Egy felszabadultabb Anne Hathaway 

Ez a fajta tisztánlátása pedig sokkal szabadabbá tette, mint bármikor volt. Talán azt is kijelenthetjük, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elvállalja a The Idea of You című romantikus film főszerepét is, amelyet a hazai közönség a Netflixen tekinthet meg. Ebben egy negyvenéves elvált nőt alakít, aki egy huszonnégy éves férfi mellett találja meg a szerelmet.

A most negyvenegy éves Hathaway a szerep kapcsán elárulta: hihetetlenül büszke arra, hogy egy olyan karakteres nőt jeleníthet meg, aki megéli a saját szexualitását, illetve szexuális virágzását abban a korban, amikor a társadalom a nőket láthatatlanként kezdi kezelni.

Ennek a meglelt önismeretnek pedig már a tudatosság is komoly részét képezi, nem csoda, hogy a színésznő az interjú során megfontoltan fogalmaz, olykor meg-megáll. „Nem akarok semmi olyat mondani, amit félre lehet érteni” – magyarázza. Nem véletlen az óvatosság, ennyi mögötte lévő, Hollywoodban töltött évvel.

interjú Vanity Fair Anne Hathaway az ördög pradát visel The Idea of You
Jelenet a The Idea of You című filmből - Forrás: Amazon Prime Video

Komoly támadásokon túl

A színésznő személye sokáig volt megosztó, rengeteg támadás érte az online térben, ezek pedig rá is hatottak.

Külön nevet is adtak 2015-ben a jelenségnek: az Anne Hathaway-szindróma lett az, amikor az ember mindent jól csinál, a társadalom mégis kritizálja ezért. A támadások a színésznőnek azért mentek különösen mélyre, mert elmondása szerint azt a kegyetlen hangot ütötték meg, amit önmagával szemben ő is alkalmazott már gyerekkora óta.

Ez az időszak a karrierjén is nyomott hagyott, ahogy az interjúban elárulta: annak ellenére, hogy Oscar-díjas lett, sokan azért nem adtak neki szerepeket, mert megrémítette őket a mérgező légkör, ami online kialakult körülötte.

„De volt egy angyalom Christopher Nolan személyében, aki nem törődött ezzel, és az egyik legszebb szerepet adta nekem az egyik legjobb filmben” – mondta, utalva a Csillagok között (Interstellar) című filmre, amelynek női főszerepét játszotta.

interjú Vanity Fair Anne Hathaway az ördög pradát visel The Idea of You
Jelenet a Csillagok között című filmből - Forrás: InterCom

És hogy mi segített még neki átvészelni ezt az időszakot? A tudatos törekvés arra, hogy ne zárkózzon be teljesen a történtek hatására. Hogy ne növesszen páncélt, ami egy idő múlva a művészi munkája rovására menne, hanem helyette őszinte, autentikus, bátor önmaga maradjon – amilyennek egyébként a kollégái is leírják.

Hathaway amúgy maximalista a munkában, mindent belead az alakításaiba. Ezért is fordulhatott elő, hogy A nyomorultakban a kérésére több mint hússzor kellett újravenni a jelenetet, amelyben elénekli az Álmodtam egy álmot (I Dreamed a Dream) című ikonikus dalt, holott a rendező szerint már negyedjére megvolt a tökéletes felvétel.

A The Idea of You című filmben pedig olyan dolgokra is odafigyelt például, hogy milyen tollakat használjon a karaktere. Ennek a mindenre kiterjedő figyelemnek persze megvan a maga háttere: így tudja ugyanis a szorongásait kordában tartani. „Ha a kritikus hang megszólal a fejemben, azzal lecsillapíthatom, ha tudom: mindent megtettem a felkészülés érdekében.”

Az interjúban azt is elárulta, pályája elején nagyon erős szorongásos rohamai voltak, amiket nem mert senkivel megosztani. Ma már az önismeretének köszönhetően bátran nyílik meg ezzel kapcsolatban, és fordul segítségért másokhoz – így ezek a rohamok gyorsabban is távoznak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anne Hathaway (@annehathaway) által megosztott bejegyzés

Intenzív és eltökélt nő 

Ahogy az interjú során végighaladtak Hathaway gyerekkorán, elmondta: annak idején hiába próbálták szülei lebeszélni a színészetről, ő azonban hajthatatlan volt. Mivel nem az a típus, aki hagyná magát könnyen eltántorítani dolgoktól, tizennégy évesen drámaórákat vett, és tanulmányozni kezdte a jövőbeli Tony-díjas Laura Benanti alakítását a Jane Eyre-ban. Tizenöt évesen pedig volt benne annyi vagányság, hogy felvette a kapcsolatot egy ügynökkel.

És bár akadt egy röpke időszak, amikor úgy döntött, inkább apáca lesz belőle, de „végül kiderült, hogy lehet szeretni Istent enélkül is”. Sőt, anélkül is, hogy a katolikus egyház tagja lenne, amit az „intézmény” LMBTQ-közösséggel kapcsolatos álláspontja miatt hagyott el.

„Miért támogassak egy olyan szervezetet, amely korlátozott látásmóddal bír szeretett testvéremről?” – idézték fel korábbi szavait az interjúban (Hathaway bátyja, Michael, meleg – a szerk.).

Nyíltan a perinatális veszteségről

Az interjúban természetesen az anyaság is szóba került. Az újságíró felidézte, amikor Hathaway 2019-ben a következő szavakkal jelentette be második terhességét egy fekete-fehér fotót mellékelve gömbölyödő hasáról: „Nem filmes kellék… Viccet félretéve, mindenkinek, aki a meddőség és teherbeesési nehézség poklán megy keresztül, tudnia kell: nem vezetett egyenes út egyik várandósságomhoz sem. Extra szeretetet küldök nektek.”

Amikor az újságíró arra kérte, idézze fel ezt az időszakot, a színésznő azt felelte: „Tekintettel arra a fájdalomra, amit a teherbe esés felé vezető úton éreztem, álságos lett volna valami teljesen vidámat közzétenni, így hogy tudom, a történet mindenki számára sokkal árnyaltabb.” A színésznő 2015-ben egy munkafolyamat közepén elvetélt, az emlékre pedig ma is fájdalommal gondol vissza. Az újságírónak elárulta: „nagyon nehéz annyira akarni valamit, és közben azon tűnődni, nem csinálod-e mégis rosszul.”

Hathaway-t szinte sokkolta a tény, amikor megtudta, mennyi nő érintett a perinatális veszteségben, hogy a terhességek milyen magas hányada végződik vetéléssel. „Arra tudtam csak gondolni: hol van ez az információ? Miért kell szükségtelenül elszigeteltnek érezni magunkat? Úgy döntöttem, én beszélni fogok róla.”

Ez munkált benne akkor is, amikor a már említett Instagram-bejegyzést fogalmazta: nem akart hallgatni, és nem volt hajlandó szégyellni magát azért, ami statisztikailag alátámasztva is teljesen normális jelenség.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anne Hathaway (@annehathaway) által megosztott bejegyzés

Azt mondja, a veszteség összetörte a szívét, az új reményt azonban a sorstársi közösségben találta meg.

Három éven keresztül szinte naponta jött oda hozzám egy nő könnyezve, én pedig csak tartottam őt, így a fájdalom, amit cipelt, hirtelen már nem csak az övé volt.” 

Hathaway az anyaság hatására sokkal lágyabb lett önmagához – de nem csak ez formálta

Az is nagy mérföldkőnek számított, hogy abbahagyta az ivást. Elmondása szerint mélyen, legbelül mindig is tudta, hogy az nem neki való. 

Amikor valaki azon erősködik vele, hogy tényleg nem iszik semmit sem, azt mondja: ha valakinek súlyos ételallergiája van, azzal sem állnak le vitatkozni – szóval ő sem fog belemenni ilyen körökbe.

Azt világossá tette az interjúban, nem önigazolásból mondja ezt, és az is távol áll tőle, hogy bárki felett ítélkezzen, aki nem ezt az utat követi, mint ő. Számára azonban minden sokkal jobb lett alkohol és másnaposság nélkül.

„Sok olyan életmódbeli döntést hozok ma már, amely a mentális egészségemet támogatja” – mondja, és az interjú alapján azt is hihetjük, sikerrel teszi mindezt.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Dimitrios Kambouris / Staff

Filákovity Radojka