Hepatitis. Sok embernek először a drogosok jutnak eszébe, és, hogy van B meg C változat, meg valami a szexualitással összefüggésben is derenghet, de legtöbbünknél nagyjából itt megáll a tudomány. Ezzel én is pont így voltam, ám végigülve egy szakmai beszélgetést, melyet a hepatitis világnap alkalmából rendeztek meg, megváltozott a gondolkodásom. A cél az Európai Unióban 2030-ig megszüntetni a betegséget, ehhez csatlakozott Magyarország is, ám akcióterv a mai napig nem készült. 

Fertőző heveny (akut) májgyulladás – amit érdemes elkerülni

A hepatitis vírusának több fajtája van, A–G-ig különböztetjük meg a kis rohadékokat. Egy részük a tápcsatornán keresztül fertőz, például élelmiszerrel, ezek az A és E típusok, míg más részük (B, C, D) vérrel és testnedvekkel terjed.

Az AE hirtelen csap le, néhány napig tartó lázat, elesettséget, étvágytalanságot, és sárgaságot okoz. Hogy undibb legyen, a széklettel terjed, azaz, ha valaki nem mos alaposan kezet vécéhasználat után, szépen terjed a vírus tovább. Az E vírus igazán kitartó, a külvilágban is sokáig életképes marad, szabad vizekben, mosatlan gyümölcsön, nyers ételekben és helyi csapvízben is felbukkanhat, hogy aztán megbetegítse az embert. Várandós nőkre különösen nincs jó hatása.

Ez E típusnak védőoltása nincs, a hasonló tünetekkel járó A-nak viszont igen. 

Jó hír azonban, hogy egyik jellegzetes panasza, hogy a dohányosok nem kívánják a cigarettát. Sajnos ezzel együtt a beteg megundorodik valamelyik kedvelt ételétől is. A hepatitis A által okozott akut májgyulladás magától gyógyul, nem válik krónikussá.

Fertőző idült (krónikus) májgyulladás – B,C,D – akik nem a barátaink

A B, C, D fajtákkal az a baj, hogy olyanok, mint valami gonosz szellem. Akár 20-50 évig is lappanghatnak, hogy aztán sunyi módon lecsapjanak. Mindeközben a máj akár 80 százaléka is elhal, zsugorodik, vagy akár elrákosodik. A B és C által okozott májgyulladás nem okoz panaszokat, csak fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, enyhe emésztési zavarok, puffadás a tünete. Ez meg aztán egy csomó más betegségre is jellemző lehet. Ráadásul előfordul, hogy még a májenzim értékek – GPT/GOT néven vannak a laborleleten – is normálisak. Mindhárom krónikus májgyulladást okozó vírus csak célzott szűrővizsgálattal mutatható ki.

A hepatitis B ellen évek óta oltanak, pontosabban az 1986 után születettek kapják automatikusan az oltást. A hepatitis B vérrel, vérkészítménnyel, testváladék útján, vagy akár  véletlenszerű éles/szúró tárggyal is terjedhet – már csak ezért sem érdemes leszúratnod magad. A vírus áthatol a nyálkahártyán, és fertőzést okozhat.

Ezért merül fel mindig a kérdés, amikor az ember vért ad, hogy van-e tetoválása, testékszere, vagy használ-e intravénás drogokat. Akik nem, de orron át igen, azok se örüljenek, mert úgy is fertőzhet a betegség. Meg persze szexszel. 

Ha az ember fertőzött lesz, akkor lehet, hogy csak hordozó, azaz fertőzőképes, de nem lesz májgyulladása. Ezért is esnek a szakemberek rögtön antivirális szerekkel neki a betegségnek. Rossz hír, hogy a hepatitis B vírust rákkeltő, azaz onkogén vírusnak tekintik az orvosok, nem meglepő módon májrák alakulhat ki a fertőzés következtében. Szerencsére 1998 óta oltják a 12-13 éves korosztályt, plusz a betegellátásban dolgozókat. A többiek számára marad a három részes oltás, melynek ára 12.000 forint/ adag nagyságrendileg.  

hepatitis C vírus elég sok gondot okoz, és elsősorban vérrel, vérkészítménnyel terjedő fertőző betegség.

Mivel a vérkészítményeket csak 1992 júniusától ellenőrzik, ezért az így az 1993 előtt vért, vérkészítményt kapók veszélyeztetetteknek tekintendők, ergo érdemes lecsekkoltatni.

Szerencsére a szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző (egy-két százalék), de azért van esély fertőződni. A hepatitis C ellen nincs jelenleg védőoltás. 

Akik viszont intravénás kábítószer-használók, azok veszélyeztetettek. Ezért lobbiztak a civilek többek közt a tűcsere program mellett. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2017-es jelentése az opioid-használók 50 százaléka hepatitis-fertőzött volt 2015-ben, míg 2007-ben ez a szám húsz százalék körül alakult. Ennek ellenére a tűcsere programok újbóli bevezetéséről egyelőre nincs szó, és természetesen nem lehet határozottan állítani, hogy csak emiatt nőtt a hepatitiszes betegek száma. 

A C-vírus mellett ott van a D is, amely a B-vel fertőzötteknél okoz súlyos májgyulladást. Az érintettek nagy része még 1993 előtt kapott vért.  

Gyógyulás – ma már viszonylag könnyű 

A jó hír, hogy a betegség ma már jól kezelhető 8-24 hét alatt, szinte 100 százalékos gyógyulást lehet elérni, és kevesebb mellékhatással járnak, mint a korábban alkalmazott szerek, mint például az interferon, melyekkel alig 15 százalék gyógyult meg. A kezelés sorrendjéről egy bizottság dönt, a betegség előrehaladottsága, és egyéb – a kezelésbe vonás sürgősségét meghatározó – körülmények mérlegelése után. A kezelés díjmentes.

A hosszú távú cél, hogy 2030-ig eliminálni lehessen a hepatitis C-t. 

Az egész jól hangzana, vannak jó gyógyszerek, profi orvosok, számos helyen vannak hepa-centrumok, ám a becslések szerint nagyjából 70.000 érintett nem tud róla, hogy beteg, ami azt a veszélyt rejti magába, hogy tovább fertőz. 

Szűrni vagy nem szűrni?

Érdekes kérdés, hogy ha ilyen sok kárt okoz a betegség, miért nem szűrik automatikusan a lakosságot egy általános vérkép elrendelése esetén. Ám a szakemberek szerint ez egyrészt gazdaságilag sem biztos, hogy megérné, másrészt a szűrésnek önkéntesnek kell lennie.

Ehhez képest évek óta téma, hogy az egészségügyi dolgozókat meg fogják szűrni, erre el is van különítve 650 millió forint, de eddig nem történt lépés az ügyben.

Az elhangzottak szerint dr. Kásler Miklós nagyon elkötelezett a téma iránt, állítólag érdemi lépések ősztől várhatóak. Jelenleg a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervez kitelepüléses szűréseket, bár ez nem egy civil szervezet feladata lenne, de aki szűretne, azt a Szigeten várják legközelebb egy gyorstesztre, amely 15 perc alatt eredményt ad. Országos szinten pedig szeptember 15-én rendeznek anonim szűrést, Budapesten a Lurdy- házban, illetve 11 vidéki városban. Ők egyébként havonta tartanak klubot, ahol igyekeznek minden olyan kérdést megválaszolni, amire esetleg a kezelőorvosnak nincs ideje és lehetősége. 

Megbélyegző betegség

A betegek gyakran szembesülnek azzal, hogy bár legkevésbé ők tehetnek a megbetegedésükről, nem látja el őket az orvos, mert azt gondolja, egy érintés is elég a fertőzéshez, ezért volt akit a reumatológusa csak távvizsgálni akart, mást a fogorvosa utasította el, miután bevallotta, hogy fertőzött. 

Kinek érdemes szűretnie magát?
  • Aki 1992 előtt vért, vérkészítményt kapott.
  • Akinek ismeretlen eredetű májenzim-emelkedése van.
  • Akinek korábban intravénás droghasználata volt.
  • Akinek tetoválása, testékszere van.
  • Akinek több szexuális partnere, homoszexuális kapcsolata volt.
  • Akinek édesanyja, élettársa HCV-hordozó.
  • Forrás: VIMOR

Zimre Zsuzsa


Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Westend61