Határozott tekintetű, peckesen álló férfiak néznek ránk a plakátokról. Rendőr, színész, ökölvívó, vlogger, fiatalabbak, idősebbek, és ami összeköti őket: ugyanazt az üzenetet fogalmazzák meg különböző módokon: az igazi férfi nem durva otthon (sem).

Ha férfi vagy, otthon is szolgálj és védj! – üzeni a zuglói rendőr: Sivadó János.
Ha férfi vagy, ne keverd össze az erőt az erőszakkal! – üzeni az ökölvívóbajnok: Rubin Olivér.
Ha férfi vagy, otthon is törekedj az összjátékra! – üzeni a színész: Scherer Péter.
Ha férfi vagy, ne otthon akarj nyerni! – üzeni az olimpiai bajnok tornász: Berki Krisztián.

És így tovább.

gyermekvédelem nők elleni erőszak plakátkampány családon belüi erőszak

A Békés Otthon program a családon belüli erőszak megelőzésének és kezelésének céljából indult 2019-ben Zuglóban, és a napokban egy nagyszabású plakátkampánnyal egészült ki.

A kezdeményezésnek nem titkolt célja, hogy a férfiakat is bevonják a társadalmi diskurzusba és edukációba,

hiszen a családon és párkapcsolaton belüli erőszakról jellemzően nők edukálják a nőket, hogy mit tegyenek, hová forduljanak. Nyilván ez nem véletlen, hiszen a statisztikák szerint az elkövetők nagyjából kilencvenöt százalékban férfiak. Épp ezért nagyon fontos, hogy ez a kampány kifejezetten férfiaktól férfiaknak üzen kemény mondataival, hogy mégis mit (nem) jelent az erősebbik nem fogalma.

„Szeretnénk megtörni az általános gyakorlatot, hogy nők üzennek nőtársaiknak, illetve hogy kizárólag nőknek adjunk tanácsot, mit tegyenek erőszak esetén” – mondja Adler Katalin, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) prevenciós koordinátora.

Ráadásul a kampány legfőbb partnerei a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysága és a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ, amely szervezetek a leggyakrabban találkoznak a jelenséggel. Ehhez még hozzáadódik több mint tíz képzés is, amiket külső szakértők (pszichológus, egyetemi kutató, bíró, gyermekjogi szakértő stb.) bevonásával szerveztek a kerületi szakemberek részére. A kampány pedig a kerületi lakosság széleskörű tájékoztatását segíti, ugyanis a plakátok ott vannak és lesznek Zuglóban szinte mindenhol: „az összes közintézményben, az iskolákban, óvodákban is, üzletekben, férfiak által gyakrabban látogatott helyeken, sportcentrumokban és huszonkilenc kerületi trolimegállóban is” – tudtuk meg Adler Katalintól.

gyermekvédelem nők elleni erőszak plakátkampány családon belüi erőszak

A megállóban ácsorgás közben, az oviban a gyerekre várva, a boltban sorbaállás közben elmélázhatunk a plakátokon, szóba elegyedhetünk egymással és beszélgethetünk az üzeneteikről. És

talán elkezdődik valami. Most még csak Zuglóban, aztán ki tudja, talán egyszer a félelmet keltő, uszító kék plakátok helyét is ilyen érzékenyítő üzenetek veszik át országszerte. 

„Bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez” – mondja Adler Katalin, bízva abban, hogy átlépi a zuglói kereteket a kampány. Tehát bármelyik település megbecsült férfi pedagógusa, rendőre, postása szerepelhet a plakátokon, minél többen vesznek részt a kampányban, annál jobb.

gyermekvédelem nők elleni erőszak plakátkampány családon belüi erőszak

Azt is megtudtuk, hogy a Békés Otthon program keretein belül februártól szupervíziós alkalmakat is szerveznek szakemberek részére. Ezek az alkalmak azoknak a rendőröknek, családsegítőknek, pszichológusoknak nyújtanak segítséget, akik a napi munkájuk hatékonyabb elvégzéséhez erre igényt tartanak.

A tervek szerint pedig az év második felétől áldozati csoportot indítanak a kerületben élő érintettek számára, és a Nézőművészeti Kft.  (melynek a kampányban résztvevő Scherer Péter is tagja) ifjúsági előadásaival együttműködve a tankerület engedélyével tovább foglalkoznak majd a fiatalok edukálásával is az oktatási intézményekben.

Ha tetszik a kezdeményezés, ITT találtok információkat, így akár egyénileg és közösségileg is lehet csatlakozni a kampányhoz!

Képek: Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) 

Szabó Anna Eszter