Huszonegy éves voltam, amikor először fordultam a bírósághoz. Nem sokkal korábban lettem egyedülálló szülő, egyetemre jártam, és bár folyamatosan dolgoztam mellette, mégsem tudtam volna megfizetni minden felmerülő illetéket és perköltséget, ha stabil védőhálót alkotva nem állnak mellettem a barátaim. A szakvélemények, illetékek, leletek, hivatalos másolatok és fordítások, vagy akár a bírósági költségek ugyanis sok esetben további terheket rónak a párkapcsolati erőszak és a szexuális erőszak áldozataira – gyakran ellehetetlenítve azt, hogy hatékonyan érvényesíthessék a saját maguk vagy a gyerekeik jogait.

Az állam kizárólag büntetőeljárás során felmerülő költségek esetén nyújt pénzügyi támogatást, és akkor is csak nagyon szigorú feltételek mellett, így sok kérelmet egész egyszerűen elutasítanak, az érintettek pedig magukra maradnak. Erre a helyzetre keresett megoldást a Patent Egyesület.

Egyedülálló kezdeményezés Magyarországon

„Nagyon fontos alapelvünk, hogy ragaszkodunk a terepmunkához. Valós esetekkel dolgozunk, így tényleg a szükségletekre reagálunk, és nem egy íróasztalnál gondolkodva találjuk ki, hogy mi lesz a megoldás. A Patent 2006-os megalakulása óta eltelt sok-sok év alatt teljesen világossá vált számunkra, hogy nem fogunk tudni minden rászorulót ellátni, de

egyértelművé vált az is, hogy az igazságszolgáltatási rendszer minden szinten kizsigereli a nőket, de anyagilag különösképpen”

– kezdi dr. Spronz Júlia, az gyesület jogásza, amikor arról kérdezem, hogy mi vezetett a Nőjogi Persely létrehozásához. Mint mondja, a probléma egyértelműen kirajzolódott: a jellemzően több tízezer forintos illeték, bírság, perköltség és egyéb anyagi terhek megfizetéséhez jellemzően semmilyen támogatást nem nyújt a hazai rendszer. „Ezért gondoltuk, hogy létrehozunk egy alapot, ami kifejezetten a jogi eljárásokhoz köthető költségek finanszírozásához járul hozzá.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Patent Egyesület (@patentegyesulet) által megosztott bejegyzés

Az egyesület az állam merev elbírálási rendszerével szemben egyáltalán nem végez személyi átvilágítást. Nem vizsgálják meg az anyagi helyzetét annak, aki segítségért fordul hozzájuk, ez náluk tényleg becsület alapon működik. „Nyilván mindenkitől elvárjuk, hogy őszintén tárja fel a problémáit és ne vegye el mástól a támogatás lehetőségét. Az alap 2020-as indulása óta egyébként nem is volt olyan esetünk, amivel kapcsolatban utólag kiderült volna, hogy az illető átvert minket. Hivatalos papírokat viszont minden esetben kérünk, hogy felmérjük az ügyet és lássuk, mi a háttere a felmerülő költségnek” – mondja a szakember.

A támogatás tehát bárki számára elérhetővé válhat

Az egyesület két dologhoz ragaszkodik csupán: „Annyi megkötésünk van, hogy egyrészt nők elleni erőszak áldozata legyen az illető, másrészt pedig mindenre adunk, kivéve ügyvédi költségre” – mondja Júlia. Utóbbi kikötést azért tartja fontosnak a Patent, mert munkadíjban jelentős különbségek vannak ügyvéd és ügyvéd között, és az ár-érték arány is eltérő:

sajnos sok jogász van, aki nem tudja hatékonyan képviselni a nők elleni erőszak érintettjeit, más esetekben pedig akár elkövetőket is képvisel – ami abszolút szembe megy a Patent Egyesület által vallott elvekkel.

„Többször előfordult már, hogy a jogi képviselő azt javasolta az ügyfelének, hogy forduljon hozzánk az ügyvédi díj kifizetése miatt, mi viszont nem szerettünk volna egy olyan rendszert kialakítani, amiben számunkra ismeretlen jogász munkáját finanszírozzuk, aminek a minőségéért egyébként nem tudunk felelősséget vállalni. Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy az ügyvéd ismerkedjen meg a pro bono tevékenységgel.”

A Nőjogi Persely kizárólag célzott támogatásokból működik, ennek következtében pedig változó, hogy egy-egy ügyfél számára milyen mértékű anyagi segítséget tud nyújtani az egyesület.

„Az eddigi évek során vagy egyéni, vagy céges támogatásokból jött össze az összeg, amit a rászorulóknak tudtunk adni, de az is változó, hogy mennyivel támogatunk egy-egy hozzánk fordulót. Általában törekszünk arra, hogy a teljes összeget ki tudjuk fizetni, amit igényelnek – mondja a jogász. – Egy elbukott távoltartási per után a másik fél ügyvédi díjának a kifizetése például dupla gyomros az embernek, hiszen azzal fordul a rendszerhez, hogy védjék meg, távoltartást kér, és végül nemhogy ezt nem kapja meg, de még egy több mint százezer forintos munkadíjat is neki kell kifizetnie.

Ez egy borzasztó rendszerárulás, intézményiabúzus-élmény, és ha csak annyiban tudunk segíteni, hogy ezt az összeget átvesszük, már az is rengeteget jelenthet.”

Előfordult, hogy Brüsszelből kellett hazahozni az apja által elrabolt gyereket, és kiutaztatni az anyát, majd vissza mindkettőjüket. Illetve volt már háromszázezres pénzbüntetés is rágalmazásért, amit ki tudtak fizetni a perselyből, de vannak visszatérő ügyfelek is, akik a kényszerláthatás megtagadása következtében kiszabott bírságok megfizetésében kérnek segítséget. Bár ezek önmagukban nem olyan nagy összegek, a sok kisebb bírság együtt gyakran eléri akár a milliós nagyságrendet is.

Nem cél minden gazdasági nehézség megoldása

Az alap működése nem alkalmas arra, hogy általa a rászorulók összes gazdasági problémáját, anyagi terhét átvállalja az egyesület, de igyekeznek igazságosan elosztani a persely tartalmát az igénylők között. Ahogy Spronz Júlia mondja, „a célunk, hogy az aktuális, jogi jellegű kiadásokat, költségeket segítsünk megfizetni. Ebből kifolyólag a megkeresések is ilyen jellegűek, például ha érkezett a NAV-tól egy felhívás, hogy tizenöt napon belül be kell fizetni egy több ezer forintos illetéket, akkor bekérjük a dokumentumokat, amelyek segítségével hozzá tudjuk kötni az összeget egy eljárási folyamathoz, majd kifejezetten arra a célra adunk pénzt.

Ezek pedig mindig nagyon akut ügyek.”

Részben azért sem gyűjtenek pénzt például rezsire vagy más költségekre, mert bár nyilvánvalóan mindenki igénye jogos arra vonatkozóan, hogy ki tudja fizetni a lakhatását, a jogi költségek esetében könnyebb sürgősségi, súlyossági és szakmai alapon sorrendet felállítani – ráadásul amellett, hogy ezek jellemzően korlátozott alkalommal felmerülő költségek, a jogi költségek támogatása is segítséget jelent, hiszen felszabadít a személyes költségvetésből olyan összegeket, amelyeket így a mindennapos kiadásokra lehet fordítani.

A pénz azonban nem csak anyagi támogatást jelent

Ahogy egyre ismertebb a Nőjogi Persely, úgy megy híre a bántalmazott nőket összefogó csoportokban is, gyakorlatilag szájról szájra terjed a lehetőség. Míg kezdetben a saját ügyfélköréből az összes igénylőt ismerte az egyesület, az utóbbi időben már egyre több az olyan megkeresés, ahol egyik jogászuk, segítőjük vagy pszichológusuk sem áll kapcsolatban a támogatás igénylőjével. Időről időre azonban kiürül az alap, ezért a Patent Egyesület adománygyűjtő kampányba kezdett: most másfél millió forint összegyűjtését tűzték ki célul.

Magyarországon jelenleg is több mint kétszázezer nő él bántalmazó kapcsolatban, így az igény, a szükséglet folyamatos, ez az összeg pedig egy ideig ismét biztosítaná a persely működését.

Az alap által nyújtott direkt és kézzelfogható segítség minden esetben rengeteget számít. „Van, hogy tényleg az összeomlástól menti meg az embert. Amikor úgy érzi, összecsaptak a feje fölött a hullámok, és nincs tovább, vége, kap egy ilyen jellegű segítséget, és kicsit újra egyenesbe jön az élete” – osztja meg a tapasztalatait Júlia. 

A persely azonban nemcsak konkrét anyagi támogatást jelent az érintettek számára, de egyúttal abban is megerősíti őket, hogy nincsenek magukra hagyva, van egy olyan háttér mögöttük, ahova végső kétségbeesésükben fordulhatnak. Lelkileg és érzelmileg is erősíti az áldozatokat, ami különösen nagy támogatást jelent egy bántalmazóval szemben folytatott, sokszor évekig tartó küzdelem során.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Cavan Images

Mózes Zsófi