Brigitte Labbé – Michel Puech: Fiúk és lányok (Filó-faló sorozat)

A borító magáért beszél. Humorral és megejtő őszinteséggel taglalja a karcsú kötet a fiúk és a lányok közötti különbségeket és azonosságokat. Világos, érdekes és értékes gondolatokat olvashatunk a beskatulyázhatatlan férfi és női szerepekről. Az illusztrációk képregényes sűrítéssel külön történetet rajzolnak a téma köré.

Brigitte Labbé – Michel Puech: Élet és halál (Filó-faló sorozat)

A szerzők és a gondolkodás is ugyanaz, mint az előző kötetben, ám a téma egész más. A borító itt is előrevetíti a tartalmat. Humor, nagyvonalúság, letisztult gondolatok, amelyek nagyrészt arról szólnak, hogy a személyiségünk, az egyediségünk, a lelkünk a legfontosabb, és a halállal mindez nem szűnik meg, hanem egy nagy egész tudás részévé válik, így szeretteink az érzéseikben, emlékeikben tovább éltetnek bennünket. Egy idézet a könyvből: „Viccesen hangzik, de azért halunk meg, mert élünk." És egy másik: „Az igazi kérdés tehát nem az, miért halunk meg, hanem az, hogyan kell élnünk."

Ki vagyok én? – Az élet nagy kérdései keresztény szemmel

A francia Filotéo magazinban megjelent, 8–13 éves gyerekeknek szánt írásokból állt össze a kötet. Az égvilágon semmi fennköltség nincs benne, józan és világos történetek, menő illusztrációk, könnyeden megfogalmazott kemény kérdések, épp az ilyen korú gyerekek kíváncsiságát kielégítve. A címszavakban megfogalmazott válaszokból kiderül, hogy szeretet nem azt jelenti: kisajátítjuk a másikat, hanem inkább elfogadjuk úgy, ahogy van. Az istenhit is megjelenik az oldalakon, mégsem jut eszembe, hogy a szerzők le akarnák nyomni a gyerekek torkán a vallást.

Tegyük jobbá a világot, de hogyan? – A világ nagy kérdései keresztény szemmel

„Az emberekben az a közös, hogy mind különbözőek." Azt hiszem, ebbe a szellemes mondatba belesűríthető az egész könyv mondanivalója, ami egyébként Zend Róbert kanadai magyar emigráns költőtől származik. Kemény témákat feszeget a könyv a gyűlöletről, a háborúkról, az igazságtalanságról, a szegénységről, a szabadságról, Földünk egészségéről és a közös felelősségről olvashatunk magvas gondolatokat. Ebben a kötetben sincs eltúlozva a kereszténység szerepe...

Hinni Istenben? De hogyan? – Az élet nagy kérdései keresztény szemmel

Ez a könyv elsősorban kérdez. Vajon férfi-e az Isten, emberi-e az Isten, öreg-e az Isten, van-e neki országa, ő teremtette-e a világot, mindenható-e? És különféle válaszokat ad, beszél Jahvéról és Allahról is, és a sok ezer apró istenségről, az ima fontosságáról, de mindezt a sokszínűség jegyében teszi, látunk hindu asszonyt imádkozni, és zsidó férfit is a jeruzsálemi Siratófalnál. A szent kötelék szerepét hangsúlyozza leginkább. Egy egész fejezet szól az ördögről, a rosszról: bölcsen, finoman, szellemesen. Felhívja a figyelmünket arra, hogy az élet a legnagyobb kincsünk.

Mit mond Jézus? – Tíz evangéliumi történet gyereknyelven

Valójában szövegmagyarázatokat olvashatunk a kötetben, a szerzők türelmesen és szellemesen magyarázzák el, mit is jelentenek például az ilyen mondatok: „Engedjétek hozzám a gyerekeket!", „Nem csak kenyérrel él az ember.", „Ha megütik a jobb arcodat, fordítsd oda a balt is!" Ezek tényleg nehezen értelmezhető gondolatok, és itt már valóban a vallásról, a hitről, a Bibliából/ról kapnak egy kis elméleti ismeretet a kíváncsi gyerekek. A képek viszont remekül ellensúlyozzák a téma komolyságát. Öröm kézbe venni, öröm beszélgetni az élet NAGY kérdéseiről a világ legfontosabb embereivel, a gyerekeinkkel!

A Bencés Kiadó gyerekkönyveit ITT nézheted meg.