Tegnap azonban végre Karsai Dániel az alábbiakat osztotta meg követőivel Facebookon:

POSZT MORTEM XXXIV. – Megszondázzuk a népszavazást 

Az elmúlt hetekben sajnos egészségügyi nehézségeim adódtak az alapbetegségemen túl is, ezért nem voltam aktív a közéletben. Hálaistennek kezdek kijönni belőle.

Holnap, azaz február 1-én, több szempontból izgalmas napnak nézek elébe.

Fontossági sorrendben ezek a következők. Holnap délután 16:00-kor dönt a Választási Bizottság a benyújtott népszavazási kérdéseinkről. Én sajnos személyesen nem tudok ott lenni, de Péter öcsém több mint szuperül fogja tartani a frontot. Mégegyszer köszönöm a Momentumnak és Szabó Rebekának a támogatásukat.

Amiatt nem tudok elmenni a Választási Bizottság ülésére, mert egy kisebb beavatkozást végeznek rajtam, hogy az elmúlt egy hónap kálváriája ne ismétlődhessen meg. Nagyon köszönöm a magyar egészségügyben dolgozók nekem nyújtott áldozatos segítségét. Nem csak a csodákban lehet bízni. Azért az bizonyosnak tűnik, hogy a magyar egészségügyön nem csak a Hospice ellátást kell fejleszteni és sürgősen. Bízom benne, hogy ebben a kérdésben is mielőbb érdemi párbeszéd indul, lenne miről. 

Végül, de nem utolsó sorban nagyon köszönöm a Vasas szurkolóinak a nekem készített mezt. Terveim szerint február 5-én a Szeged ellen felavatom.

Izgatottan várom a holnapot,

Szép napot mindenkinek! 

Karsai Péter (Dániel öccse) tavaly december 11-én két országos népszavazásra javasolt kérdést nyújtott be a Választási Bizottság számára, amelyek így szóltak:

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?”

valamint,

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

A Választási Bizottság mindkét esetben a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítésének megtagadása mellett döntött, mindkét alkalommal 8 igen és 4 nem szavazattal.

A határozat indoklását így összegezték: „a népszavazásra javasolt kérdés sérti az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés a) pontját, ezért a Nemzeti Választási Bizottság a kérdés hitelesítését – az Nsztv. 11. § (1) bekezdésében fogalt hatáskörében eljárva – megtagadja.”

A gyakorlatban ez azt jelenti: 

  • nem bocsátható országos népszavazásra a kérdés, hogy ne legyen büntethető azon személy, aki közreműködik egy teljesen cselekvőképes, ugyanakkor gyógyíthatatlan, elviselhetetlen mértékű szenvedéssel járó beteg személy öngyilkosságában. 
  • ennek oka, hogy amennyiben az országos népszavazáson Karsai javára döntenének, az szembeütközne az Alaptörvény rendelkezéseivel. 

„A szintén ALS-beteg Dunavölgyi Erzsébet úgy fogalmazott, egészen lesújtotta a helyzet, nem azért, mert drámázni akar, hanem mert, ez az ország maga a dráma. »A felháborodásom sincs meg, hogy tovább kell küzdeni olyan betegeknek, akiknek csak hónapjai, hetei vannak hátra« – mondta. Skripeg Béla, akinél tavaly januárban diagnosztizálták az ALS-betegséget, szintén könnyei között tette hozzá, mennyire megdöbbent a döntésen. »Majdnem 50 évet ledolgoztam ennek az országnak és azt nem adják meg nekem, hogy úgy haljak meg, ahogy akarok«” – írta még a hvg.hu

Karsai Péter az ülés után elmondta: nem adják fel, mennek tovább.

A Bizottság terjedelmes jogi indoklása ITT és ITT érhető el.

Kiemelt kép: Csiszér Goti/WMN

Krajnyik Cintia