Irány a természet! Köszöntsd a tavaszt a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

Ne gubassz a négy fal között, ha nem muszáj, amikor vár rád az ébredező természet annak minden csodájával. És én mondom, kevés jobb hely van annál, hogy az évszak csodáiban gyönyörködj, mint a Budapesttől szinte karnyújtásnyira elterülő botanikus kert, amelynek mi már régóta visszatérő látogatói vagyunk.

Az egykori grófi kastélykert helyén létrehozott „élő múzeum” 27 hektáros területén 13 ezer faj és fajta található.

Az üvegházak mellett romantikus vízimalommal, műrommal, vízeséssel, szigetekkel, vadregényes ösvényekkel és egy gyönyörű tóval – amelyet az év bizonyos szakában rózsaszín lótuszok borítanak – kápráztatja el a látogatókat.

Sőt, időről időre izgalmas programokat is szerveznek itt. Március 22-én a víz világnapját ünneplik a botanikus kertben, ami egyébként március 15-én is tárt karokkal várja a látogatókat, akik a hónap érdekességeként többek közt a csodás hagymás íriszekben gyönyörködhetnek.  

Bővebb információkat ITT találsz.

Példaképed van-e már? Eredj a budapesti bátor nők nyomába!

Imádom a tematikus sétákat! Múlt hétvégén az Imagine Budapest egyik eszelős gasztrosétáján vettem részt: a Sörgyári örömök maga volt a nagybetűs hedonista élvezet (az Imagine-nél még tart a Gasztronómia Hónapja, böngéssz a sétáik közül ITT), most azonban egy kicsit komolyabb vizekre eveznék veled. 

Március 16-án eredj a bátor nők nyomába, ismerd meg a Tisztviselőtelep tudományos úttörőit, többek közt dr. Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt és Dienes Valériát, aki a magyar nők közül elsőként szerzett doktori címet. De feltűnnek majd a hazai nőmozgalom és a környék más legendás alakjai is.

Mert Budapest (mint bármelyik város) telis-tele van bátor, elhivatott nők történetével, akik sokszor széllel szemben is érvényesítették az érdekeiket, és munkájukkal, eredményeikkel rengeteget tettek hozzá közösségeik boldogulásához. A Bátor nők Budapesten sétasorozat célja, hogy felelevenítsük ezeket a történeteket.

programajánló Kimenő Radival nemzeti botanikus kert barlangok hónapja
Kép forrása: Facebook/ Bálint Lilla

Bővebb információt a sétáról ITT találsz. 

Áss le a mélybe! Itt a barlangok hónapja…

Kivételesen nem az önismeretben való elmélyülésre buzdítalak (bár vedd úgy, hogy arra mindig), hanem hogy ismerd meg jobban a föld alatti világot is. Erre nyújt kivételes alkalmat a barlangok hónapja, amelynek keretében a legismertebb, illetve a ritkán látogatható, védett föld alatti kirándulóhelyeket is megcsodálhatod kedvezményesen.

Így például ellátogathatsz a lenyűgöző Pál-völgyi-barlangba is, amit szakvezetéses túrákon ismerhetsz meg, többek közt március 17-én.

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. Megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, de csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat is megtekinthetsz.

programajánló Kimenő Radival nemzeti botanikus kert barlangok hónapja
Kép forrása: dunaipoly.hu

Bővebb információkat ITT találsz a programról és a barlangról.

Ezt olvasd: Apának lenni – Miért van égetően szükség új apákra

„Mindenről lemondani csak azért, mert apák lettünk, hát ez elsőre elég szörnyen hangzik, és lássuk be, igenis vannak rettenetes pillanatai […] Lemondunk mindenről, szexről, alvásról, étvágyról, de cserébe értelmet nyer az életünk” – ahogyan az anyasággal, úgy az apasággal kapcsolatos kommunikációban is égetően szükség lenne a perspektívaváltásra, az őszinteségre.

Épp erre tesz kísérletet Tillmann Prüfer is, aki az az apa-gyerek kapcsolatról, a modern apa új szerepalternatíváiról ír sok humorral. Személyes élményeit feldolgozva mesél a szülői szerepek és a családi élet mai dilemmáiról és új perspektíváiról – a hagyományos apaszerep mellett felvázolva az apák mai új lehetőségeit, bemutatva azt a szülői szerepegyüttest, amelyben a férfiak is aktív résztvevői gyerekeik életének.

programajánló Kimenő Radival nemzeti botanikus kert barlangok hónapja
Kép forrása: Facebook/ Multiverzum Kiadó

A szerző újságíró, a ZEIT magazin főszerkesztő-helyettese – és négy lány édesapja. A magazin hasábjain 2018 óta heti rendszerességgel jelenteti meg népszerű cikk-sorozatát, a Prüfer lányait.

A kötetet március 25-én mutatják be, bővebb infókat ITT találsz. 

Feed the beast: Intézd el a húsvéti nagybevásárlást a kedvenc piacodon!

Nincs ember a Földön, aki már ne a húsvéti ünnepekre készülne lázasan! Ha azonban még a nagybevásárlás előtted áll – és miért ne állna, hiszen még van két hetünk a nyuszi érkezéséig –, idesüss, mondok egy remek helyet, ahol mindent beszerezhetsz. Méghozzá jó minőségben és házias előállításban.

A pilisvörösvári Kacsa-tónál négy évvel ezelőtt rendezték meg először a legínycsiklandozóbb termelői finomságokat felvonultató piacot, ami az évek során igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát. Nem is csoda, hiszen minden alkalommal finom falatokkal és zenével várják a piacozókat.

Március 24-én húsvéti hangulatba borul a Platz, ahol mindent megtalálsz majd, ami az ünnepi asztalra kell: a különböző fajta füstölt sonkától kezdve, a tojásokon, zöldségeken, házi szószokon és friss pékárukon át, egészen a kézműves ajándékokig és dekorációkig!

Bővebb információkat az eseményről ITT találsz.

Kiemelt képek forrása: botanikuskert.hu; Facebook/ Platz termelői piac - Családi piknik; dunaipoly.hu; Wikipedia/ Magyar Elektronikus Könyvtár

Filákovity Radojka