Láthatóvá tenni a nembinaritást 

A korona legújabb, negyedik évadát nézve úgy éreztem, egyértelműen a Dianát alakító Emma Corriné az egyik legerősebb alakítás. Magával ragadó, erőteljes, drámai, és megrendítően hozza a tragikus sorsú hercegné hanghordozását, gesztusait, nem csoda, hogy alakításáért – több más díj mellett – Golden Globe-ot kapott. Aztán ugyanezt a szép és vibrálóan tehetséges színészt láttam felbukkanni a Lady Chatterley szeretőjének 2022-es feldolgozásának előzetesében.

Szkeptikus voltam, hogyan lehet D. H. Lawrence regényét frissen feldolgozni úgy, hogy 2022-ben is releváns legyen, de a főszereplő személye kíváncsivá tett. Amint elindult a film, hamar azon kaptam magam, hogy megigézve nézem. Ugyanez a szép arcú, törékeny alkatú művész ugyanis ismét uralja a filmvásznat finom játékával, szépségével, az elmagányosodó, reménytelenül szerelmes nő érzékeny alakításával. Mindeközben egészen felszabadultan vállalva a testét – a maga meztelen valóságában. A filmben ugyanis a szexualitást egészen plasztikusan ábrázolják és a két fő karakter, Lady Chatterley és Oliver Mellors egy ponton anyaszült meztelenül táncol az esőben.

Emma Corrin és Jack O’Connell a Lady Chatterley's lover című sorozatban
Emma Corrin és Jack O’Connell a Lady Chatterley's lover című sorozatban

Ekkor kezdtem el utánaolvasni, ki is ez a – számomra eddig ismeretlen – színész, akire a Netflix alkotói az utóbbi időben meghatározó szerepeket bíztak. És amint megnyitottam a róla szóló cikkeket, hamar egyértelművé vált, hogy nemcsak kiemelkedően tehetséges, de megkapóan összetett karakter is.

A színész (hiszen mint hamar kiderült, nem színésznő) Emma Corrin ugyanis nembináris, ami annyit tesz, hogy sem nőként, sem férfiként nem határozza meg magát.

Ami ennél is izgalmasabb, hogy nem azért bíztak rá ilyen nagy és meghatározó szerepeket, hogy a filmipar inkluzivitását, modernségét, relevanciáját alátámassza. Nem. Egész egyszerűen azért, mert Emma Corrin megejtően tehetséges. Viszont azáltal, hogy – teljesen megérdemelten – reflektorfénybe került, lehetőséget kapott arra, hogy a hozzá hasonló, nembináris, genderqueer embereknek hangot és láthatóságot adjon. És ezzel aktívan él is.

Mi az a nembináris identitás?

Biztosan sokan tisztában vannak vele, mégis úgy érzem, érdemes tisztázni, mi a nembináris identitás.

„A nembináris nemi identitás gyűjtőfogalom a transznemű spektrum olyan nemi identitásaira, amelyen nem kizárólag férfi vagy női identitások, azaz ezen a kétpólusú (bináris) felosztáson kívül esnek. Szintén használatos az angolból átvett genderqueer vagy gender-nonkomform megnevezés.

A nembinárisságnak nincs köze a biológiai nemhez vagy nemi jelleghez: vannak interszex emberek is, akik nembinárisként azonosítják magukat. A nemi identitás megkülönböztetendő a romantikus, illetve szexuális orientációtól…” – így kezdődik a Wikipédia szócikke.

A nembináris személyekre sem a she (nő), sem a he (férfi), hanem a they-them (ők) személyes névmással utalnak.

Az ismeretlenségből a Vogue címlapjára

Emma Corrin 2018-ban végzett drámaszakon a Cambridge Egyetem St. Johns Kollégiumában, és 2019 áprilisában már övé volt Diana szerepe A koronában. Stílusos indítása volt ez a karrierjének, hiszen Diana maga is kötődött az LMBTQ-közösséghez, támogatva a melegeket és az AIDS-ben szenvedőket.

Corrin 2021 júliusában szinte észrevétlenül coming outolt: az Instagramon „she-ről they”-re változtatta a nemi identitását, ami meghatározó jelentőséggel bírt számára. „Sokkal láthatóbbnak érzem magam, amikor az »ők« jelzővel utalnak rám, de az sem bánt, ha a legközelebbi barátaim nőként utalnak rám, mert tudom, hogy ők ismernek” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Vogue augusztusi lapszámának címlapinterjújában. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emma Corrin (@emmalouisecorrin) által megosztott bejegyzés

Emma ezzel az első nembináris személy lett, akit a nagy múltú divatlap – a nembináris emberek napja alkalmából – címlapjára tett. A címlapon egy kisfiús, kedves mosolyú, szőkére festett hajú Emma mosolyog ránk – ezzel a fotóval és az egész merész, nemet nélkülöző Vogue fotósorozattal alátámasztva saját genderfluiditását.

Nem sokkal az interjú előtt, júliusban Emma az Instagram- oldalán egy művészi fotón binderben, a mellét leszorító kötőben pózolt, ezzel is a nembináris közösséghez szólva. „Óvatosan használjatok lekötőt, találjátok meg, ami nektek jó” – írta a kép mellé.

Emma erre a posztra rengeteg – nem kizárólag támogató – kommentet kapott. „Az Instagramon a nemi identitásról posztolni iszonyú félelmetes. De az én fejemben a nemiség nem fix, és nem tudom, hogy valaha azzá válik-e. Valószínűleg mindig lesz ebben egy kis fluiditás” – mondta a Vogue-interjúban.

És bár az említett fotón sincs rajta sok textil, Emma bevallotta: a vetkőzést és az intim jeleneteket nehezen viselte a Lady Chatterley szeretőjében. A történet egy nő saját szexualitásának, szexuális igényeinek felvállalását járja körbe. „A meztelen jelenetek eleinte félelmetesek voltak. De amikor elkezdtük forgatni, ahogyan az esőben ruhátlanul táncolunk, az egyúttal felszabadító élmény is volt.

Rájöttem, hogy egy karakter meztelenségét, a szexualitást számomra sokkal könnyebb megjeleníteni, mint ugyanennek a karakternek a dühét”

– emlékezett vissza a felismerésre egy interjúban. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Netflix Film (@netflixfilm) által megosztott bejegyzés

Tehetségével szelíden alakítja a közbeszédet

Ami a magánéletét illeti, Corrin nem limitálja, hogy kihez vonzódik. „Én embereket szeretek – vallja. – Nemrégiben egy nővel randevúztam, és bár utána nem találkoztunk többet, felszabadító érzés volt” – emlékszik vissza. Egy másik interjúban pedig hozzáteszi: „Az identitásom és a nembináris létem a személyiségem különböző részeinek elfogadása, a férfiasnak, nőiesnek és mindannak, ami ezen kettő közé esik.”

Emma az ismertségét láthatóan arra használja, hogy edukálja a tömegeket a gendersemlegességről, erőt és információt nyújtson a nembináris társadalomnak, és – nem utolsósorban – hatást gyakoroljon a filmipar egészére.

„Remélem, hogy idővel gendersemleges díjakat fognak átadni a szakmában. Nembinárisként nagyon nehéz magamban igazolni, hogy nőknek szánt díjakat veszek át – mondta a BBC Newsnak adott, november végi interjúban. – Számomra ez arról szól, hogy mindenki úgy érezhesse, elismerik és képviselik.”

Corrin a szerepválasztásaival is alátámasztja ezt a gondolkodást. Legutóbbi színpadi szerepe, a Virginia Wolf regényéből készült adaptáció, az Orlando címszereplője egy halhatatlan, genderfluid androgün. Ebben a darabban Emma fiatal, Erzsébet-kori fiúként jelenik meg, majd a darab folyamán fiatal férfiból nővé alakul. „Arról szól a történet, hogyan próbálod a saját nemiségeddel kapcsolatos kérdéseket megválaszolni, miközben igyekszel a közvélekedéssel is összeegyeztetni.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Orlando West End (@orlandowestend) által megosztott bejegyzés

A fenti szerepei mellett mellett jelenleg is láthatjuk A rendőröm (My Policeman) című Netflix-filmben, és nemrég fejezte be a Retreat című minisorozat forgatását, amelyben ismét egy queer-karaktert alakít. „Folyamatosan gondolkozom azon, miként érzek a szerepeimmel kapcsolatban. Nem sok nembináris szerep van jelenleg, és nagyszerű lenne, ha idővel ez változna.”

Források: ITT, ITT, ITT és ITT 

Kiemelt kép. Getty Images/Gareth Cattermole/Getty Images for BFI

Kégl Ágnes