Mindent a szemnek: gyönyörködj a cseresznyevirágzásban!

Régóta tudom, hogy kevés pihentetőbb van annál, mint a természetben lenni, szép tájakon, természeti csodákon legeltetni a szememet – és kicsit kizökkenni a mindennapokból. Abban talán mind egyetértünk, hogy a cseresznyevirágzás lehengerlő látnivalót nyújt idén áprilisban, így mutatok most egy helyet, ahol ebben a természeti jelenségben gyönyörködve simíthatod ki az idegrendszered.

Az ELTE Füvészkertben április 13-án és 14-én rendezik meg a Sakura ünnepet. A japán eredetű, különleges hagyomány során az elmúlást és az újjászületést ünneplik, a Füvészkertben pedig – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a látogatók, miközben a szakurafák virágzását csodálják.

A hétvégi programokon a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozik be: idén is lesz japánnyelv-óra, japán zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató, gooktatás, koncertek, ikebanakiállítás és workshop is. De a haikuverseny legszebbjei a kertben is olvashatók.

túrázás Kimenő Radival Sakura ünnep Thirring-körút A Valhalla gyilkosságok
Forrás: Facebook / ELTE Füvészkert

Feed the beast: Mexikó a belvárosban

Az evés szentség, az evés öröm.

Imádom a mexikói fogásokat, és kevés helyen szeretek jobban elmerülni bennük, mint a Tereza, ahol a hangulat forró, a margarita bódító, az ételek pedig ínycsiklandók – de kivétel nélkül! Higgyetek nekem, már jó néhány fogásukat teszteltem.

És mivel megérkeztek az első melengető napsugarak is, újra nyílnak a napernyők, hogy a szabad ég alatt élvezhessük a legjobb ételeket-italokat. Ebből az alkalomból április 12. és 14. között hatalmas terasznyitó bulival készülnek a Terezában: idevarázsolják Kuba, Kolumbia vagy Venezuela nyüzsgő utcáit, és a part menti éttermek hangulatát, aminek elengedhetetlen kelléke a zene. Április 12-én a Son Tres zenekar hozza el ezt az életérzést a Nagymező utcai zöld oázis ölelésébe, szombaton pedig DJ Brookkal lehet bulizni a legjobb R&B-, latin és hiphopslágerekre.

túrázás Kimenő Radival Sakura ünnep Thirring-körút A Valhalla gyilkosságok
Forrás: Facebook / Tereza

Add meg a testnek: női nap a törökfürdőben

A meleg és a gőz víz kisimítja az idegeket, ellazítja a stressztől feszült testet. És ha ezt az élményt még emelni tudod egy kis mentális jakuzzizással is, amit a barátnőiddel való elmélyült beszélgetés nyújt, akkor nyert ügyed van a stressz eliminálásban.

A 450 éves Rudas Gyógyfürdő gyönyörű törökfürdőjében keddenként kizárólag a nőké a terep, így minden adott ahhoz, hogy testileg és lelkileg is feltöltődj a barátnőiddel közös élmény során.

túrázás Kimenő Radival Sakura ünnep Thirring-körút A Valhalla gyilkosságok
Forrás: rudasfurdo.hu

Ezt nézd: borzongató misztikus bűnügyi sorozat Izlandról

Ha a hirtelen jött nagy melegben egy kis borzongásra vágynál, akkor keresd elő a Netflixen A Valhalla gyilkosságok című misztikus bűnügyi minisorozatot.

A megtörtént eseményeken alapuló, nyolcrészes alkotás Izlandra kalauzol, ahol egy sorozatgyilkos szedi áldozatait. És míg első ránézésre semmi közös nincs bennük, ahogy az lenni szokott, egy idő után mégis kiderül, hogy nagyon is összefűzhetők ezek az esetek, illetve emberek.

A közös kapocs pedig nem más, mint a Valhalla nevű gyerektábor, ahová anno problémás viselkedésű fiúgyerekeket küldtek a szülők. És ahol az egyik táborozó különös körülmények között eltűnt.

A tény, hogy a sorozatgyilkos áldozatai mind az egykori tábor nevelői közül kerültek ki, sötét titkokra enged következtetni. 

Túrabakancsot fel: íme, egy rövid, de látványos útvonal

A természetet járni felér egy meditációval, ezért engedd meg, hogy még egy remek szabadtéri programot ajánljak, amihez (kis túlzással) nem is lesz szükséged másra, mint a két lábadra, és a bokádat stabilan tartó, megfelelő túrabakancsra. Az útvonal pedig, amit most ajánlok, bár rövid, de egyszerűen káprázatos, így azok számára is teljesíthető és élvezetes lesz, akik nem gyakorlottak a természetjárásban. (Számukra azért üzenem: a sportcipőt mindenképp hagyják otthon, és farmer helyett túranadrágot vegyenek.)

Dobogókő a Visegrádi-hegység egyik legfrekventáltabb és legnépszerűbb kirándulóhelye számos csodás útvonallal, amelyek közül a Thirring-körút egy igazi gyöngyszem.

A statisztikus, földrajztudós és természetjáró Thirring Gusztávról elnevezett útvonal mindössze két és fél kilométer hosszú, ám bővelkedik a lélegzetelállító látnivalókban: a vadregényes út gigantikus sziklaképződmények, égbe nyúló fák mellett halad, amik közül mesés kilátás nyílik a Dunára.

túrázás Kimenő Radival Sakura ünnep Thirring-körút A Valhalla gyilkosságok
Forrás: turistamagazin.hu / Szatmári Zoltán

Mivel vannak benne meredekebb szakaszok, így a rövidebb táv ellenére is jól megmozgat majd. Olyan másfél órát szánj rá kényelmesen, a látnivalókban gyönyörködve. És még egyszer: érdemes stabil, jól bejáratott túracipőben menni, esős időben ugyanis a talaj csúszóssá válik.

Kiemelt képek: rudasfurdo.hu; Unsplash / Daiga Ellaby; turistamagazin.hu / Szatmári Zoltán; Tereza

Filákovity Radojka