1. Ha szakítottál

Nincs mese, a pszichológus akár receptre is felírhatná a Nutellát, de valamiért ez sosem következik be. Felesleges ragozni, jöhet, ha az embert kirúgják. Vagy akkor, ha ő rúg ki valakit, válik el szépen vagy csúnyán, pattan le évtizedes kapcsolatból... vagy ugrik ki a csak néhány hónapja tartó románcból. Kötelező kellék mellé a zsebkendő és a B-kategóriás hollywoodi film, na és persze a nagykanál, – bár vannak, akik a kicsire esküsznek, mert úgy tovább tart. De mint tudjuk, mindez csak illúzió.

2. Ha éhes vagy

Nincs otthon semmi azonnal fogyasztható? A hűtőben maximum néhány sör árválkodik, meg a rég lejárt szemcsepp? Na, ekkor jön igazán jól az üvegnyi instant élvezet, ebben az esetben szigorúan életmentési céllal. Nem nyújt hosszú távú megoldást, de vannak helyzetek, amikor erre nincs is szükség. Elég, ha kihúzzuk vele az időt, míg leérünk a legközelebbi boltig. Ahol – természetesen kompenzálásképpen – csak teljes kiőrlésű, cukormentes, zsírszegény, zöld termékeket veszünk le a polcról.

Nutella Zsuzsa felirattal
A kép a szerző tulajdonában van

3. Ha meg akarod magad jutalmazni

Bármikor tökéletes megoldás a Nutella. Azonnali öröm, aminek a végén elönt az endorfin, a neurotranszmitter, amelynek csodás hatásait nem kell ragozni. Legyen szó sikeres fogyókúráról – na, jó, ez így kicsit meredek –, vizsgáról vagy bármi másról, amikor az ember úgy érzi, megérdemli azt a néhány plusz kalóriát.

4. Ha elfogyott otthon a kávéba való cukor

Kétféle ember van: aki cukor nélkül issza a kávét, és aki képtelen erre. Ha az utóbbi kategóriába tartozol, és az a borzalmas vészhelyzet áll elő, hogy nincs otthon cukor, xilit, édeske, méz, de még sztívia sem, akkor jöhet a Nutella! Ami ráadásul enyhén mogyorós ízt is ad a kávénak. Egy jó tanács. Sose valld be, hogy mit követtél el a forró fekete ellen, főleg kávémániás ismerőseidnek, akik már akkor is csúnyán néznek rád, ha tejjel közelítesz a csésze felé.

5. Ha motiválni akarod a gyereket

Mocsok dolog, de mégis hatékony. Mert a mocsok dolgokkal általában ez a helyzet. És ki az, akinek nem ér meg egy kis Nutella-nyalogatást a rendbe rakott szoba, az elolvasott kötelező... vagy akár csak fél óra nyugalom. Bár ez utóbbi ritkán szokott bejönni, de próbálkozni azért lehet.

6. Ha közeleg a menstruáció, és a falat kaparod

Ha még menstruálsz (vagy: ha már nem, de még vannak róla emlékeid), akkor egyértelmű, hogy léteznek helyzetek, amikor az egyetlen, utolsó mentsvár: a mogyorókrém. Ha fáj, nyom, szúr, csikar vagy feszít, vagy csak azt érzed, hogy beledöglesz az édességvágyba... vagy egyszerűen abba, hogy nő vagy: Nutella.

7. Ha megengeded magadnak

A clean eatinget követő tudatosok, a bio-hívők, a nyersétkezők, a paleósok, mind elutasítják a Nutellát, mert nem fér bele a világ- és ételképükbe. De miért ne lehetne néha – igen, nagyon néha – megengedni magunknak a bűnözést? Hisz emberek vagyunk, ráadásul már az Édenkertben megbuktunk. Szóval nekünk már úgyis mindegy...

8. Csak

Kell ezt magyarázni?

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/MarianVejcik