A természetben ható erők

Hogy érthetővé váljon, mit miért javasolt az ájurvéda, fontos tisztázni néhány alapfogalmat, de ígérem, rövid lesz. Szóval: az ájurvéda öt őselemet különböztet meg, úgymint: éter, levegő, tűz, víz és föld. Eme őselemek különféle kombinációi hozzák létre a dósákat. A dósák valójában mozgatóerők vagy rendezőelvek, amelyek irányítják a természetet – és ezáltal bennünket is, hiszen mindannyian részei vagyunk a természetnek. Három dósa ismert:

1. váta – éter és levegő; 2. pitta – tűz és víz; 3. kapha – víz és föld.

A különböző évszakokhoz más és más dósák rendelhetők: a télhez és a tavaszhoz a kapha, a nyárhoz a pitta, a küszöbönálló – vagy félig-meddig már el is érkezett – őszhöz pedig a váta.

Ennek megfelelően az őszt a váta, illetve az azt felépítő őselemek, vagyis az éter és főként a levegő tulajdonságai jellemzik, úgymint hidegség, szárazság, mozgékonyság. Mindezzel nem sok újat mondtam, hiszen az őszi időjárás köztudottan hűvös, szeles, változó – a legtöbbünknek nem is kedvence.

Első körben salaktalanítás

Ahhoz, hogy a körülmények ellenére jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és amennyire lehet, elkerüljük a betegségeket, ezt a bizonyos váta dósát kell kiegyensúlyoznunk. Ennek számos módja van, az étrendtől a bőrápoláson és a mozgáson át a meditációig – ezekről később még lesz szó.

Első körben azonban érdemes megszabadítani a szervezetet a nyáron felhalmozódott salaktól, amit az ájurvéda ámának nevez. A salak ugyanis – és ebben egyetértés van a keleti és a nyugati medicina között – teher a szervezetnek.

Hátráltatja a normális biokémiai és élettani folyamatokat, megnehezíti az immunrendszer dolgát, ráadásul az anyagcserét is lassítja, ami által könnyebben felkúsznak a pluszkilók.

Kecsari, az indiai „csodaétel”

Az ájurvéda a hinduk körében máig igen népszerű, kecsari nevezetű raguszerűséget ajánlja salaktanításra. A legjobb lenne elvileg böjt idején csak ezt fogyasztani reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt. Én nem vagyok túlságosan erős jellem, ha kajáról van szó, úgyhogy valamennyi gyümölcsöt és zöldséget azért szoktam enni a köztes időkben – szerintem a diéta így is hat. Semmiképpen nem ajánlott azonban a hús, a tej és a tejtermékek, valamint az édesség.

A hozzávalók nagyjából az alábbiak:

  • 1 csésze basmati rizs
  • 1 csésze vörös lencse
  • kevés olívaolaj (bár az eredeti receptben tisztított vaj, vagyis ghí szerepel)
  • 1-2 gerezd fokhagyma (meghámozva, apróra vágva)
  • 1 darabka gyömbér (meghámozva, apróra vágva)
  • fűszerek ízlés szerint: fekete bors, őrölt kömény, őrölt római kömény, koriander, kardamom, fahéj, curry, kurkuma – nem muszáj, sőt szerintem túlzás is lenne mindet beletenni, használj csak egypárat, amihez kedved van
  • só ízlés szerint

A kecsari elkészítése végtelenül egyszerű. Az olívaolajat forrósítsd fel, dobd bele a gyömbért, néhány percig párold. Majd szórd bele a fokhagymát és a kurkuma kivételével a fűszereket, húsz-harminc másodpercig kevergetve pirítsd őket együtt. Utána jöhet a megmosott rizs és vörös lencse – kicsit pirítsd meg ezeket is, majd öntsd fel az egészet három-négyszeres mennyiségű vízzel, attól függően, hogy mennyire sűrű végeredményt szeretnél. Forrás után tedd bele a kurkumát és a sót, majd fedd le, és húsz-huszonöt perc alatt főzd készre.

A neten sok étvágygerjesztő képet látni a kecsariról, az enyém jellemzően úgy, ahogy van, mehetne a Geci ronda vegán kaják nevű Facebook-csoportba, inkább le sem fotóztam. Ízre viszont egész jó.

Fontos az átmenet

A fekete öves böjtölők ricinusolajjal zárják a kicsarikúrát, így ugyanis az áma maradéka is távozhat. Én ehhez őszintén szólva gyáva vagyok, de nincs is feltétlenül szükség rá. Fontos viszont, hogy ne egyik pillanatról a másikra válts át a nehezebb ételekre – áthidaló megoldásként egy-két napig valami kímélőbbet fogyassz.

Ne csak egyél, igyál is!

Eredményesebb lesz a diétád, ha a nap folyamán minél több meleg vizet iszol. Tudom, elég bizarrul hangzik, de ily módon jó eséllyel kivédheted a böjtölés olyan gyakori mellékhatásait is, mint a fejfájás, a hányinger, a levertség vagy a gyengeség.

A víz egy részét helyettesítheted turmixszal vagy teával. A grépfrút és/vagy narancs, valamint citrom levéből készült turmix egy csipetnyi borssal támogatja a máj munkáját. Van, aki egy gerezd fokhagymát is tesz bele – én ezt inkább kihagyom, főleg, ha emberek közé kell mennem.

Az epét stimuláló kurkumatea elkészítése még ennyi macerával sem jár: tegyél egy teáskanálnyi kurkumát egy csészébe, öntsd fel forró vízzel, és kész. Ebbe is tehetsz egy kevés borsot.

Személyes kedvencem az úgynevezett agnitea, amiből szinte mindennap megiszom legalább egy litert. A receptjét ebben a korábbi cikkemben olvashatod.

Meleg és lédús

A váta, lévén hideg és száraz, meleggel és folyadékkal ellensúlyozható. Vagyis az ételeid legyenek valamilyen kíméletes módon hőkezeltek, melegek és lédúsak. Ilyenkor megengedhetsz magadnak egy kicsivel több zsiradékot is, ez azonban növényi eredetű és hidegen sajtolt legyen.

Gabonák, diófélék, magok

A gabonafélék közül jót tehet a búza és a rizs, főleg a barna rizs, a hüvelyesek közül a lencse bármely típusa és a szója. Tejet, tejterméket legfeljebb visszafogottan vegyél magadhoz, a húsokkal ugyanez a helyzet, a vörös hús és a pulyka pedig végképp nem ajánlott.

Jöhet bármilyen dióféle és mag, de mindig csak kisebb mennyiségben – előbbiből pár szem, utóbbiból legfeljebb egy evőkanálnyi.

A cukrot, főleg a fehér cukrot, amennyire lehet, próbáld kiiktatni.

Kevesebb nyers

A nyers ételek vátanövelő hatásúak, vagyis e téren sem árt az óvatosság. Persze nem kell száműznöd a gyümölcsöket az étrendedből, de ügyelj az arányokra, és az édesebb fajtákat részesítsd előnyben. Jót tesz az ananász – ez egyébként nullkalóriás is, azaz az emésztése több energiát vesz igénybe, mint amennyit maga a gyümölcs tartalmaz –, a banán, a citrom, a füge, a narancs, a szilva és a szőlő.

A salátákat szintén valamilyen jó minőségű olajjal nyakon öntve fogyaszd, és lehetőleg szobahőmérsékletűen, vagy legalábbis ne túlságosan lehűtve.

A zöldségek közül célszerű mellőzni a puffasztó hatásúakat, azaz a karfiolt, a káposztaféléket, kelbimbót, minden további nélkül fogyasztható azonban a cukkini, a hagymafélék, a retek, a répafélék, az uborka és a zöldbab – persze amit lehet, párolj vagy grillezz.

Melegítő fűszerek

A fűszerekből a melegítő hatásúak különösen jót tesznek most. Ilyen a kömény, a gyömbér, a fahéj, a kardamom, a szegfűszeg, az ánizs, az édeskömény, a fekete bors – nem csak ízesítőként használhatod őket, leforrázva teaként is remekül működnek. 

 

Rendszeresség

A váta csapongását kompenzálandó különös hangsúlyt kap a rendszeresség. Próbálj nagyjából azonos időpontokban enni, tényleg csak az evésre koncentrálva. Rágj meg alaposan minden falatot, így az ételben lévő tápanyagok optimálisan szívódhatnak fel, és az energia is kellőképpen hasznosulhat.

Gazdagabb kozmetikumok

Ősszel a bőrrel is többet kell törődni, hiszen a nyári hónapokban nem kevés igénybevételnek volt kitéve, ami ráncokat, foltokat hagyhatott maga után – ősszel pedig új megpróbáltatások jönnek.

Most ajánlottak a táplálóbb kozmetikumok, még akkor is, ha egyébként is zsírosabb bőröd. Az olíva- és a szezámolajjal semmiképpen sem hibázhatsz: előbbi finomabban, utóbbi intenzívebben melegít. Tehetsz hozzájuk pár csepp illóolajat is. Melegít a pézsma, a kámfor és a fahéj, földel, egyszersmind valamelyest hűt is a rózsa és a jázmin, élénkít a fenyő, a zsálya és a cédrus, hogy csak néhány példát említsek. Legjobb, ha magad kísérletezed ki a testi-lelki állapotodnak leginkább megfelelő összetételt.

Ebben az időszakban használj gyakrabban arc- és testradírt, de magad is elkészítheted, ha az említett olajokat egy kis cukorral vagy sóval kevered.

Mozgás!

A mozgás csak jó lehet, hiszen eleve melegít, nem beszélve a további pozitív hozadékairól, amelyeket nyilván mindenki ismer. Nekem az úszás, a pilates és a futás vált be, de mindenkinek magának kell megtalálnia a számára ideális műfajt.

Ne légy túl szigorú magadhoz: bármit és bárhogy csinálsz, a tévé előtt ücsörgésnél biztosan jobb.

A futás kapcsán azért megjegyezném, hogy ősszel különösen érdemes elkezdeni, hiszen már nincs meleg, de annyira hideg sem, hogy kellemetlen legyen.

  

Lelki megtisztulás

Az ősz a lelki megtisztulás és regenerálódás ideje is. Elvileg távol kellene magunktól tartani a külvilágból érkező impulzusokat, úgymint telefon, számítógép és hasonlók, de ez a legtöbbünk számára nyilván elég mókásan hangzik. Valamelyest csökkenteni viszont talán lehet a használatukat. Az ily módon felszabaduló időbe pedig – még ha az esetleg kevéske is – beemelhetsz valamilyen új szokást, ami az általános jóllétedet szolgálja, például meditáció, légzésgyakorlat vagy akár csak önmagad megfigyelése.

Meg lehet próbálkozni a mantrázással is. A gyógyulás egyik alapszótagja, vagyis bídzsa mantrája a közismert ÓM.

A hinduk szerint ez a legfontosabb mantra: erőt ad minden folyamatnak és történésnek, kitisztítja az elmét, megnyitja a láthatatlan belső csatornákat, valamint növeli az úgynevezett ódzsaszt, ami leginkább a test boldogságaként fordítható.

Érdeklődéssel várom a tapasztalataitokat.

Mezei M. Katalin

Forrás: Dr. Vasant Lad: Ájurvéda. Édesvíz Kiadó, Budapest, 2015; Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás – Teljes körű kalauz. Lalita Kft., Budapest, 2012.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/macniak