Egy régi, kedves ismerős hívott fel nemrégiben, és ezt mondta: Mit gondolsz, tudnál nekem segíteni? Lomtalanítás volt a környékünkön, két napig szemeztem egy kirakott fotellel. Aztán hirtelen arra kértem a gyerekeket, húzzák össze magukat az autóban, mert ma ez a fotel, bizony hazajön velünk.

Természetesen szívesen segítettem, így a piros fotel megúszta, hogy egy szeméttelep zúzdájában végezze. Megfáradt darabnak látszik, az elmúlt évtizedek során kihasználták kényelmét, ki tudja, hányszor nyugtatta kezét stabil karfáján egy Füles rejtvénnyel régi tulajdonosa?

Miután meggyőződtünk stabil szerkezetéről, a legizgalmasabb rész kezdődött. Keressünk új ruhát a  fotelnek!

Tudom, hogy két vagány kissrác is lakik még a lakásban, így először a strapabíró anyagokhoz nyúltunk. Elképzeltük egy vidám zöld, lila, sárga mintás posztó anyaggal, majd egy klasszikusabb kék bársonyban, és mivel azt szeretnénk, ha időtálló lenne, egy lenvászon bézs is  felmerült opcióként. Az asztal úszott a különböző színű, mintájú és fajtájú anyagoktól, míg egy szürkésfehér, apró skandinávmintás anyagon akadt meg a szemünk. Tökéletes választás, már látjuk is végső formáját a hozzá színben passzoló karfával. Szépen illeszkedik majd a már meglévő Ikeás bútorokhoz a nappaliban. A több lépésben történő felújítás bizonyos részeit mi is elkészíthetjük. Először óvatosan eltávolítjuk a kárpitot, nehogy a fából készült része sérüljön. Aztán megszabadítjuk azoktól a részektől, amelyekre semmi szükség. Az elöregedett szivacs, és az ülőfelület rugózata nagyon rossz állapotban volt, ezért szakemberhez fordultunk.  A kárpitos mester új rugózatot épített bele.

A fotel szerkezetét statikailag megerősítettük, majd a fafelületeket durva, később egyre finomabb csiszolópapírral kezeltük. Az esetleges hibákat fajavítópasztával eltüntettük. A portalanított fa részeket vizes alapú bio fafestékkel, több rétegben szórópisztollyal festettük le, ez egy jó minőségű ecsettel is helyettesíthető,  az a lényeg, hogy egyenletes tükörsima felületet kapjunk.

A kárpitos az eredeti, puritán párnázat helyett jóval vastagabb kényelmesebb szivacsot használt, majd szakszerűen befejezte a fotel áthúzását, mi pedig boldogan szállítottuk új otthonába az átöltöztetett bútordarabot.

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

A képek a szerző tulajdonában vannak