1. Évi volt az első vendégem, aki nem tiltakozott az „influenszer” titulus ellen. Az adás elején arról esik hosszabban szó, mit is jelent influenszernek lenni, mi lenne a szó eredeti jelentése, aminek – meglátása szerint – egyáltalán nem kellene pejoratívnak lennie.

2. Vegán és zero waste: Évihez ezt a két fogalmat tudjuk a legerősebben kötni. De vajon mi volt előbb? Évi az adás elején elmeséli, hogyan lett már nagyon fiatalon vegetáriánus: egy nyári munka idején, amikor egy biofarmon dolgozott, egyáltalán nem evett húst, és akkor jött rá, hogy milyen finomakat is lehet enni hús nélkül. Innen még egy lépés volt, hogy Évi a vegán életformát választotta, de, hogy kiderülhessen, miért is döntött így, hallgassátok meg az adást!

3. A környezettudatosság az egyetemi évek alatt került fókuszba Évinél, itt került képbe a zero waste életforma is.

4. A fiataloknál két ellentétes hozzáállást lehet megfigyelni Évi jelenlegi tapasztalatai szerint.

Az egyik oldal azt mondja, hogy semmit nem lehet tenni, el kell engedni a kérdést, és bele kell törődni. A másik oldal pedig próbál minél többet tenni.

5. Évi szerint is a cselekvés a legjobb megküzdési stratégia. Szorongás helyett helyett próbáljunk meg minél többet cselekedni. Ennek módja mindenkinél eltérő lehet: el lehet hagyni a húst, vagy csökkenteni; figyelni a közlekedésre; de ugyanilyen fontos lehet, ha demonstrációkon veszünk részt.

6. Évi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, de hamar eldöntötte, hogy inkább környezetvédelmi kérdésekkel szeretne foglalkozni.

7. A Ligeti csomagolásmentes bolt tulajdonosával beszélgettek párszor, majd amikor munkatársat keresett a bolt, Évi örömmel csatlakozott. 

„Nagyon élvezem a fizikai munkát. Van valami szép abban, amikor a lencsét pakoljuk a gravitációs tárolókba.”

Úgy gondolja, jó kiegészítés ez a tartalomkészítés mellett, ami ezzel szemben nagyon elméleti munka.

8. Az adásban Évi több példát is hoz arra, hogy milyen kezdeményezéseket lát már a hazai egyetemeken.

9. Évi fókuszában most aktuálisan a városi közlekedés áll. Egy éve mindenhova kerékpárral jár, és ez mentálisan is nagyon jót tesz neki. A könnyű testmozgás eredményeként már eleve jó hangulatban érkezik a munkába, és mire hazakerekezik, ismét frissnek érzi magát.

10. Az adás végén sok szó esik arról, vajon hogyan lehet viszonyulni a környezeti kérdésekhez a háború tükrében. A kérdés nagyon összetett, ugyanakkor vannak olyan alapvetések, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Ha kíváncsiak vagytok a részletekre, hallgassátok meg az adást!

Nagy Réka Ökoanyu