A Nők Lapja az egyik legrégebbi női magazin, mely mindig is igyekezett értékeket közvetíteni, rámutatni a női lét sokoldalúságára. Legalábbis én eddig így gondoltam. Ám most azért nekik is sikerült beleszaladni a body shamingbe, mégpedig Pierce Brosnannal és a feleségével kapcsolatban. A cikk olyan világhírű párokról szólt, akik évtizedek óta együtt vannak, mindennek a tetejébe még boldogok is. Brosnan 16 éve élvezi Keely Shaye Smith társaságát, akitől két gyermeke is született. A történet cuki, irigyeljük Brosnant, megannyi más nővel együtt. A cikk aztán így folytatódik: „A szerelem azóta is töretlen, annak ellenére, hogy Keely a szó szoros értelmében súlyos személyiségé vált; jó néhány plusz kilót szedett fel” – írta a szerző, akinek gondolataival ezek szerint egyetért a Nők Lapja teljes szerkesztősége. És most itt távolról sem az a kérdés, hogy Brosnanné 65 kiló vagy 80.

Hanem az, hogy az író szerint a súly és szeretet kérdése összefügg egymással, mi több, ha meghízik valaki, akkor cseszheti a párkapcsolatát.

Nem tudom, hogyan jutott erre a következtetésre a szerző, de – empirikus tapasztalataim szerint – ez biztosan nincs így. És nem tartom megengedhetőnek, hogy egy női magazin akárcsak sugallja ezt. Igen, nem jó, ha hízik az ember. De kizárólag abban az esetben, ha ez számára gondot okoz.

A great night out with my family... so proud of Keely's work on her documentary "Poisoning Paradise."

A post shared by Pierce Brosnan (@piercebrosnanofficial) on

Ennél még jobban kiakasztott az Ifjúsági Magazin, mely arról írt, hogy mennyire megférfiasodott Keira Knightley. A kamasz lányoknak szóló lap nem kevesebbet állít, mint, hogy bár szép arca van Knightley-nak, a teste borzalmas. Azon lehet merengeni, vajon borzalmas-e a teste, hiszen ez teljesen szubjektív, ízlések és pofonok. Ám azt leírni, hogy olyan a teste, mint egy fiúnak, és ráadásul ezt azzal társítják, hogy ez vállalhatatlan, az teljesen abszurd. „Keira Knightley is azon sztárok közé tartozik, akiket gyönyörű arccal áldott meg a természet – de az ég óvjon meg attól mindenkit, hogy lenge öltözékben lássuk. Hiába vékony szegény, ha olyan a teste, mint egy fiúnak – arról nem is beszélve, hogy a rengeteg edzéssel rá is pakol egy lapáttal. Nulla mell, semmi derék, oszloplábak – szinte hihetetlen, hogy ugyanazt a két embert látjuk a képen.” Eddig tart az idézet, ami – nem győzöm hangsúlyozni – egy kamaszoknak szóló újságban bírt megjelenni.

Azoknak a kamaszoknak szól, akik keresik a helyüket, bizonytalanok a testükkel kapcsolatban, a külvilág visszaigazolását keresik- és várják el, és akiket a legjobban lehet befolyásolni.

Aki lelkiismeret-furdalás- és kétségek nélkül képes ilyet leírni, az szálljon mélyen magába, és gondolkodjon el rajta, hogy pontosan kinek írja az újságot, és mit is akar az IM közvetíteni a gyerekek felé. 

A hirado.hu tartalmait nem szoktam olvasni, de sikerült ennek a cikknek a látóterembe furakodnia – köszi, Zuckergerg. Szóval a hirado.hu ismeretlen szerző által jegyzett cikk címe: „Egyre csak hízik: Kesha nem tud úrrá lenni kilóin, lehangoló a külseje”. A cikk nagy része Kesha szakmai karrierjével foglalkozik, vagyis annak hiányával. Ehhez mellékeltek egy AFP által kiadott képet, ami után azon keseregnek, hogy a szerződése miatti per az alakján is nyomott hagyott, és hónapok óta csak hízik. A szerző szerint a fekete pulóver és a szűk nadrág „lehangoló látvány”, főleg egykori önmagához képest. Azt a történet szempontjából is fontos tudni, hogy Kesha évek óta evészavarral küzd, amit a sajtóhírek szerint az okozott, hogy 2012-ben a kiadójából valaki közölte vele, hogy egy dagadt disznó. Azóta volt bulimiás és anorexiás is, többször kezelték szanatóriumban a problémái miatt. Ettől függetlenül érdemes lenne elgondolkodnia a hirado.hu szerkesztőinek – bár minden valószínűség szerint túl sokat kérek tőlük –  mennyire elegáns ez a megfogalmazás, és hány olvasójukba sikerült belerúgniuk egy szerencsétlen címadással... 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Dan Comaniciu