-

Sosem rajongtam annyira Deppért, hiszen jó korán belezúgtam Brad Pittbe, akihez azóta is hűséges vagyok, szóval én amolyan „szőkepárti" volnék, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kaptam fel a fejem Johnny mélabús, mégis romantikus fizimiskájára. Ráadásul benne van az attitűdjében a „szarok a világra" életérzés, és ha nem is olyan eszeveszett jó színész, azért nehezen lehet kikerülni, pláne nem figyelni rá. Mondjuk, engem könnyű megvenni kilóra például egy Tim Burton filmmel, hiszen az ő világa számomra olyan elragadó, hogy még a Batman-sorozatból is csak azokat vagyok hajlandó értékelni, amelyeket ő rendezett. Depp pedig számszerűleg nyolc darab Burton- filmben szerepelt, és ha ennek a nyolcnak csak a felét nézem szívesen újra... na, azért már mindegyiket láttam legalább háromszor (oké, az Ollókezű Edwardot ötször). De nem is én vagyok itt a lényeg, hanem ez a modern, tulajdonképpen byroni hős (vagy antihős), akit szeretni is lehet.

Lehet, hogy nem ő a világ legjobb színésze, és talán nem kizárt, hogy egy agresszív figura, aki hozzávágta Amber Heardhöz a telefonját, és lehet, hogy más aljasságokra is képes volt. Én úgy vagyok vele, hogy amíg nem bizonyosodik meg róla a bíróság, hogy erőszakot követett el a felesége ellen, addig - fenntartásokkal bár, de - őt is megilleti az ártatlanság vélelme. Legalább a születésnapján fontosnak érzem elmondani, hogy miért lenne nagy kár, ha Depp eltűnne a süllyesztőben...

... mert halálosan képes szerelembe esni, és nem szégyelli kimutatni az érzéseit: 

„Meghalnék érte, annyira szeretem. Nem tudom, mihez kezdenék nélküle. Nagyon sok mindenen megy most keresztül. Bárcsak örökre eltüntethetném minden fájdalmát. Ha ő, tudod... nem tudom, mit tennék. Megölném magam. Szeretem azt a lányt. Szeretem. Jobban szeretem, mint saját magamat" - mondta Johnny Depp Winona Ryderről 1989-ben, akinek a nevét a karjára tetováltatta (Winona forever).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vintage Daily (@viintagedaily) által megosztott bejegyzés

De nem csak Winonáért rajongott szenvedélyesen. A kilencvenes években Kate Mossal folytatott legendás kapcsolata olyan heves volt, hogy többek között egy ötcsillagos hotelszoba berendezése is bánta. Vanessa Paradis mellett pedig 14 évre horgonyzott le, két gyereket vállaltak együtt, mielőtt különváltak. Aztán jött a több mint húsz évvel fiatalabb Amber Heard, aki rendesen elcsavarta a színész fejét. Állítólag, de tényleg csak állítólag Angelina Jolie azt tanácsolta neki a közös filmjük forgatásán, hogy ne vegye el feleségül a fiatal színésznőt... A többi már jelenkori történelem.

... mert emlékszik rá, honnan jött

„Nem számít, hogy milyen híres vagyok, és nem számít, hogy hányan nézik meg a filmjeimet, még mindig azt hiszem, hogy az a sápadt kis szerencsétlenség vagyok, aki voltam. A sápadt kis szerencsétlenség, akiből aztán szerencsés alak lett. Holnap vége, és megint ugyanaz leszek, aki voltam, mehetek vissza tollakat árulni" – nyilatkozta egy interjújában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@deppmovie által megosztott bejegyzés

Owensboróban született, de Floridában nőtt fel, édesanyja pincérnő volt, édesapja mérnök, három testvére van. Amikor szülei 15 éves korában elváltak, akkor kezdett el inni és drogozni, mivel nagyon megviselte a válás. Karrierjét Nicholas Cage-nek köszönheti, ő ajánlotta be ugyanis a Rémálom az Elm utcában egyik szerepére... Akkor indult minden, valamikor a nyolcvanas években.

... mert Tim Burton is imádja

A sötét tónusú filmek is nagyon jól állnak neki, valahogy tökéletesen passzol abba az izgalmas és félelmetes képi világba, ami Burton munkásságát millió közül is könnyen felismerhetővé teszi. 1990-ben az Ollókezű Edward hozta meg számára az első igazi sikert, de az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony (ebben az egyik bábszereplőnek kölcsönözte a hangját), valamint a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya, az Alice Csodaországban és legutoljára a 2012-es Éjsötét árnyékban alakított Tim Burton-karaktert.

... mert úgy képes borzongatni, ahogy senki más

A 2004-es A titkos ablakban egy tudathasadásos írót alakít, akit megvádol egy idegen azzal, hogy ellopta a kéziratát, és a saját nevén adta ki. A történet hátborzongató, az embert kitöri a frász Depp alakításának köszönhetően, és naná, hogy a csattanó sem marad el... Van benne hűtlen feleség, szerelemféltés... és egy „kis gyilkosság" is.

... mert ő Jack Sparrow

... és így tud nézni. Ennyi.

Az erőszak nem játék. Ha igaz, amit Amber Heard állít, akkor Johnnynak büntetés jár. Szóval az egyszeri rajongó nehéz helyzetben van. Mi lesz veled, Johnny Depp? A fenébe is!

Szentesi Éva

Kiemelt képünk forrása: Walt Disney Pictures