„Minden felnőtt volt egyszer gyerek,

 S felnő majd az új gyerek sereg,

Többet, jobban törődjetek velünk,

Mert eljön majd a nap, amikor mi is felnövünk.”

 

„Ha nem neveltek jól, akkor majd rosszabbak leszünk” – folytatom a fejemben Halász Judit dalát, amit kisgyerekként rongyosra hallgattam. A Bródy János által írt dalszöveg négy sora szerepel ugyanis az UNICEF Magyarország legújabb kollekcióján, aminek darabjait webshopjukban megvásárolva támogathatjuk a gyerekvédelemért folytatott munkájukat.

Mészáros Antónia ügyvezető igazgató elmondta, bár tapasztalatai szerint a magyar embereket jobban megszólítják a célzottan egy-egy ügyre indított gyűjtések, fontos forrást jelentenek a szabadon felhasználható adományok (amilyenek a webshop bevételei vagy a rendszeres kis összegű befizetések állandó támogatóiktól), amivel így olyan ügyeket is támogathatnak, amelyek kisebb nyilvánosságot kapnak.

Bródy János és Mészáros Antónia

Bródy szövege nem csak a megvásárolható tárgyakra került rá,

de ez a négy sor az alapja az UNICEF által elindított kihívásnak is, amelyben ismert alkotókat kértek fel, hogy dolgozzák fel a dalt saját stílusuknak megfelelően. Az eddig megjelent videók között olyan előadók feldolgozásait hallhatjuk, mint Rutkai Bori, a Bohemian Betyars vagy a Heatlie zenekar, de bárki csatlakozhat.

Heatlie Dávid elmondta, nem sokáig gondolkodtak rajta, hogy igent mondjanak-e a felkérésre, zenésztársaival együtt fontosnak tartják, hogy olyan ügyek mögé álljanak, amik politikai és vallási nézetektől függetlenül összehozzák az embereket, zenéikben is ezt a vonalat képviselik, egyetemes értékeket igyekeznek közvetíteni.

„Megtisztelő, hogy az én szövegemet választották a kampányhoz” – kezdi Bródy János. „Annak ellenére, hogy ez egy húszéves dal, ma is ugyanolyan igazságnak gondolom,

a gyerekeket a körülmények teszik ilyen vagy olyan felnőtté, ezért nagyon fontos, hogy milyen értékeket adunk át nekik, milyen mintákat látnak.

Fiatal zenészként nagy hatással volt rám Crosby, Stills & Nash: Teach your children című száma, amelyben hasonlókról énekelnek, mint ami az én szövegemben is megjelenik. Ahhoz, hogy egy egészséges, működő társadalmat építsünk, minden gyereknek meg kéne kapnia a szükséges támogató társadalmi környezetet, amiben egészséges gondolkodású, együttérző, szolidáris és barátságos felnőtté válhat.” Azt is elmondta, munkáiban mindig megfigyelhető egy jó szándékú tanító jelleg, mivel a ritmusos, énekelt szövegek nagyon erősen megkötnek az emberi lélekben, ezért szeretné, ha „a dalok a fiatal lelkeket segítenék abban, hogy értelmes, kedves, együttérző felnőttekké váljanak. Mert a jövő akkor is eljön, ha felveszünk rá minden hitelt előre, ez a jövő pedig a mai gyerekek kezében van.”

Arról is mesélt, szerinte miben rejlik Halász Judit évtizedek óta töretlen sikere,

hogyan vált egy ország nagymamájává: „Ma már a sokadik generáció viszi el a gyerekeit Jutka koncertjeire, hogy azokat a dalokat hallgassák, amelyek gyerekkorukban fontos üzeneteket tartalmaztak számukra.”

Arra törekszenek, hogy a gyerekek színvonalas kultúrával találkozhassanak, ahogy ő fogalmazott: reméli, hogy „olyan magokat vetek el itt az emberi lelkekben, amelyek végül szeretetteljes virágokat hoznak létre”. 

A dalszöveges termékeken kívül rengeteg megvásárolható tárgy közül válogathatnak az érdeklődők, a nemzetközi UNICEF termékeken kívül számos magyar tervező alkotása is megtalálható a kínálatban. Az alapítvány munkatársai kiemelték, reményeik szerint ezzel még több embert elérnek, illetve azokat az embereket is támogatójukká tehetik, akik nem szívesen adományoznak úgy, hogy nem tudják, milyen ügyre fordítják a pénzt. Ezekkel a termékekkel azonban „kapnak az adományukért cserébe valami kézzelfoghatót”, a kis összegek pedig gyorsan összeadódnak. Így rengeteg hazai projekt finanszírozását támogathatják, hátrányos helyzetű gyerekeket és fiatalokat segítő programjaikat csakúgy, mint a különféle megelőző programokat (például a szexedukáció, vagy a jogtudatosítás fontosságát emelik ki).

„Nem elég egy gyereket életben tartani, megmenteni a háborútól vagy a maláriától; az sem mindegy, mi lesz velük később” – mondja Mészáros Antónia.

Éppen ezért igyekeznek a programjaikat úgy felépíteni, hosszú távon ne mások támogatásától függjenek a gyerekek, hanem önállósodjanak. Fiataloknak szóló programjuk során például a csoportoknak maguknak kell felismerniük a problémákat, és a kapott támogatásokkal megoldási ötleteket kidolgozni. Ezzel pedig nemcsak a konkrét problémát oldhatják meg, de hosszú távon is profitálhatnak a megszerzett képességekből.

Pichler Zsófi

Képek: UNICEF Magyarország