Bár a bulvárlapok jószerivel ízekre szedik őket, és szeretnének minél többet megtudni róluk, szívük szerint 0-24-ben a hírességek kanapéján ülnének, mégsem tudnak a legbensőbb szférájukba bejutni. Hisz ahhoz át kéne rágniuk magukat az alant következő művészeti alkotásokon, ami valahogy mégis kiesik a látókörükből. Ez igazán stílusos magas labda a hollywoodi színészektől még akkor is, ha művészi alkotásaikat nem fricskának szánták, sokkal inkább kedvtelésből űzik azt. Van köztük, aki álnéven, van, aki sajátját felvállalva alkot, míg mások hosszú hallgatás után törték meg a csendet, és mutatták be párhuzamos életüket a festményeiken keresztül. 

Johnny Depp 

forrás: www.deppimpact.com

Elsőként rögtön itt is van Johnny Depp, egykori dögös Cry-baby, ma már inkább megbicsaklott Karib-tengeri kalóz. Imidzsének nagy részét rosszfiúsága tette ki, aki menő motoros bőrdzsekiben szemöldökráncolva szívja cigarettáját egy falnak támaszkodva. . Lehet dögösebb valami annál, mint amikor kiderül, hogy még fest is? Aligha. Festményeinek tárgyául sokszor korábbi feleségét, Vanessa Paradise-t választotta, de feltűnnek még egyebek közt olyan kultfigurák is, mint Keith Richards, Serge Gainsbourg vagy épp Tim Burton. Ami viszont már kevésbé dögös, viszont tény, az a viharos válása Amber Hearddel, amely során elég durva, abuzív felvételek szivárogtak ki. Szedd össze magad, Johnny fiú!Anthony Hopkins


Kinek Hannibálként, kinek a Szenvedélyek viharában című film apafigurájaként égett bele az emlékezetébe – nekem inkább utóbbiként, ugyanis rommá bőgtem magamat a filmen. Azonban nemcsak nagyszerű színész, hanem nagyszerű festő is. Festőként mindennemű allűrtől mentesen a következő alkotói elveket vallja:„Nem hiszem, hogy lenne bármilyen mögöttes jelentése a festményeimnek. Csak megyek előre, nem elemzem ki. Egyszerűen csak festek.” 

Persze ettől függetlenül temérdek művészi hatás érte, és nem csupán a színmű- vagy a filmipar részéről. Tudniillik mielőtt a színészi pályára lépett, zenész volt, 27 évesen már komponált egy keringőt, de ez nem került nyilvánosságra. Ötven évvel később André Rieu meglepetésszerűen eljátszotta egy koncertjén, így róva le tiszteletét a színész előtt. Íme:

Jim Carrey


Azt hiszem, Jim Carreyt senkinek sem kell bemutatni, hiszen őrült Ace Venturaként vagy a Dumb és Dumber dilis Lloydjaként hozzászokhatott a tisztelt közönség, hogy egy teljesen komolytalan figurával áll szemben. Persze van egy filozofikusabb oldala is, ami már olyan Oscar-jelölt filmekben is felsejlett, mint a Truman show, most ezt az oldalát tovább polírozva, festőként is bemutatkozik. Alkotásaiban infantilis- és komoly énje olvad egybe; őrült, színes társadalomkritikát fogalmaz meg „Nincs itt semmi látnivaló” című kiállításában.

Viggo Mortensen


Viggo Mortensen bár a Gyűrűk ura óta nem szerepelt olyan igazi ütős blockbuster filmben, Aragornként, Gondor jogos uralkodójaként továbbra is a szívünkben él. Színészi karrierje mellett egy titkolt, ám egészen profi képességre tett szert – állítja egy műértő professzor. Ugyanis a festeni vágyó színészek közül az egyik kiemelkedő tehetségről van szó, olyanok mellett, mint Lucy Liu vagy James Franco. Viggo a festészet és a fotózás mellett zenél, és verseket is ír. Úgyhogy a sármos vándorkarakter végérvényesen is rajta ragadt.

James Franco


James Franco személyes meggyőződésem szerint Hollywood egyik legnagyobb trollja. A mai napig rejtély, hogy aki olyan tépős vígjátékokban játszik, mint az Ananász Expressz, mit keres az Ízek, imák, szerelmekben. Erre nem is nagyon találok más választ, mint azt, hogy a színész a generációja legnagyobb trollja.

Mindez kiválóan leképeződik festményeiben is, amely trollkodó humorának tökéletes megvalósulása. Van egy különálló sorozata (a fenti festmény ennek a része) ami nemes egyszerűséggel elhízott állatokat ábrázol. Magyarországon szerintem már rég bekerült volna a Tumblr-arcképcsarnokába ezekkel az alkotásokkal. Néminemű tudatosságról és morális mélységről árulkodik a tény, hogy a színészt amúgy a Yale Egyetem angol szakos doktoranduszaként nemcsak a festészet, hanem az írás és a performansz művészet is komolyabban foglalkoztatja. 

Lucy Liu

A Kill Billből és a Charlie Angyalaiból ismert színésznő ecsetvonásai egészen profik, elemezte a színésznő 72 névre keresztelt kalligráfiasorozatát egy amerikai művészeti professzor. Lucy klasszikus kínai családban nőtt fel, ápolva a tradicionális művészeti ágat, és egészen magas szinten űzi azt. A színésznő sokáig Yu Ling álnév alatt festett nagymenő galériáknak, elválasztva képzőművész személyiségét, a közéleti „én”-jétől. Most azonban már vállaltan, saját néven tekinthetők meg az alkotásai.

A kalligráfia mellett absztrakt festmények és vegyes technikával készült kollázsok is vannak a repertoártjában.  

Marilyn Monroe


Bár Andy Warhol Marilyn Monroe pop-art képe egyike a világ legismertebb portréinak, az viszont már kevésbé ismert tény, hogy Marilyn maga is alkotott. A mai napig vita tárgyát képezi, hogy milyen lehetett maga Marilyn; a köztudatban hol neurotikusan szorongó alkatnak ábrázolják, míg mások a butuska, műveletlen naivát látják benne. Laura Wolley szerint – aki sokat foglalkozott Monroe hagyatékával – sokkal mélyebb, műveltebb karakterről tanúskodik az utókorra maradt gyűjtemény, mint ahogy kortársai látták a színésznőt. Monroe halálával ugyanis mentorára, Lee Strasbergre szálltak értéktárgyai. Így került végül a Strasberg- család jóvoltából napvilágra Marilyn hagyatéka, amelyek nem csak ikonikus ruháit takarják, hanem értékes festménygyűjteményt, illetve saját alkotásokat is tartalmaznak. Rajzai tökéletes ellentétei annak a frivol szexszimbólumnak, aki a kamerák előtt volt; letisztult, visszafogott és lágy vonalakkal rajzolta meg saját portréját.

Sylvester Stallone

„Igaz szerelem” 1975-2015 című kiállítás keretében mutatták be festményeit két éve Nizzában, a Modern Művészetek múzeumában. A férfi, aki a világ szemében csak Rocky Balboa és John Rambo, most egy mélyebb, érzékenyebb oldaláról mutatkozik be. Akcióhős korszaka alatt végig festőként is alkotott. Az egyik a nagy nyilvánosság előtt zajlott, a másikról sokkal kevesebben tudtak. A fent látható Megtalálni Rockyt című portréja kultikus darab rajongói számára.

Monroe és Stallone között egy érdekes kapcsolódási pont Andy Warhol személye. Sly a '70-es években a Studio 54-ben ismerkedett meg a művésszel, aki meg is örökítette a híres színészt. Bár akkoriban már aktívan festett ő maga is, bevallása szerint alkotásait sosem mutatta meg Warholnak, csak együtt buliztak. Rocky-montázsán kívül egészen absztrakt festmények is napvilágra kerültek Stallone műterméből, ahol a vibráló színek és az idő múlása kedvelt visszatérő motívumai a festőnek.

Szőcs Lilla