–

Elvesztette élete két legnagyobb kincsét

Tizenkilenc éves volt, amikor elveszítette az édesanyját. A tragédia hatására egy ideig inni kezdett, és az egyetemről is kimaradt. Ekkor kezdődött amerikai és európai csavargása. Fiatal házasként pedig, amikor feleségével Scott Anthony nevű fiuk megszületett, a baba csupán tíz hetet élt, mert elvitte a bölcsőhalál. A színész egy este lefektette, de a kisfiú többé már nem ébredt fel. Akkoriban (1959) a szülők még nem tudtak annyit erről a betegségről. Redford utána hosszú ideig magát vádolta, érthető módon nehezen dolgozta fel a traumát.

Nem hagyja elveszni az egészségét

Nem sokon múlt, hogy életben maradjon, miután 1936. augusztus 18-án este megérkezett ez a három kiló húsz dekás baba. Robert ugyanis súlyos oxigénhiánnyal jött világra, a bőre kék volt, az orvosok alig bíztak benne, hogy megéri a holnapot. Akkoriban nem sok kék baba maradt életben. Végül szülei megkönnyebbülten ezt írhatták a születési üdvözlőkártyára: „Kedves vendég érkezett, és velünk is marad.”

Tízéves korában egy hónapig feküdt bénultan az ágyban, amikor gyermekparalízist diagnosztizálnak nála. Anyja segítségével nagy nehezen leküzdötte a betegséget, és talpra állt. 

Annyira, hogy tehetséges sportoló lett, baseball-játékosi ösztöndíjjal került be a Coloradói Egyetemre, sajnos ezt nem fejezte be. De a sport filmjeiben is rendre visszaköszönt: alakított síelőt, baseball-játékost. Az előbbinek a címe Verseny a lejtőn. Tudni kell Redfordról, hogy valóban jól síel, amellett, hogy lovagol és teniszezik is. Az Őstehetség című filmben sem kellett túl sokat gondolkoznia, miként mozog egy igazi baseball-játékos, hiszen ez a sport is a vérében van.

Nem hagyja elveszni a tehetségét

A filmek szeretetét édesanyjától kapta, aki már egész pici korában lelkesen mesélt neki a mozgóképes világról. De rajztehetsége is korán megmutatkozott. Alig tudott járni, de már megállás nélkül cowboyokat rajzolt. A kudarcba fulladt egyetemi tanulmányok után festőnek készült: Firenzében és Párizsban is tanult képzőművészetet. Mivel nem ért el komoly sikereket, a filmezés felé fordult. A kamera mögött és előtt is ügyesen tevékenykedett, színészként és rendezőként is elismert tehetsége lett Hollywoodnak. Ám nem mondott le végleg a festésről. 2016-ban bejelentette, hogy visszavonul a színészkedéstől, már csak rendezni és festeni akar. 2011-ben kiállítják néhány rajzát Monacóban az Alternativelight rendezvény keretében, ahol olyan hírességek mutatkoztak be, akiket a képzőművészet iránti affinitásukról eddig nem ismertünk.

Nem hagyja elveszni a fiatal filmeseket

Az egész azzal kezdődött, hogy Paul Newmannel leforgatták Butch Cassidy és a Sundance Kid című filmüket. A Sundance nevet innen kölcsönözte ahhoz a filmintézethez, mely pályakezdő, fiatal filmeseknek ad azóta is megmutatkozási lehetőséget. Robert Redford önzetlenül, irigység nélkül támogatja az induló tehetségeket. A fiatalok az intézetben profiktól kapnak tanácsokat, és akár híres színészek szerepeltetésével is módjuk van filmre vinni az ötleteiket.

A Sundance-nek köszönheti pályája elindulását többek között Quentin Tarantino, Hal Hartley, Robert Rodriguez, Guy Ritchie és Kevin Smith.

Nem hagyja elveszni a természetet

A Utah-állambeli tanya, mely később a Sundance Filmintézetnek ad otthont, eredetileg más célt szolgált. Redford kezdetben nyaralónak építette, majd rengeteg telket vásárolt hozzá. Meg akart őrizni egy darabot a vadonból az utókornak. A Sundance Intézet étterme kialakítása során nem vágtak ki egy nagy fát, hanem inkább köré húzták fel az épületet. Redford a mai napig aktív természetvédő, aki még Obamát is nyíltan támadta a Keystone XL kőolajvezeték miatt. Rendszeresen tart előadásokat a témában, és imád olyan filmekben részt venni, amelyekben a flóra és a fauna körülzsongja: Távol Afrikától, A suttogó, A folyó szeli ketté, Séta az erdőben, Elliot, a sárkány.

Nem hagyja elveszni Nick Noltét, akit a halál fenyeget

Nick Nolte 1986-ra már a 48 óra című film sikerével a háta mögött lett igazán elismert színész. Ezután alakít egy hajléktalanról szóló filmet. Kísérteties módon nem sokkal később ő maga is majdnem az utcára került súlyos alkoholizmusa miatt. Saját bevallása szerint, ha Redford ekkor nem segít rajta, soha nem kerül jobb állapotba.

Nem hagyja elveszni a magánéletét

Számos más filmes hírességgel szemben ő nem a nyilvánosság előtt éli az életét, hanem zárkózottan, visszavonultan. A sok filmforgatás ellenére is törekszik arra, hogy minél több időt tölthessen a családjával. Más – vele egyidős – színészhez képest a filmográfiája is visszafogottabbnak tűnik: nem véletlenül. Egyrészt szeret megfontoltabban válogatni, másrészt így jobban tud fókuszálni számára fontosabb dolgokra, mint a közösségi projektek vagy a családja. Redford jelen pillanatban negyedik feleségével, Sibylle Szaggars festőnővel él együtt. Előtte Lola Van Wagenen, Sonia Braga, Kathy O’Rear volt a hitvese. Három gyermekétől: Shaunától, David Jamestől és Amy Hearttől összesen négy unokája született.

Nem hagyja elveszni az időt

A legtöbb hollywoodi celebritással ellentétben, ő nem ül fel az aktuális plasztikai divatnak (vagy nem annyira, mint mások), ami szerint egy bizonyos kor felett mindenkinek egyenarcot kell szabatnia magának, mely által elveszti nemi jellegét, és gyakorlatilag androgünné válik. A pletykalapok persze állandóan találgatják, nem feküdt-e a színész mégis kés alá. Nehéz megtippelni, így volt-e, egyvalami viszont igaz, neki legalább valamennyire barázdált maradt az arca.

Redford magabiztosan viseli ráncait, melyek természetessé és önazonossá teszik. Ráadásul olyan karaktert kölcsönöznek neki, mintha cserzett bőrű westernhős lenne.

Így lesz a pimaszkék szemű Sundance kölyökből az évek múlásával lágy tekintetű Sundance-nagypapa, akit változatlanul imád a közönség.

Finy Petra

Kiemelt kép: Getty Images/Art Zelin

ITT is olvashatsz olyan színészekről, akik tehetségesek a képzőművészetben.