1. A Miutcánk.hu indulásakor azt a célt tűzték ki az alapítók, hogy olyan honlapot hoznak létre, amin keresztül az egymáshoz közel, maximum tíz perc sétára lakó emberek megismerhessék, és segíteni tudják egymást a mindennapokban.

2.

„Azokat az embereket kötjük össze, akik a buszmegállóban, boltban is összefuthatnak, csak épp nem ismerik egymást, nem kezdődött meg közöttük a kommunikáció, interakció. Ezt tesszük lehetővé és egyszerűbbé a Miutcánk.hu platformmal”

– meséli Gazsi, az egyik alapító.

3. Norbi folyamatként írja le a szomszédsági kisközösségek kialakulását. „Az egy folyamat, hogy a szomszéd, akire eddig úgy gondoltam, hogy a »szomszéd, aki miatt nem tudok hangosan zenét hallgatni« helyett az legyen, hogy úgy gondoljak rá, hogy »egy ember, aki akár segíteni is tud nekem«.” 

4. Az oldalnak nagyon pozitív volt itthon a fogadtatása, az alapítók szerint ennek az lehet az oka, hogy ösztönösen szükségünk van az emberi kapcsolatokra. Ki vagyunk éhezve arra, hogy megismerhessük azokat, akikkel egy környéken élünk, még ha tudatosan nem szoktunk is erre gondolni.

5. Amellett, hogy ez az online platform összeköti az embereket, a különböző felületeiken arra is figyelnek, hogy edukációval bátorítsák a szomszédokat arra, hogy merjenek egymástól segítséget kérni. Megmutatva azt, hogy hogyan lehet közösségben jól élni.

6. Fontos, hogy a közösség egymással meg tudja beszélni a vitás kérdéseket, rendezni tudja a konfliktusokat. Ez is tanulni kell – mondja Norbi és Gazsi.

7.  Az elmúlt években a Miutcánk.hu-nak több offline programja is volt, ilyen például a Szomszédfesztivál.

8.

A pandémia megmutatta, hogy sok esetben csak arra számíthatunk, ami a közvetlen környezetünkben elérhető. Az emberek amellett, hogy megosztják egymással a tárgyaikat, beszélgethetnek a helyi kérdésekről is.

9. Egy fúrógép élettartama körülbelül száz-százötven óra, egy ember viszont élete során átlagosan tíz percet használja. Ha ezt a fúrót elérhetővé teszem a szomszédoknak, akkor így csökken a környezeti terhelés, és van egy rövid távon is jól látható anyagi haszna is.

10. Karácsonykor mindig bátorítják a felhasználóikat, hogy figyeljenek oda azokra a szomszédjaikra is, akik egyedül töltik az ünnepet. Ez a pár nap elsősorban lelkileg lehet nagyon megterhelő azoknak, akik egyedül élnek – figyeljünk oda egymásra!

Nagy Réka Ökoanyu