Éld újra a Márton-napi hagyományokat a Szent Márton Újborfesztiválon és Libatoron, Szentendrén

Szent Márton napjával lezárul a gazdasági év a földeken, és megkezdődik az őszi vigadalmas időszak, melyhez számos népszokás és hiedelem kapcsolódik. Ezeket idézik meg november 12–13. között a szentendrei Skanzenben. Lesz libalakoma és újbor – hiszen ezek nélkül nem Márton-nap a Márton-nap –, felnőttek és gyerekek élvezetes koncerteken, báb- és táncelőadásokon, élő történelmi játékokon szórakozhatnak, miközben a kemencékben isteni lakoma készül. Fergeteges gasztronómiai-hagyományőrző ünnepségre lehet tehát számítani, amit már csak azért sem érdemes kihagyni, mert így autentikus környezetben ünnepelheted a Márton-napot. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Találkozz velünk az ingyenes Hello, WMN! Extrán, a CEU-ban!

A Kurucz Adrienn kolléganőmmel közös sorozatunkban immár két éve mutatunk be nektek nagy lelkesedéssel figyelemre méltó, sikeres magyar női tudósokat, kutatókat, akiknek pályája, kitartása, mindannyiunk számára példaként szolgálhat.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy mindkettőnk szívügye ez a projekt, és nem titkolt szándékunk közelebb hozni hozzátok, olvasókhoz az általuk képviselt tudományterületeket, így növelve a pályaválasztás előtt álló lányok kedvét és önbizalmát. A természettudományos és műszaki pályákon ugyanis hátrányba kerülhetnek a nők. Ennek egyik oka lehet az a szemléletmód, amivel már mindannyian találkozhattunk, hogy ezek „fiús” vagy „férfias” területek.

Többek közt ezt a sztereotípiát oszlatjuk el és különleges női karrierutakat mutatunk be majd a november 23-i Hello, WMN! Extrán, amelyen Kurucz Adrienn sikeres női kutatókkal, Tuboly Eszterrel, Rónai Zsuzsannával és Balázsi Katalinnal beszélget majd. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött! További infók ITT.  

Libás finomságok a szájba, zamatos bor a kézbe – Jön a novemberi Libadalom Etyeken

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik” – tartja a mondás. És mivel Etyeken nem vennék a szívükre, ha egész évben éheznél-szomjaznál, november 12-én ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várnak. Ha pedig a finom étel-ital nem lenne önmagában is elég hívószó (de hát kinek nem az!), a szervezők izgalmas tematikus programokkal is készülnek. Ne hagyd otthon a futócipődet, mert lesz libafuttatás, tábortűz mellett melegedés, újborkóstolás és még zene is. A részletes programot ITT találod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

etyeki_piknik (@etyeki_piknik) által megosztott bejegyzés

Piknikezni késő ősszel? Miért is ne!

Ha a szabadban étkezés neked is nagy kedvenced, tudok is rögtön egy remek alkalmat arra, ahol megismerkedhetsz a műfaj kicsit hűvösebb – ám nem kevésbé élvezetes – verziójával.

Zalakaroson ugyanis újragondolták a Márton-napot, amit november 11–13. között a Szőlőhegyi Piknikkel ünnepelnek.

Több helyszínen megannyi színes programmal várják majd az érdeklődőket a festői szépségű hegyen, ami őszi színekben pompázva különösen megkapó látvány. A főszerep pedig ezúttal is a Márton-napi libaságoké lesz, és persze a térség finomabbnál-finomabb borai is bemutatkoznak. Mivel a szervezők már jól tudják, hogy a Márton-napi zamatos bornak nehéz ellenállni – arról nem is beszélve, hogy a csípős őszi időben különösen jólesik, ha valami belülről is melegít –, ingyenes pincejárattal gondoskodnak arról, hogy a vendégek felhőtlenül élvezhessék a páratlan borokat az egyes helyszíneken. Azért beöltözni így sem árt majd! A részletes programot ITT találod.

Háború, traumafeldolgozás, klímaváltozás – A legégetőbb témákkal vár a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A dokumentumfilm a gondolkodó ember műfaja, olyanoké, akik nem félnek szembenézni korunk problémáival, akiket érdekli mindaz, ami körülöttünk, velünk történik. Akik nemcsak élni, hanem érteni is akarják ezt a világot. Ha te is közéjük tartozol, van egy jó hírem számodra:

a héten kezdetét vette a 19. Verzió Fesztivál, amelyen idén is a legjobb nemzetközi alkotások kerülnek a budapesti és a vidéki közönség elé.

Az elmúlt időszak pedig szolgáltatott bőven alapanyagot a készítők számára: 2022-ben ugyanis a világégés nem csak metafora vagy a régmúlt konfliktusaira való utalás. A Verzió idén is megrázó történeteket mutat be bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozni képes nőkről, komplex családtörténetekkel, és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról, akik mind azért küzdenek, hogy egy befogadóbb, békésebb jövőt építsenek. A vetítések mellett pedig izgalmas kísérőprogramokkal: beszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel várják a szervezők a közönséget. A részletes műsort ITT találod.

Filákovity Radojka