A Szolnoki Rendőrkapitányság a Telexnek megerősítette, hogy a kalandpark feljelentését követően, ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak garázdaság vétségének gyanúja miatt, de a nyomozás érdekeire tekintettel több információt nem adtak az ügyről.

Bocsánatkérés volt, nincs

Időközben a jászberényi Yakuzák SE karate klub honlapján és Facebook-oldalán megjelent egy közlemény. „Amit tettem minden szempontból elfogadhatatlan, szembe megy mindazzal amit az elmúlt 35 évben képviseltem, tanítottam és életemmel megjelenítettem. Ez nem hiba, hanem létrontás. Mindent megteszek, hogy az igazságszolgáltatás munkáját támogassam és csak remélni tudom, hogy nem okoztam lelki sérülést a fiúnak, akitől a helyszínen bocsánatot kértem, és minden tettemmel próbálom jóvátenni a jóvátehetetlent. Ezúton kérek bocsánatot a szülőktől is, melyet nem remélek. A különféle szervezetekből és az egyesületből lemondok minden tisztségemről és pozíciókról, hiszen méltatlanná váltam azok betöltésére” – írta többek között az egyesület vezetője.

Nem sokkal később azonban a bocsánatkérés helyett már csak hibaüzenet fogad minket a közlemény linkjére kattintva,

a Yakuzák SE-hez tartozó Y Media nevű Facebook-oldalt pedig a magyarázkodó poszttal együtt egész egyszerűen törölték.

Az RTL megkereste az áldozat édesanyját, aki többek között azt is elmondta, hogy a fia korábban nem találkozott a férfival, csak az egyhetes táborban vett részt, utána szeretett volna beiratkozni karatéra. Az esetet követően, bár az édesanya beszélt az edzővel, ő csak annyit mondott, hogy „volt egy kis összeröffenésük, de rendezték”.

„Comb vagy gyomor?”

A férfi az – azóta már szintén nem elérhető – önéletrajza szerint negyven éve foglalkozik kyokushin karatéval, ennek a sportágnak a szövetségi kapitánya is volt. 1990 óta vezette a Yakuzák SE-t, elmondása szerint több településen is vezetett dojót, ezer fő feletti létszámmal. 2020-ban Novák Katalin még család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életműdíjjal tüntette ki a férfit.

Azóta azonban kiderült, hogy „a nemzet tehetségeiért” végzett munkája során nemcsak a gyerekek, hanem több szülő is tartott tőle. Szülők elmondása alapján elvárás volt az egyesületben a közösségi munka, a favágás, a nagykátai terem építésében való segédkezés – azokra a gyerekekre pedig, akik nem vettek részt ezekben, az edzők rendszeresen megjegyzéseket tettek az edzések során. A férfi volt tanítványai között akad, aki szerint, ha nem végezték megfelelően a gyakorlatokat edzés közben, később jött a kérdés: comb vagy gyomor? Bármelyiket választották, és feszítettek rá az adott területre, a férfi direkt a másikra rúgott. 

Palásti Kristóf a kétezres évek közepén, ötéves korában került kapcsolatba a férfival, hozzá járt karateedzésre.

„Ilyen eset, mint a videón szereplő kisgyerekkel, többször előfordult velünk is, többször voltam szemtanúja, de át is éltem ehhez hasonló dolgokat

– emlékszik vissza. – De a megalázástól kezdve, hogy kinek milyen haja van, mennyire dagadt, hogy néz ki, olyan dolgokat is csinált a gyerekekkel, amit gyerekként nem láttam problémásnak, vagy nem tudtam, hogy kinek hogyan mondjam el, és mekkora jelentőséget tulajdonítsak ezeknek.”

Volt tanítványa állítja, szexuálisan is bántalmazta

Nádasi Adrienn édesanyja jóban volt az edző legjobb barátjával, így ő már kisgyerekkorában is találkozott a férfival, azonban csak évekkel később, 2007 nyarán kezdett karatézni az egyesületben. Többen voltak újoncok, kezdetben csak a beilleszkedésre és a tanulásra fókuszáltak.

„Több edző is volt, és amíg nem kerültem közvetlen kapcsolatba Tibivel, addig nem volt negatív tapasztalatom. Aztán egy edzőtábor során kezdett eszkalálódni a helyzet, 2007 nyarán, amikor az erdélyi Ivóban voltunk” – meséli Adrienn, aki ekkoriban 13 éves volt. A táborban megtetszett neki egy fiú, ez azonban szemet szúrt az edzőnek, és büntetni kezdte a lányt.

„Volt olyan, hogy néhányunknak futnia kellett egy poros, murvás földúton, ő pedig jött utánunk kocsival. Ha lassítottunk, ő a gázra lépett. Amíg élek, nem felejtem el.”

A tábor idején nem volt rendesen megszervezve az étkeztetés, és akikkel jóban volt az edző, azokat elvitte enni, „a többi gyereket, akik nem voltak benne ebben a klikkben, vagy nem úgy viselkedtek, ahogy azt ő elvárta, éheztetéssel büntette” – folytatja Adrienn.

„Nem hiszem el, hogy ebbe a kibaszott dojóba senki nem képes egy élő virágot behozni”

A lány, azt mondja, nehezen viselte az igazságtalanságot, és hangot is adott ennek. „Erre ő próbálta elmagyarázni, nem csak nekem, mindenkinek, hogy ez hogy működik, hogy mi az ő oktatási metodikája. Én akkor sem értettem vele egyet, mert nekem a megalázás nem fért bele.”

Az edzőtábor során a gyerekek észrevették, hogy egy lány éjszakánként a férfi szobájában van, és pletykálni, találgatni kezdtek, hogy vajon milyen kapcsolat van köztük. „Tibi ezt észrevette, és elkezdte a lányt ignorálni, kevesebbet foglalkozott vele, hogy semlegesítse ezt a gondolatunkat – mondja Adrienn. – Ekkoriban kezdett irántam érdeklődni.

Elkérte a telefonszámomat, amit először nem akartam megadni, úgyis anyámmal beszél. De mondta, hogy azért kell, mert én már nagylány vagyok, és ha valami baj van, be kell ragasztani az éves tagságit, vagy menni kell a dojóba takarítani, engem hív majd. Ne anyámon keresztül kelljen már postáskodni.”

Ekkor az edző elkezdett Adriennek írogatni, előfordult, hogy este 11-kor. Ezt a lány édesanyja is észrevette, de mivel régi ismerőséről volt szó, nem gondolt rosszra.

Adrienn iskolájától a templom mellett vezetett az út, annak kertjében pedig hatalmas rózsabokrok voltak. Az edző az autójából kifigyelte őt, majd „egy edzés alkalmával szóvá tette: »nem hiszem el, hogy ebbe a kibaszott dojóba senki nem képes egy élő virágot behozni«. És konkrétan rám nézett. Mondom, »akkor hozok virágot, hátha jókedvre derítem. Úgyis ismerem a papot, kérek tőle«” – meséli Adrienn. És bár a férfi ettől kezdve kedvenceként kezelte őt, ezt észrevette az a lány is, aki a táborban még egy szobában volt a férfival. „Nem tudom, hogy mi történt, vagy mit követtem el, de úgy nézett rám, mint aki egy kanál vízben meg tudna fojtani. Aztán kiraktak az egész egyesületből.”

„Akkorát csalódtam benned, mint még emberben soha”

„Azt mondta Tibi, hogy azért rakott ki, mert »azt terjesztettem, hogy együtt van azzal a lánnyal«. Hiába mondtam, hogy nem én terjesztettem, a fiúk látták, ők mondták. Akkor az egész csapatot rúgja ki, mert nem csak én hallottam, hogy együtt aludtak.”

A férfi ennek ellenére kirúgta, meséli Adrienn, a lány azonban nem hagyta annyiban a dolgot.

„Teljesen összetörtem, hogy engem rúgnak ki egy olyan helyről, ahova virágot vittem az edzőnek. A szüleim elváltak, apámmal nem volt jó a kapcsolatom, rá pedig fel tudtam nézni. Egy olyan közösség tagja lehettem, ahol úgy éreztem, érzelmileg támogatnak. Tibi ehhez nagyon értett”

– mondja Adrienn, aki többször is kereste az edzőt, miután az kirakta őt a csapatból. „Többszöri próbálkozás után értem csak el, és annyit mondott, hogy hagyjam, mert akkorát csalódott bennem, mint még emberben soha.” 

Nádasi Adrienn azonban nem hagyta magát, és tovább próbálkozott. Egy idő után az edző beadta a derekát. „Mondta, hogy »akkor gyere el, hozd el a tagsági könyvedet is«. Én arra készültem, hogy beviszem könyvet, ő meg elveszi, nem veszi el, kirúg, nem rúg ki, nem tudtam, mi lesz. Mindenképp szerettem volna elmondani az igazat, hogy nem én terjesztettem róla a pletykákat. De ekkor rám zárta a szoba ajtaját, és megerőszakolt.”  

Nádasi Adrienn azt mondja, az ügyben feljelentést tett. Korábban azért hallgatott, mert a férfi halálosan megfenyegette.

„Ezt a mozdulatot, amivel felrúgta a kisgyereket, ha nem láttam tőle több százszor, akkor egyszer sem”

Palásti Kristófra visszatérve, ő végül egyesületet váltott. 

Nemcsak a bántalmazások miatt, személyes problémám is volt az edzővel, de ezekkel akkor mind szembesítettem. Elmondtam neki, mi a véleményem arról, ahogy viselkedik” – emlékszik vissza. 2016-ban, már új edzőjével Szolnokon Európa-bajnok lett, korábbi edzője azonban látva a sikereit, felkereste, és megkérte, hogy igazoljon vissza hozzá.

„Megígért fűt-fát, hogy változtat a viselkedésén, nem lesznek olyanok, mint korábban voltak. Végül visszaigazoltam Jászberénybe, de a viselkedése talán még rosszabb is volt, mint 2005-2006-ban, amikor elkezdtem hozzá járni. Ellehetetlenítette a karrieremet, 2018-ban pedig abbahagytam a karatét.”

Hiába a rossz minőségű felvétel és a kitakart arcok, a férfi több korábbi tanítványa is azonnal felismerte, hogy ő van a szolnoki kalandparkban készült videón. 

„Amikor megjelent a felvétel, már akkor is száz százalékig biztos voltam benne, hogy ez ő. Semmi kétségem nem volt, mert ezt a mozdulatot, amivel felrúgta a kisgyereket, ha nem láttam tőle több százszor, akkor egyszer sem” – mondja Palásti Kristóf.

Kiemelt képünk forrása: Szolnoki Városüzemeltetési Kft. hivatalos Facebook-oldala

Mózes Zsófi