Hirtelen nem is tudom, melyik kezembe harapjak, kivel kezdjem a sort. Mindegyikőjüket annyira szeretem! A következő összeállítás a „zinternet” legcukibb szenior influenszereiről fog szólni, rácáfolva arra a tévhitre, hogy kizárólag a Z generációé lenne a közösségi média.

Amerikában valami elképesztő módon népszerűek a szenior influenszerek és már itthon is vannak feltörekvő content creatorok, akiket imádunk.

Baddie Winkle neve talán sokaknak ismerős lehet, ő az, aki 90 éves korára mintegy 3,9 millió követőt szerzett Instagramon.

Baddie elképesztő gyorsasággal robbant be a köztudatba, miután megengedte unokájának, hogy felöltöztesse a saját ízlése szerint, és az erről készült fotót kiposztolta Instagramra.

hi it me 🌈🍼👼🏼💖🦋

Villámgyorsan felfedezte magának egyszerre a modellszakma, a kozmetikai ipar és a divatipar is – nemrég például saját sminkkollekciója lett.

Míg a húszas-harmincas modellek azon dolgoznak, hogyan pozicionálják át magukat, mert lassacskán „kiöregednek” a szakmából, addig Baddie a maga 90 évével ilyen és ehhez hasonló ajánlatokkal van elárasztva. Ezen a ponton mindenki vonja le a tanulságot maga.

You know me and my girl Liberty Belle give no fucks. Happy 4th, catch season 2 of @glownetflix out now 🍒🦋

Go home, Z generáció, you are drunk!

Egy másik vicces és egészen szórakoztató jelenség, hogy a Z generációsok felfedezték maguknak a nagymamáikkal egyidős hollywoodi hírességeket, és megveszekedetten imádják őket.

Aki az X és Y generáció fiatalkorában hollywoodi csillag volt, az a Z generáció szemében ma influenszer.

Ilyen például a 74 éves Diane Keaton, akinek a stílusáért és humoros posztjaiért oda meg vissza vannak kétszer a fiatalok.

SOMEONE CAUGHT ME UNSHAVEN! @peopleirollon

És hogy egy picit most minden Y generációs rém öregnek érezze magát, a Z generációsok felfedezték maguknak a Netflixen a Jóbarátokat és ugyanitt elképesztő rajongás övezi a sorozat sztárjait.

Egy rakás videó született reakcióként. Például olyanok, amikben közlik tinikkel, hogy az általuk imádott Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) valójában 52 éves és ősz haja van.

Ezt látva joggal érezheti mindenki, hogy határozottan kellenek idősebb hangok is YouTube-ra, akik helyre teszik picit a Z generációsokat, például, hogy ne nézzenek valakit 52 évesen 80-nak. Vagy csak szimplán mutassák meg, milyen az ő szemszögükből a világ – erre pedig újonnan amúgy baromi nagy a kereslet, és szuper videók is születnek ebben a témában.  

Sajnos a hazai közszereplők nem nyitnak olyan bátran a közösségi média felé, mint az imperialista nyugaton… reméljük, ami késik, nem múlik.

Gondoljatok csak bele, milyen jó is lenne egy Korda Gyuri-Klárika videóblog, de Medveczky Ilona is nagyon menő Instagramot tudna összehozni, az hétszentség.

Ellenben vannak nagyon kúl civiljeink, akikből influenszerek lettek. Itt van helyettük nekünk Elek Zoli bácsi, Jolcsi néni, Ilonka néni és Jutka mama, akikre büszkék lehetünk. Következzenek most ők!

Sziasztok, YouTyukák!              

Ilonka néni, mindenki hőn szeretett YouTube-nagymamája 86 évesen lett celeb, amikor 2016-ban elindította videóblogját unokái segítségével. 140 ezer követővel büszkélkedhet, videónként kétszázezer-félmilliós megtekintéssel mind korosztályosan, mind az influenszer-szcénán belül egyedülálló eredményt ért el. Thug Life napi rutin videójának mintegy 749 ezer nézője volt, ami már egy kereskedelmi csatorna főműsoridejében is kifejezetten jó nézettségnek számít.

Forrás: Youtube/Ilonka néni

Nemrég könnyek közt búcsúztak tőle követői, amikor Ilonka néni úgy döntött, abbahagyja az influenszerkedést, és feltöltötte utolsó vlogbejegyzését. Megköszönte azt a sok kedvességet és szeretetet a közönségétől, amit kapott, és töredelmesen bevallotta, hogy már sajnos nagyon elfáradt, és nincs meg már benne az a régi lendület, amivel annak idején elindította a csatornáját. Igazi vérbeli influenszer volt a javából, aki képes volt a csúcson abbahagyni. Ha szeretnétek megnézni a videóit, akkor semmiképp se ezzel kezdjétek, mert garantált bőgés lesz a vége!

Boldog húsvétot!

Ilonka néni, ha kellett DAB-olt, közösségi oldalakat tesztelt, és elmondta a véleményét. Régi fekete-fehér családi képekről készített reakcióvideókat, minden éppen aktuális internetes kihívásban benne volt, énekelt és mesélt a közönségének magáról és a világról. És persze rendes nagymama módjára tanácsokat adott a követőinek például arról, hogyan kell profi módon megúszni a halloweent. Igazi közös szerelemprojektje volt a YouTube-csatornája az unokáival.

Ilonka néniről teljes joggal elmondható, hogy mindenki nagymamája volt a YouTube-on.

via GIPHY

Helló, helló, helló, sziasztok! – Elek Zoli bácsi

Egyszerre imádja Sebestyén Balázs és Dancsó Péter, a fiatalok kedvence, a YouTube Elek Zéje. Dancsót idézve: „Zoli bácsi egy tiszta, őszinte, rontatlan harmatcsepp a YouTube-on”. Zoli bácsi maga forgatja a videóit, saját főcíme van, ő az operatőr, műsorvezető, szerkesztő, vágó, rendező egy személyben.

Videóiban mindenről szó esik, ami személy szerint őt érdekli. Főz, füvet kaszál, csocsózik, vagy épp a gyulai várnál rajongói találkozójáról élőzik.

Megmutatja, hogyan készülnek kedvenc ételei, mint a csilis paszuly, a karácsonyi töltött káposzta, vagy a rántott kockasajt. Hogyan készül a tömlős májkrémből fasírozott, vagy milyen a rántott darált löncshús. És ott van az ezerarcú hozzávaló, ami igazi gasztrobubus must have hozzávaló a konyhában. Ez pedig a tömlős sajt. Zoli bá életre szóló útravalót ad minden koleszosnak és elárulja, hogyan készül a tömlős sajttal töltött rántott gomba fej, a tömlős sajttal töltött csirkesonka kirántva, vagy a tojáspörkölt tömlős sajttal.

via GIPHY

Zoli bácsit mindenki imádja, úgy ahogy van – ez pedig a nézőszámain is meglátszik.

Három évvel ezelőtt vágott bele a videókészítésbe Videó Infó 1 néven, egészen díszes feliratkozó-tábor gyűlt össze körülötte húszezer követővel. Majd apránként felfedezték őt maguknak a vezető influenszerek, és sorra jöttek róla az ajánlók. Zoli bá egyik pillanatról a másikra 121 ezer feliratkozónál találta magát. Na, és mit gondoltok, mit lépett erre ő? Egy teljesen új csatornát indított: új arculattal, új stúdióval, megújult Zoli bával, aki öltönyt nyakkendőt húzott a tisztelt nézőkért. Úgyhogy tessék felmenni a YouTube-ra!

Instagram post by Elek Zoltán * Aug 18, 2019 at 2:04am UTC

Tavaszi tippet Jutka mamától

Jutka mama itt a legfiatalabb „jútyúk”, ahogy Ilonka néni mondaná. Olyan elképesztő szakértelemmel, szeretettel és lendülettel készül a videóblogja, hogy menten kedve támad a nézőknek kertészkedni. Bálint gazda helyében én fél szemmel figyelném Jutka mama biokert vlogját, ha nem szeretné, hogy trónfosztás történjen.

Jutka mama videóiból mindent megtudhattok arról, hogyan kell bio kiskertet létrehozni. (De tényleg!) Egyebek közt olyan kérdésekre is választ ad, mint például, hogyan locsold a veteményesedet az elképesztő kánikulában, vagy hogy milyen betegségek fordulhatnak elő nedves, esős időszakban.

Forrás: Youtube/Biokiskertem

Megmutatja, hogyan készíts biolevet permetezéshez, és hogy kell tavasszal a levendulát megmetszeni.

Ha pedig nemhogy egy kiskertet, de egy szobanövényt sem tudsz életben tartani, akkor se aggódj! Jutka mama workshopokat is indít, ahol megtanulhatod tőle lépésről-lépésre a biokertészkedés csínját-bínját.

Jutka mama népszerűsége töretlenül nő, iparkodjatok becsekkolni a workshopjaira, mielőtt a Dancsó őt is felfedezné.

Gál Istvánné „Jolcsi néni”

A végére kedvenc „jútyúkkámat” hagytam, Jolcsi nénit, aki Zoli bához hasonlóan egymaga operatőr, rendező, szerkesztő, műsorvezető, vágó és utómunka-vezető. Csatornáját Gál Istvánné néven találjátok meg a YouTube-on.

Jolcsi néni videóblogja gasztrovideók mellett például elképesztő médiatörténeti felvételeket is őriz 2013-ból, az első YouTube- találkozóról. Jolcsi néni videójában feltűnnek a karrierjük elején álló Pamkutyaék és a Hollywood ügynökség műsorvezetője, Szirmai Gergely is – akik ma mind egytől egyig a legnépszerűbb hazai vloggerek közé tartoznak. Baromi vicces visszanézni ezeket a régi felvételeket a hazai influenszerélet kezdetéről.

Forrás: Youtube/Istvánné Gál

Jolcsi néni csatornáján megmutatja, hogyan kell gyors és olcsó vacsorát, azaz cicegét sütni, mi a legfinomabb meggyes pite titka, DIY-videókat készít, barkácsol, fúr farag, videózik a babgulyáspartiról a Rácz utcában. Rendszeresen beköszön a Ganz- találkozókról, YouTube-továbbképzésre jár, Suzuki-szervizt is tesztel, és mint egy igazi vérbeli influenszer, videóban köszöni meg az epeműtétét az orvosainak.

Az egyik legsokoldalúbb influenszer a korosztályában, aki egyértelműen cáfol rá a sok, generációjához kötődő előítéletre.

Ha ismertek olyan szenior influenszert, videóbloggert, akivel folytatódhatna ez a lista, ne habozzatok elküldeni az oldalának címét kommentben!

Szőcs Lilla