„Mindenki zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy tud-e fára mászni, akkor egész életében hülyének fogja érezni magát.” Albert Einsteinnek köszönhetjük ezt a híres mondatot, ami egyértelművé teszi: a központosított oktatás nem való mindenkinek, akár a tanítás módja, akár a betartandó szabályok miatt. Emiatt pedig sokan ki is buknak, eltanácsolják őket, vagy önként szakítják meg tanulmányaikat. Ezzel azonban az (ex-)diákok nem váltják ki azonnal életre szóló jegyüket a süllyesztőbe tartó vonatra. A modern kor legsikeresebb emberei, Mark Zuckerberg, Bill Gates és Steve Jobs is ott hagyták a sulit, hogy a munkájukra koncentrálhassanak.

Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy az iskola felesleges, sőt! De tény, hogy vannak olyanok, akik papír nélkül is tudtak boldogulni az életben. Következzék most nyolc példa közülük.

1. Edgar Allan Poe

1848-ban készült dagerrotípia Poe-ról - Forrás: Wikipedia

A XIX. század egyik legjelentősebb írója kénytelen volt ott hagyni a Virginiai Egyetemet, mert alkoholproblémája és szerencsejáték-függősége miatt tetemes adósságot halmozott fel. Hogy kifizethesse a tartozását, belépett az amerikai hadseregbe, majd miután leszerelt, a West Point Katonai Egyetemen tanult tovább. Később azonban innen is szándékosan kirúgatta magát, iskola helyett pedig inkább Benny Havens’ nevű kocsmában töltötte ideje nagy részét.

2. Salvador Dalí

Salvador Dalí egy ocelot társaságában (1965) - Forrás: Wikipedia

Az összetéveszthetetlen stílusú festő kétszer is kirúgatta magát San Fernando Királyi Szépművészeti Akadémiáról. Kezdjük azzal, hogy nem is volt kedve beiratkozni, édesapja noszogatására jelentkezett az egyetemre. Egy éve tanult ott, amikor is az intézmény felvételi rendszere elleni tiltakozás élére állt, ezért elbocsátották az akadémiáról. Egy évvel később visszatérhetett tanulmányaihoz, ám három év múlva újfent kicsapták, azért a kijelentéséért, miszerint egyik professzora sem elég képzett ahhoz, hogy joga legyen értékelni a munkáját.

3. Paul Newman

Paul Newman 1966-ban - Forrás: Getty Images

A színész-rendezőt kicsapták az Ohiói Egyetemről, miután egy hordót dobott az egyetem rektorának kocsijára.

4. Marlon Brando

Marlon Brando - Forrás: Getty Images

„Rossz tanuló, notórius iskolakerülő, és úgy egyáltalán, javíthatatlan voltam” – ezt Brando maga vallotta be. Szavait pedig bőségesen alátámasztják azok a tények, miszerint rossz magatartásáért és pocsék jegyei miatt már a középiskolából is kirúgták. Majd Minnesotában, a Stattuck Katonai Akadémián tanult tovább, de itt sem tudták megzabolázni. A tekintélyelvű oktatást továbbra sem bírta elviselni, és számos szabály megszegése után innen is eltanácsolták. Azonban Brando valószínűleg nem szomorkodott emiatt sokáig, mert New Yorkba költözött, és egy év múlva már a Broadway színpadán játszott.

5. Peter Jackson

Peter Jackson 2014-ben - Forrás: Getty Images/ Kevin Winter

A Gyűrűk ura trilógia rendezője még az érettségiig sem jutott el. Az új-zélandi származású rendező és producer tizenhét évesen intett búcsút az oktatásnak, hogy a filmiparban dolgozhasson. Nem meglepő módon képzettség nélkül nem talált munkát, így fényképészgyakornok lett. Később összeszedett annyi pénzt, amiből venni tudott magának egy kamerát, ekkor kezdett el dolgozni első komolyabb filmjein.

6. Quentin Tarantino

Quentin Tarantino 2019-ben - Forrás: Getty Images/Vittorio Zunino Celotto

A legendás rendező – akinek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Ponyvaregény és a Kill Bill – sem volt éppenséggel az osztály strébere. Sőt! Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, majd két évig egy színitanodában tanult, ám végül azt sem fejezte be. Mivel már tizennégy éves kora óta írt forgatókönyveket, és az iskola után sem tétlenkedett, színházakban dolgozott. Aztán 1992-ben megjelent első filmje, a Kutyaszorítóban, ami óriási siker lett, a többi pedig – ahogy mondani szokás – már történelem.

7. Harrison Ford

Harrison Ford 1984-ben - Forrás: Getty Images/Paul Harris

A színész mindig is küzdött az iskolában a diszlexiája miatt, nehezen tanult meg írni és olvasni. Végül kijárta a gimnáziumot és eljutott az egyetemig, ahonnan azonban egy egészen banális ok miatt kellett távoznia: elkésett a filozófia-vizsgájáról.

8. Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson 2017-ben - Forrás: Getty Images/ Jason LaVeris/FilmMagic

Ahogy Tarantino, úgy egyik kedvenc színésze – talán nem túlzás ezt állítani, hiszen Jackson Tarantino tíz filmjéből hatban szerepet kapott –, Samuel L. Jackson sem volt az iskola üdvöskéje. Őt nem rossz tanulmányi eredménye miatt csapták ki, hanem azért, mert a Morehouse College hallgatójaként egy afroamerikai egyetemisták jogaiért való tüntetésen társaival együtt bezárták az egyetem épületébe az oktatói kar egyes tagjait.  

Dián Dóri

Források: ITT, ITT és ITT