A szicíliai bevándorlók egyetlen gyermekeként született Sinatra fokozatosan felfelé ívelő karrierje édesapja bárjában kezdődött, ahol már tizenévesen sikeres koncerteket adott – vékony alakjával, félénk mosolyával, jellegzetes kék szemével, na és természetesen az énekhangjával valósággal megbabonázta a női rajongóit.

Huszonnégy éves korában házasodott meg először

Első felesége Nancy Barbato volt, aki mellett továbbra sem hagyott fel szoknyavadász életmódjával – többek között a kor egyik femme fatale-ja, Marlene Dietrich is közöttük volt. Barbato három gyermeket szült neki, az utolsót közülük a házasság megmentése céljából, ez a terv azonban nem sikerült. Tina születése után két évvel ugyanis elváltak – a boldogító nemet ironikus módon Valentin-napon mondták ki a nyilvánosság előtt. 

Nancy és Frank Sinatra két gyermekükkel 1947-ben - Forrás: Getty Images/ Bettmann

Sinatra mindössze tíz napig maradt nőtlen azután, hogy válása hivatalossá vált. 1951. november 7-én már azt az Ava Gardnert vitte az anyakönyvvezető elé, akiről később mint „élete legnagyobb szerelméről” beszélt.

Az akkori idők egyik legnagyobb hollywoodi sztárjával való házasságát illetően meglehetősen szkeptikus volt a közvélemény: úgy gondolták, hogy ez a frigy sem lesz hosszú életű, mivel Gardner csillaga azokban az években fényesen ragyogott, Sinatra karrierjében viszont hanyatlás következett be – a sajtó meg is írta, hogy ez a státuszkülönbség szétrobbanthatja őket. 

Ebben tévedtek, mert Gardner minden igyekezetével segítette férje felemelkedését: elintézte, hogy ő játssza Angelo Maggio közlegény szerepét a Most és mindörökké című filmdrámában – Sinatra ennek köszönhetően ismét a művészvilág legmagasabb polcára került, amihez az is hozzájárult, hogy a filmbeli alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Felesége mellette volt élete egyik mélypontján: sokáig úgy tűnt, hogy egy betegség szövődményei miatt örökre elveszti a hangját, ezért az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta, párja segítségével azonban kilábalt a lelki krízisből. Sőt, az egészsége is helyrejött, így visszatérhetett a színpadra. Viszont nem ez volt az utolsó hullámvölgy az életében: haláláig bipoláris depresszióval küzdött, kedélyállapota gyakran és szélsőségesen változott.

Frank Sinatra és Ava Gardner 1953-ban - Forrás: Getty Images/Silver Screen Collection

Annak ellenére, hogy sokat köszönhetett Gardnernek, egyáltalán nem mondhatni, hogy megbecsülte volna őt

Közös otthonuk állandóan a sorozatos kicsapongásai, félrelépései miatti veszekedésektől volt hangos – a frigy megkötése után szűk két évvel már külön is költöztek, egy idő múlva pedig a bíróság is kimondta a válást.

Ezek után tizenhárom év nőtlenség következett, ami Sinatra számára – nem meglepő módon – hódítások sokaságával telt – ezúttal is főleg hollywoodi sztárokra vetett szemet: a kor ünnepelt színésznői közül például Grace Kellyt és Judy Garlandot is sikerült elcsábítania.

Marilyn Monroe sem tudott neki ellenállni, bár kettejük románca nem a szokványos módon kezdődött: az ötvenes évek szexszimbólumának második férje, Joe DiMaggio baseballjátékos ugyanis Sinatra barátja volt, akinek az énekes segített leleplezni párja szeretőit. Azonban nem tartott sokáig Monroe haragja emiatt, néhány évvel később már ő sem állt ellen Sinatra csábításának, „szenvedélyes viszony” alakult ki közöttük. Sinatra más híres színésznőkre is kivetette a hálóját: úgy tartják, hogy – többek között – Gina Lollobrigidával és Victoria Principallal is volt viszonya.

Frank Sinatra és Grace Kelly - Forrás: Getty Images/ Bettmann

Hírnevét és sármját nem csak a saját hódításai gyarapítására használta, állítólag az egyik barátjának, John Fitzgerald Kennedynek is szerzett szeretőket

A későbbi amerikai elnökkel egyébként több közös szenvedélyük is volt, például mindketten szerették a golfot és az éjszakai életet. A politikust nemcsak a magánéletben segítette, beszállt az elnökválasztási kampányba is: népszerűségét és befolyását arra használta fel, hogy szavazókat szerezzen neki.

Az énekes mellesleg hosszú ideig az FBI célkeresztjében volt, és nem csupán a Kennedyvel való, már említett jó viszonya miatt – az USA nyomozószervének akkori vezetője, J. Edgar Hoover szerint komoly alvilági kapcsolatokkal is rendelkezett, ezért majdnem 2500 oldalnyi rendőrségi anyag gyűlt össze róla.

Sinatra barátai között tudhatta Kennedy, és a már szintén említett Joe DiMaggio mellett az egyik ikonikus hollywoodi színészt, Humphrey Bogartot is

Akinek – csakúgy, mint a baseballjátékos esetében – a feleségére is szemet vetett. Amikor Bogart haldoklott, naponta meglátogatta, majd miután elbúcsúzott barátjától, felsétált a rezidenciája emeleti hálószobájába, ahol a házastársát vigasztalta. A színészlegenda halála után nem sokkal el is jegyezte az özveggyé vált Lauran Bacallt, aki szintén a kor híres színésznője volt. Nem tartott sokáig ez a románc sem, arról azonban, hogy ki kezdeményezte a szakítást, egymásnak ellentétes nyilatkozatok születtek – Bacall egyszer azt állította, hogy ő vetett véget a kapcsolatnak, önéletrajzi könyvében viszont azt írta, hogy Sinatra hagyta el őt, mert miután a nyilvánosság tudomást szerzett a szerelmükről, az énekes nem akart többé „egy helyen lenni vele”. Ezt ő gyáva megfutamodásnak tartotta, amivel alaposan beletaposhatott Sinatra önérzetébe, aki hirtelen felindulásból felbontotta az eljegyzésüket. 

Frank Sinatra és Lauran Bacall 1957-ben - Forrás: Getty Images/American Stock

Nem tudhatjuk tehát pontosan, ki vetett véget a jegyességnek, azonban a történtek az énekesben mély nyomott hagyhattak: megszakított minden kapcsolatot Bacallal, és elköltözött Las Vegasba.

Nem sokkal később, 1962-ben már egy másik nővel járt jegyben: a dél-afrikai származású táncos- és színésznő, Juliet Prowse kezét kérte meg. Nem tartott sokáig ez a viszony sem: Sinatra az eljegyzést követően nem sokkal már szakított is újdonsült menyasszonyával, aki nem akarta feláldozni karrierjét a házasság oltárán – szembeszállva az énekes követeléseivel.

A már említett tizenhárom évnyi nőtlenségéből ekkor még négy volt hátra – ötvenegy évesen adta újra, immáron harmadjára házasodásra a fejét. Ekkor – a múltja ismeretében nem meglepő módon – újra egy színésznőt vett el, a tőle három évtizeddel fiatalabb Mia Farrow-t. Ez a házassága sem tartott örökkön-örökké – hanem csak szűk két évig. A közvéleményt sokkolta a válásuk, hiszen nagyon boldognak tűntek, szinte „megőrültek egymásért”. 

Frank Sinatra és Mia Farrow esküvőjük napján 1966-ban - Forrás: Getty Images/Keystone

A szakítás okairól Farrow később így nyilatkozott:

Talán túl korán jött az életébe ez a kapcsolat, mivel még „éretlen tinédzser” volt, amikor megismerkedett Sinatrával – aki nem egy hollywoodi sztárpalántát szeretett volna elvenni, hanem a művészi ambícióit kizárólag a férje által készített alkotásokban kiélő ,,otthon ülő feleséget”. Farrow pedig nem mint Sinatra párja akart nevet szerezni magának a szakmában. Ez az értékrendbeli különbség hamar szétrobbantotta az ígéretesnek induló házasságukat. A legenda szerint, amikor Farrow nem volt hajlandó lelépni a Rosemary gyermeke című thriller forgatásáról egy férje által készített film kedvéért, akkor Sinatra – pökhendi és megszégyenítő módon – az egész stáb előtt adta át neki a válási papírokat.

Farrow később egy másik hírességgel, Woody Allennel alkotott egy párt, viszont egy-egy sejtelmes nyilatkozatból arra lehet következtetni, hogy a válást követően is találkoztak időnként az énekessel legalább egy-egy kósza légyott erejéig – egy kilenc évvel ezelőtti interjúban maga a színésznő állította azt, hogy 1987-ben született fia, az újságíró Ronan biológiai apja „esetleg” Sinatra lehet, és azt is elismerte, hogy valójában „sosem váltak szét teljesen”.

Ezek a talányos kijelentések ugyan felvethetnek bizonyos kérdéseket az énekes életének utolsó két évtizedére vonatkozóan, de úgy tudjuk, hogy ezt az időszakot már egy olyan házasságban élte, amelyben – állítólag – hűséges maradt a feleségéhez.

1976-ban vette el Barbara Marxot

Az egykori modellel meghitt családi életet éltek – negyedik, egyben leghosszabb házassága huszonkét éve alatt Sinatra végig drága ajándékokkal és szerelmes üzenetekkel halmozta el párját.

A rossznyelvek Marxot örökségvadásznak nevezték, úgy gondolták, hogy főleg a mesés vagyon miatt ment hozzá Sinatrához. A kettejük közti idillt feltételezhetően nem rengették meg az ilyen vélemények, amit az is bizonyít, hogy az egykori nőfaló playboy a negyedik felesége mellett már holtáig kitartott.

Frank és Barbara Sinatra 1990-ben - Forrás: Getty Images/Harry Langdon

Annak ellenére, hogy hódításainak se szeri, se száma nem volt, úgy gondolta, nem jutott közelebb a szebbik nem bizonyos titkaihoz: „Az igazat megvallva, doktori címem kéne, hogy legyen a nőkből, de a legtöbb férfihoz hasonlóan, egyáltalán nem értem őket” – mondta egyszer az ,,Öreg Kékszeműnek” is nevezett sztár.

Nádudvari Péter

Források: ITTITT, ITT, ITTITTITTITT és ITT