Zenés felvonulással kel életre Nyugat-Afrika világa a főváros utcáin

Az idei PONT Fesztivál óriási örömünneppel, zenés felvonulással indul.

A Mikszáth térről a díjnyertes szenegáli táncos-koreográfus, Abdoul Camara és csapata vezetésével – dobokkal, korával és persze tánccal – vonul majd át a fesztiválozó tömeg a Múzeumkertbe.

Abdoul Camaráról azt mondják, táncra született: hatéves kora óta táncol, tizenegy évesen pedig már első turnéján is részt vett. A tánc szeretete fontos örökség a családjában, édesapja, Ibrahima Sory Camara is neves táncművész, aki gyakran vitte magával fiát a társulata fellépéseire. A ma már Magyarországon élő táncművészt világszerte elismerik: a Dakari Operában például egy kétméteres kép van róla a falon. 

Az említett csapata pedig nem más, mint a Ballet Camara, akrobatikus táncművészek és avatott zenészek társulata, akik között a tehetséggondozás jegyében 14 és 16 éves tag is büszkén képviselteti magát. Nem kérdés, hogy hihetetlenül látványos kezdésre, önfeledt hangulatra számíthat majd a közönség. 

Nyugat-Afrika PONT Fesztivál Liszt Ünnep
Forrás: PONT Fesztivál

Bővebb információt a felvonulásról ITT találsz.

A világjáró mesemondó koncertjét a nagyoknak is kár lenne kihagyni

Semmi sem kovácsolta jobban össze az embereket az évszázadok során, mint a mese, ami egyszerre jelentette a kollektív emlékezetet, a tudás átadásának egy formáját és a szórakozást is.

Az énekes mesemondásnak is több évszázados hagyománya van, egyik legkiválóbb jelenkori művelője pedig kétségkívül Tormenta Jobarteh.

A müncheni születésű zenész körbeutazta a világot, ám egyetlen vadregényes táj, egyetlen kultúra sem tett rá olyan elementáris hatást, mint a nyugat-afrikai, azon belül is a gambiai, amely szó szerint rabul ejtette. Nem is csoda! Nincs olyan ember széles e világon, akit a kora varázslatos hangja, az évszázadok óta őrzött mesés történetek ne bűvölnének el.

Jobarteh ott is ragadt Gambiában, ahol nyolc évig tanulta az énekes mesemondás több évszázados hagyományát. Egészen addig, míg az a megtiszteltetés nem érte, hogy maga is a neve mellé illeszthette a „griot” nevet. De kik is a griotok? Röviden: a kollektív emlékezet őrzői. A dinasztikusan öröklődő hagyomány énekmondói, akik játékukkal és történeteikkel éltetik a közösség emlékezetét, szórakoztatják a kicsiket és nagyokat. Akárcsak Jobarteh, akinek cinkos előadásába egy csipetnyi európai és dél-amerikai íz is keveredik – ahogy az egy igazi világjáró mesemondóhoz illik.

Nyugat-Afrika PONT Fesztivál Liszt Ünnep
Forrás: Andre╠ü Sieber_TJ

Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Sir Paul McCartney-val is színpadra lépett már az ngoni Grammy-díjas mestere

Képtelenség mozdulatlanul maradni, ha az ember meghallja Nyugat-Afrika emblematikus hangszerét, az ngonit (amit leginkább a bendzsóhoz lehet hasonlítani).

Világszinten legismertebb mestere nem más, mint a Grammy-díjas Bassekou Kouyate, aki igazi virtuóza a hangszernek – művészetét pedig egyszerre lehet az újító és a hagyománytisztelő jelzőkkel illetni.

A világ legismertebb színpadain köszönthette már a közönség, olyan sztárokkal játszott együtt, mint Sir Paul McCartney vagy Ry Cooder amerikai gitáros, énekes-zeneszerző.

A PONT Fesztiválon egy hasonló kaliberű neves énekesnővel – a feleségével – lép színpadra. Amy Sacko a férjéhez hasonlóan griot felmenőkkel bír, karakteres hangja miatt pedig egy időben „Mali Tina Turnerjeként” emlegették.

Férjével közös duójuk autentikusan varázsolja a közönség elé a Mandé és Mali Birodalom örökét, megmutatva, hogy miért ezt a térséget tekintik a populáris zene bölcsőjének. És bebizonyítva, hogy a hipnotikusan gyűrűző, egyszerű hangszereken is elképesztő komplexitást kifejező zene ma is ugyanolyan friss és élő, mint több évszázada.

Nyugat-Afrika PONT Fesztivál Liszt Ünnep
Forrás: Christian Ernst

Bővebb információkat ITT találsz a koncertről.

Élj együtt a ritmussal! Táncolj és dobolj úgy, akár a nyugat-afrikaiak

Mennyivel más lehet az élet ott, ahol a zene szerves része a mindennapoknak!

A ritmus a vérükben van azoknak, akik Afrika ezen térségén látták meg a napvilágot – most azonban igyekeznek ebből a magyar közönségnek is átadni valamit.

A már említett díjnyertes szenegáli táncművész, Abdoul Camara és csapata segítségével könnyed lépésekkel tanulhatsz bele a nyugat-afrikai dobok és tánc világába, ahol a ritmus mindenütt jelen van, nemcsak az ünnepek, hanem a mindennapok nyelve is, egyfajta élő kapocs emberek és istenek között.

Ebből ad felhőtlen és örömteli ízelítőt a Ballet Camara egy dob-, illetve egy táncworkshop keretében, amelynek során kicsik és nagyok is könnyedén elsajátíthatnak egy-egy ritmust, és hazavihetnek egy-egy lépést ebből a mágikus világból.

Nyugat-Afrika PONT Fesztivál Liszt Ünnep
Forrás: PONT Fesztivál

A dobworkshopról ITT, a táncworkshopról pedig ITT találsz információkat.

De az egész Múzeumkert afrikai játszótérré változik

A koncertek és workshopok mellett nagy lesz a nyüzsgés a Múzeumkert egész területén, hiszen izgalmas kísérőprogramokkal is várják a közönséget az ingyenes fesztiválon.

Az afrikai textilekből készült termékek vásárán csupa különlegességből válogathatsz – olyan dolgokból, amik garantáltan nem jönnek majd szembe veled az utcán.

A kézműves sarokban maszkokat, ékszereket és hangszereket lehet készíteni, de lesz szitanyomó workshop is nyugat-afrikai mintákkal. A régióból érkező táblajátékok és a Mester tér különleges játszóháza minden korosztály számára különleges szórakozási lehetőségeket kínál. Emellett pedig kicsik és nagyok is tesztelhetik tudásukat a gyerekeknek és felnőtteknek szóló kvízben.

PONT Fesztivál
Forrás: PONT Fesztivál

Bővebb információkat a kísérőprogramokról ITT találsz.

Kiemelt kép: PONT Fesztivál, Christian Ernst, Andre╠ü Sieber_TJ

Filákovity Radojka