Okostelefonon felnőtt ifjúság ide vagy oda...

...eljön a pont, amikor egy tinédzsernek meg kell tanulnia, hogyan csatlakoztassa az USB-kulcsot a számítógéphez. Olyan ez, mint megtanulni elmosogatni, vagy főzni egyedül egy adag egyszerű kaját – egyszer eljön az ideje. De ahogy az már lenni szokott, az egész nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik. Először is meg kell ismerni a pendrive és a számítógépek működését, hogy egyáltalán tudd, mit is használsz. Alapvető fizikai ismeretek szükségesek az áramkörökről, a csatlakozás mikéntjeiről, az esetleges veszélyekről – minek van egy terrabájtos eszközöd, ha aztán egy nap alatt tönkreteszed, mert fordítva akarod bedugni? Tudnod kell, hogyan óvd meg az eszközöd a vírusoktól,

ha válogatás nélkül mindenhová csatlakoztatod, felelőtlenül kattintgatsz, könnyen kiirthatatlan baj lehet a vége, méghozzá jelentős adatvesztéssel.

Nemcsak az eszközödet kell védened, de a számítógépeket is attól, hogy megfertőződjenek.

El kell látnod magad szakszerű ismeretekkel

Ám ahogy ez lenni szokott, nem mész semmire a noname blogoldalakkal, fórumokkal, sőt, rosszabbat mondok: az újságok és az internetes  pornó egyenesen téves információkkal láthat el. Érdemes megbízható, jogtiszta forrásból tájékozódni, és a másik oldal fejével gondolkodni: ha például meg akarod tudni, mire vágynak a lányok, egy este nézz bele egy általuk kedvelt szerelmes film ágyjelenetébe. Miután már elméletben tisztában vagy a pendrive és a csatlakoztatás mikéntjeivel – erre egyébként az iskolában is felkészítenek, ha odafigyelsz –, eljöhet az első próbálkozás ideje. Szülői felügyeletet nem javasolnék hozzá, ha már eljött a megfelelő kor, egyedül kell boldogulnod, emlékezve az intelmekre. A kéz remegése  – már a téma felmerülésekor – teljesen normális, mégiscsak árammal működő eszközökről van szó. Tehát, a pendrive-oddal a zsebedben választanod kell egy számítógépet vagy eszközt, amelyik rendelkezik a megfelelő USB-nyílással. Ez a számítógép lehet asztali, hordozható, régi vagy újabb verzió, rengetegféle operációs rendszerrel. Másképp kell bánni egy kevéssé ismert, vírusokra nem annyira fogékony Linuxos, mint egy legújabb Windowst futtató géppel – és akkor még nem beszéltünk a teljesen másképp működő Mac-ekről, vagy az Androidos meg iOS-rendszerekkel operáló tabletekről és okostelefonokról!

A választást alaposan meg kell fontolnod, és érdemes kerülni a tömeget.

Ha mindenki ugyanazt a számítógépet szeretné használni, senki sem kerülne sorra, és a gép sérülésének is nagy az esélye.

A csatlakoztatás nem is olyan egyszerű folyamat

Elméletben csupán annyi, hogy az adathordozót behelyezed, elvégzed a műveletet, amit szeretnél, majd kihúzod – de ez ennél bonyolultabb. Először is: rá kell jönnöd, hogy az adott gép fogadóképes-e. Nem mindegyik az, és nem minden időben. Ezt jó, ha észben tartod. A legtöbbet gyárilag ellátták USB-fogadására képes nyílással, de ezt értelemszerűen beburkolják, és védik a sérülésektől, szennyeződésektől. Amennyiben nem találsz a gépen megfelelő csatlakozást, akkor ne is próbálkozz.

Egyetlen gépet sem lehet használni, ha az éppen ki van kapcsolva, „stand by” üzemmódban van, felhasználót vált, átprogramozzák, nagy sávszélességgel letölt, vírusos, javítják, vagy ha a képernyőn egy jól látható „NEM!” felirat villog.

Érdemes figyelni a rendszer üzeneteire, nagyon sok mindent elárulnak a jövőbeli csatlakoztatási lehetőségekről. Összetört, megrepedt, zavaros képernyőjű, hibás billentyűzetű, vízbe esett, lemerült, kölcsönvett, lopott, ismeretlen eredetű, vagy zsíros ujjlenyomatokkal teli nyilvános gépeket inkább ne használj.

Amennyiben a rendszerüzenetek pozitívak...

...megismerkedtetek, van idő és hely a hosszabb adatcserére, és az eszközödet egyértelműen fogadják, akkor felkészülhetsz a csatlakoztatásra. Vigyázz, hogyan bánsz az adott géppel, ha nyakon öntöd alkohollal, megkarcolod, vagy durván bánsz vele – vagy azt hiszed, Pumped Gabo módszere tényleg működik a normális lányoknál –, akkor a felhasználó le is tilthat a további tevékenységekről. A csatlakoztatás előtt gondot okozhat, ha az eszközöd nincs megfelelően tisztítva és védve. Ha eltömődött, elhajlott, vízbe esett, rátapostak, vagy bármi más baj érte, akkor használat előtt javíttasd meg, és mindig gondosan ügyelj a biztonságára (azaz: használj óvszert. Ha nem tudod, hogyan kell, térj vissza az oktatóprogramokhoz.). Ezután jön a Bluetooth használatakor jelentkező,  már jól ismert üzenetváltás és kommunikáció: vedd végig, hogy a két eszköz felismeri-e a másikat, és párosíthatók-e, majd miután mindkét fél egyértelműen leokézta az adatátvitelt, meg kell keresned a megfelelő pozíciót. Az áramkörök megfelelő csatlakozása esetén a gép általában jelez, van, amelyik hanggal, mások üzenettel.

A felugró ablakban jól láthatóan megkapod a visszajelzést az adatátvitelről.

Ha a rendszer felismerte az eszközt, olvassa a rajta található adatokat, és te is hozzáférsz a gép fájljaihoz, tudhatod, hogy jól csináltad.

Amennyiben hibaüzenetet kapsz adatátvitel előtt (vagy közben), foglalkoznod kell vele

Ha a gép nem ismeri fel az eszközt, nem hajlandó olvasni, jobban jársz, ha eltávolítod a pendrive-ot, és egy másik gépnél próbálkozol. Hiába tuszkolnád vissza újra, a hibaüzenet valószínűleg ugyanaz marad, amíg nem változtatsz valamin. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a gép egyáltalán semmilyen jelet nem ad a csatlakoztatás után – valószínűleg probléma merült fel.

Ha váratlanul lemerült, hívj segítséget, és értesítsd a felhasználó barátait, esetleg szüleit.

Kisebb bajok esetén próbálkozhatsz kézi javítással, az eszközkezelővel, a driver újratelepítésével, az USB-engedélyeztetés ellenőrzésével, lehetséges, hogy az illesztőprogram frissítése megoldja a problémát. Még ha mindenre odafigyeltél, akkor is megtörténhet, hogy nem jön létre az adatátvitel. Ezt el kell fogadni. Előfordulhat, hogy egy másik gépen, vagy később, nagyobb tapasztalatok birtokában majd tökéletesen működik.

Ha minden klappol, és az adatátvitel megtörtént...

...ezt az ilyenkor szokásos felugró ablak jelzi, ahol a sebességet, a várható időtartamot, és a fájlok méretét is megismerheted, illetve – ha figyelmes vagy – azt is láthatod, a fogadó fél hol tart a fájlok olvasásában és másolásában –, az eszközt nem rántjuk ki, hanem a megfelelő gombokra kattintva leválasztjuk, különben az áttöltött adatok sérülhetnek.

A zabolázatlan, tudatlan, vad felhasználók mind a gépet, mind az USB-eszközt tönkretehetik.

Ha ismételt adatátvitelt hajtanál végre, végig kell játszanod ugyanezt a folyamatot – az előzmények menüpontban újraolvashatod –, mert attól, hogy egy alkalommal fogadták a pendrive-ot, nem biztos, hogy még egyszer hajlandók lesznek rá. Egyébként az adatátvitel szempontjából majdhogynem mindegy, mekkora USB-vel rendelkezel, ha az adott gép felismeri, elfogadja azt hibaüzenet nélkül, és mindkét oldalon van elég hely az adatátvitelhez, nem lesz semmi gond. Az is teljesen normális, hogy az első alkalommal az adatátvitel rövid ideig tart, az USB villog, felforrósodik, kicsúszik, a fogadó fél zakatol, búg, de minden felmerülő furcsaság orvosolható odafigyeléssel, kedvességgel... és egy jó adag humorral.

 Fenyvesi Zsófi 

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Sabphoto