Vácon világi vigalom vár

Nemrég Kurucz Adrienn kolléganőmet ejtette rabul Vác, és írt is egy cikket arról, mi minden miatt érdemes a Dunakanyar ékkövébe látogatni.

A lelkesedését teljes mértékben át tudtam érezni, régóta nagy rajongója vagyok ugyanis a gyönyörű barokk főtérrel és pompás Duna-parti sétánnyal – no, meg saját múmiákkal – büszkélkedő városnak, ahol egyébként lépten-nyomon hódolhatsz a gasztronómia iránti szenvedélyednek is.

Hogy miért is érdemes pontosan a Budapestről mindössze félórányi vonatútra fekvő Vácra látogatni az év bármely szakában, azt Adri cikkéből megtudhatod, én azonban most egy közelgő eseményre hívnám fel a figyelmedet: július 19. és 21. között ugyanis harmincadik alkalommal rendezik meg a Váci Világi Vigalom programsorozatot, ami az elmúlt évtizedekben a Dunakanyar egyik legjobban várt nyári eseményévé nőtte ki magát.

programajánló Kimenő Radival ingyenes koncertek 2024 nyári koncertek
Kép forrása: YouTube/ Vác turizmus

Ebben a néhány napban idén is remek ingyenes koncertekkel várnak, és nem túlzás azt mondani, hogy mindenki megtalálja majd a szívének kedves műfajt és előadót. Színpadra lép többek közt a Tankcsapda, Deák Bill Gyula, Szabó Balázs Bandája, a Sárik Péter Trió, a Bagossy Brothers Company, Majka és a Makám is.

A részletes programot itt találod.

Míg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek

Stílusosan ezzel a Pokolgép-strófával terveztem felvezetni a 11. Visegrock Fesztivált, ahol a Pokolgép ugyan nem lép fel (bocsi), de kamaszkorom nagy kedvence, a Depresszió viszont igen, sőt, a The Blindmirrors és a Lord is.

programajánló Kimenő Radival ingyenes koncertek 2024 nyári koncertek
Kép forrása: A Lord zenekar hivatalos Facebook oldala

De ez még nem minden, mert két teljes napig elektromos gitárok hangjától visszhangzik majd a visegrádi palota lovagi torna pályája, ahol ezúttal páncélosok helyett a modern kori rocklovagok szórakoztatják majd a közönséget.

A ritmusos bólogatásban és hajrázásban megfáradt vándorok azonban nem fognak étel-ital nélkül maradni, szombaton ugyanis hagyományos vadfőző versenyt is tartanak.

Az acélbetkós bakancsot ezúttal hagyd otthon, mert rohadt meleg lesz, de mindenképp vésd fel a naptárba: július 19–20. Visegrock Fesztivál.

És akkor a rocktól evezzünk lágyabb vizekre: újra jön a Klassz a pARTon!

Szóval most nevelő célzattal újra elmondom: hallgass klasszikus zenét, mert a klasszikus zene jó! Nem sznob elfoglaltság, ahogy azt sokáig beállították, hanem valami olyan lélekszépítő élmény, amire minden embertársunknak szüksége lenne.

A műfajnak egy egész programsorozatot szentelnek a Klassz a pARTon! Fesztiválon, amit július 12. és 30. között tizedik alkalommal rendeznek meg a Balaton körül és Tatán.

Az ingyenes klasszikus zenei koncerteken pedig a hazai művészeti szcéna olyan kiválóságai lépnek fel, mint Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Megyimórecz Ildikó operaénekes, Bánfi-Nemes Réka fuvolaművész, Dolfin Balázs gordonkaművész és Korossy-Khayll Csongor hegedűművész.

programajánló Kimenő Radival ingyenes koncertek 2024 nyári koncertek
Kép forrása: klasszaparton.hu

A részletes programot és a helyszíneket itt találod. 

Veszprém, a zene városa

Ebben a hónapban a zene a főszereplő Veszprémben, egymást érik ugyanis a jobbnál jobb programok. Alighogy véget ér a VeszprémFest (aminek koncertjeit július 20-ig még élvezheted), rá pár napra, július 24-től már kezdetét veszi a következő nagy durranás: hazánk első számú utcazene fesztiválja. 

A július 27-ig tartó Veszprémi Utcazene Fesztiválon a műfaj hazai és külföldi kiválóságai teszik tiszteletüket és szolgáltatnak minőségi, de ingyenes muzsikát a járókelőknek.

Jön a lendületes, időtlen dallamokat játszó, belga Jaune Toujours nevű zenekar, és az utánozhatatlan francia Molotov Brothers is, akiknek a zenei koncepciója viszonylag egyszerű: egy DJ tolja a talpalávalót, mindenféle frenetikus cuccot, balkáni zenéket, felturbózott örök klasszikusokat, drum and basst, elektronikus tánczenéket, meg ami eszébe jut, a többiek pedig a színpadon nyomják rá az őrületet élőben: harsonán, szaxofonon és klarinéton.

programajánló Kimenő Radival ingyenes koncertek 2024 nyári koncertek
Kép forrása: YouTube/ Veszprémi Utcazene Fesztivál

És persze itt még koránt sincs vége a dalnak.

A részletes programot itt találod. 

Kiemelt képünk forrása: A Lord zenekar hivatalos Facebook oldala; YouTube/ Vác turizmus; YouTube/ Veszprémi Utcazene Fesztivál; klasszaparton.hu

Filákovity Radojka