Múlt héten ültünk a barátaimmal a konyhában, az egyik barátnőmnek születésnapja volt, de úgy döntöttünk, nem megyünk sehová, nem volt kedvünk kiöltözni meg nagy társaságban lenni. A barátnőm férje az este egy pontján berongyolt a hálóba, és kihozta a feleségének szánt ajándékát egy borítékban. Guns N’ Roses koncertjegyek voltak benne idén nyárra, Bécsbe. Soha életemben nem voltam még olyan irigy senkire. Szerintem nem létezik ennél csodálatosabb ajándék, legalábbis számomra. Még akkor is, ha ez a rockbanda már nem ugyanaz, ami egykor volt. 

De mitől annyira zseniális ez a formáció? Mitől lettek halhatatlanok? Jó kérdések ezek, és talán egyetlen válasz nem is létezik rájuk. Valakinek Slash, valakinek Axl, valakinek a zene, valakinek a szövegek jönnek be. Persze az egészet összességében kell nézni, nem működne a varázslat egyik vagy másik nélkül, és erről szerezhettünk is az elmúlt évtizedek alatt tanúbizonyságot. 

Körülbelül tizenhat éves lehettem, amikor az akkori sulis társaimmal elmentem egy Hollywood Rose (a GNR magyar tribute-band) koncertre Nyíregyházán. Kábé ott mélyült el a szerelmem az eredeti együttessel. Onnantól fogva csak Guns lemezeket hallgattam, pedig a banda a kétezres években már nem is zenélt együtt.

Naná, hogy Axl lett a kedvencem, ahogy ugrabugrált az egyébként törvénytelenül röhejes kisgatyáiban, a derekára kötött kockás inggel, meg a nagy zakóival, bőrjakóival, fejpántban a színpadon. Stílust teremtett.

Ki gondolná, hogy az Indiana államban született Williamnek (eredeti neve ez) a buzgó templomba járás határozta meg a gyerekkorát?

„A templom, amibe én is jártam, tömve volt álszent, önelégült gyermek-molesztálókkal és megrontókkal. (...) A Bibliát tanultam az iskolában, miközben vertek, a testvéremet pedig molesztálták” – mesélte egy 1992-es interjúban.

Miután egy otthoni kutakodás során rájött, hogy az egyébként erőszakos, bántalmazó férfi, akinek nevét is viselte akkor, nem a vér szerinti apja, totálisan szembefordult a családjával, rengeteg zűrbe keveredett, és tizenhét évesen elköltözött otthonról. Több rendőrségi ügye is volt már nagyon fiatalon, az ikonikusnak számító, azóta is hosszú, vörös haját hosszúra növesztette (az anyjáék azt akarták, hogy vágassa le), majd Los Angelesbe költözött, és nevét is megváltoztatta. 

Ötéves korától énekelt, a templomi kórusban komoly énekoktatást kapott, és korán felfedezték kivételes tehetségét. Axl nagyon korán tudta magáról, mivé akar válni, ezért amikor Los Angelesbe vitte az útja, már jókora tervei voltak a karrierjét illetően. 

Axl hangjához gyakorlatilag nem tudom senkiét sem hasonlítani. A jellegzetes hangszíne, az ereje és az energiája alkalmassá tették arra, hogy valódi frontemberré váljon. Utánozhatatlan volt, amit a színpadon művelt az 1985-ben megalapított Guns N' Rosesban, amely 1987-táján vált világhírűvé, amikor berobbant a Sweet Child O Mint-nal és a Welcome to the Jungle-lel. Olyan energiát vitt bele a produkcióiba, hogy egész egyszerűen megőrült érte a közönség. Természetesen Slash is hasonlóképpen ikonikussá vált, és nemcsak a kivételes tehetsége okán, hanem a karaktere miatt is, de valamiért mégis Axl vált igazán favorittá. 

A Guns N' Roses 1992 áprilisában, Londonban - Forrás: Getty Images/Pete Still/Redferns

De a zsenialitás, az energia és a tehetség nem elég. Erre Axl Rose a legjobb élő példa. A botrányai, a viselkedése, az összeférhetetlen természete, és a homofóbiájával, meg a rasszizmusával kapcsolatos vádak végül, ha a bukásához nem is, de karrierjének megfenekléséhez vezettek. Sokan vádolták azzal ráadásul, hogy kemény drogfüggő, bár ő maga azt vallotta, hogy a kemény drogozást abbahagyta, amikor a zenekara sikeres lett. 

„Más fizikumom és gondolkodásom van a drogokat illetően, mint bárkinek, akit Hollywoodból ismerek, mert ugyan nem tartózkodom a drogok használatától, de nem engedhetem meg magamnak, hogy függő legyek. Nem leszek függő” – nyilatkozta ITT

Viszont a sorozatos késések, a koncertek félbehagyása, a bandán belüli összeférhetetlenség ahhoz vezetett, hogy 1996-ban végül két tag, Slash és Duff McKagan is elhagyta a Guns N' Rosest, és Axl tulajdonképpen zenekar-alapítóként egyedül maradt. Bár a zenekar nem oszlott fel, sokak szerint ez jelentette a GNR végét. (Ugyanezen a véleményen vagyok: Slash és Duff nélkül nincs Guns N' Roses!)

Axl amúgy már korábban, a közös évek alatt is nemegyszer hagyta félbe a koncertjét

Előfordult, hogy összetűzésbe keveredett a biztonságiakkal vagy a közönség soraiból valakivel. Volt, hogy meglátta, ahogy valaki molesztál egy nőt, és leállíttatta a zenélést. A késései és a koncertek félbehagyása gyakran váltott ki indulatokat, amit nagyon sokszor még a biztonságiak sem tudtak megfékezni. Előfordult, hogy a közönség összetörte a színpadot. Az egyik koncertjükön a tömeg halálra taposott az első sorban két embert, és a további tragédiát Axl akadályozta meg, aki képes volt lecsillapítani az embereket. Sokszor viszont épp ő generálta ezeket a balhékat.

„A legtöbb előadó a biztonsági emberekre bízza a dolgot, az egész dolog csendben történik. Én ezzel szemben szívesen konfrontálódom az adott személlyel úgy, hogy megállítom a dalt és azt mondom: »Tudod, mit? Ugrott a pénzed, húzz el innen!«” – mesélte egy 1992-es interjúban a Rolling Stone magazinnak. 

Ahogy már említettem, állítólagos homofóbiája és a rasszizmusa miatt is keveredett kellemetlen helyzetekbe, bár ezeket a vádakat mindvégig tagadta, illetve próbálta kimagyarázni a dolgokat. Volt olyan koncertszervező, aki viszont ezen ügyek miatt lemondta a fellépésüket egy jótékonysági rendezvényen – eztán Axl teátrálisan Elton Johnnal énekelt, hogy bizonyítsa, ő nem homofób. Majd így nyilatkozott megint csak a Rolling Stone-interjúban a rasszizmusról:

„Mérges voltam néhány fekete srácra, akik megpróbáltak kirabolni. Kizárólag azokhoz az emberekhez szóltam. Eszem ágában sem volt rasszista elveket támogatni.” Bár erről nem igazán győzte meg a közvéleményt.

2010-ben a Chinese Democracy lemezének turnéján, ami több szempontból is bukás volt - Forrás: Getty Images/Steve Russell/Toronto Star via Getty Images

Ahhoz, hogy valaki igazán nagy sztár legyen nem elég a tehetség

Viselni is tudni kell a népszerűséget. Nekünk, földi halandóknak, fogalmunk sincs arról a nyomásról, ami az ennyire ismert és imádott embereket éri. Hogy ki lehet-e bírni ezeket tudatmódosítók nélkül, józanul, arra mi sosem tudjuk meg a választ, hiszen nem vagyunk az ő bőrükben. És pont ezért azt sem hiszem, hogy ítéletet mondhatunk fölöttük.

2017-ben bejelentették, hogy Slash, Duff McKagan és Axl újra összeáll. 1993-óta nem álltak együtt közösen színpadon. Axl Rose a zenekar eredeti felállásának felbomlása óta nem adott ki érdemi albumot. A 2008-as Chinese Democracy meg sem közelíti nagy elődjeit. Akik voltak az új koncertjeiken, azok mind azt mondják, még mindig zseniálisak, csak már a botrányok nélkül. 

Most szépen fogom magam, és veszek én is jegyet az egyik koncertjükre. Mert én is azok közé tartozom, akik kívülről fújják az összes meghatározó slágerüket. Az is biztos, hogy a kockás ingem, és a biciklis nadrágom is rajtam lesz a bulin. 

Boldog születésnapot, Axl!

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Pete Still/Redferns