog, és úgy kezdi el készíteni a tárgyakat, úgy nem tudom, lehet-e dolgozni.”

Felmerül a kérdés, hogy ezek miért jobbak, mint a kínai verziók műbőrből, amelyek azért jóval olcsóbbak. „A bőr kényelmes, ha egy kínai cuccot ráraksz a csuklódra, és a műanyag fordul egyet a kezeden, az garantáltan leszedi a csuklód feléről a bőrt. A neten vagy a küldött fényképekből lehet látni, hogyan néznek ki, mert a forma nem változik. Csak az nem mindegy, hogy milyen anyagból készül, és hogyan van kivitelezve.” Akik őt választják, azok túl vannak már a harmadik használatnál elszakadó kínain, és ezért inkább többet fizetnek, csak legyen tartós.

A legdrágább terméke 95000 forintba kerül, ez egy lábmerevítő, amivel nem lehet mozogni, egy szájkosár: 31000 forint, a kutyamaszk: 28 ezer.

Azt ritkán kérdezi meg, hogy kinek készíti a terméket, de a homoszexuálisok aránya nem magasabb, mint a társadalmon belül. Hogy kik a vásárlói? „Bárki, aki szembe jön veled az utcán” – feleli nevetve. „Anyukám megjegyezte, amikor találkozott a megrendelőkkel: »ezek tök aranyos emberek«.”

„A latex és a bőrfétis rajongók között van közös halmaz. Szerepjátékokhoz hordják őket elsősorban” – mondja, folytatva okításomat, és előkap egy térdvédőt, amit például kutyás játékoknál lehet használni.

A vásárlók egy része a felnőttfilmes világból érkezik, van, aki mondja is, hogy forgatásra viszi, ami csak azért érdekes, mert nem mindegy, hogy egy vagy több partner fogja-e használni. De a megrendelői között hivatásos dominák is előfordulnak.

„A diszkréció kifejezetten fontos szempont, többen az első levelükben közlik, és ez teljesen érthető.

Az a ritka, ha valaki névvel-címmel vállalja, mire van szüksége” – magyarázza Timi, aki természetesen hallgat a vevőkről, mint a sír.

Azt, hogy mennyire van rá igény, jól mutatja, hogy Timi komoly potenciált lát a fejlődésben, műhelyet szeretne, alkalmazottakat és gépeket. Jelenleg nem is kaphatók szexshopokban a termékei, de nem bánja, hogy túl drágának találták a boltosok, mert így közvetlen kapcsolata van a vásárlókkal, akik egymásnak ajánlják a készítőt.

A kézimunka sok idő, egy maszkhoz nyolc-tíz óra kell, a bilincsek rövidebb idő alatt készülnek el, de vannak pepecselős munkák is, például akkor, ha kézzel kell megvarrni valamit. Ha valaki hímeztetni is szeretne, akkor egy „kellően edzett hímzőcsajhoz” kerül a termék, aki ráteszi a megfelelő feliratot.

Timi már egyáltalán nem mozog idegenként ebben a világban, búcsúzáskor engem is egy fétispartira invitál, hátha esetleg még jobban meg akarnám ismerni ezt a zárt, kicsit misztikus világot...

*BDSM: a gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból képzett rövidítés, magyarul: „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli. Korábban egyszerűen a szado-mazochizmus (SM) volt az elterjedtebb kifejezése. Két szereplője, az aktív, utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina) és a passzív, szenvedő szolga (szub). (Wikipédia)

Zimre Zsuzsa

Képek: Pozsonyi Janka/WMN