-

white
mask
tx5
tx61

A mobil annyira szerves része az életünknek, hogy sokan pánikba esnek, ha nincs náluk. Elvonási tüneteik lesznek: már egy filmet sem képesek végignézni anélkül, hogy közben ne babrálnák a telefonjukat. Sőt, van olyan – digitálisan fejlett – barátnőm, aki már attól frusztrált lesz, ha a kasszánál a pénztárcájával kell vesződnie, és nem intézheti el a fizetést is mobilja odaérintésével. De ha már ennyire az életünk része, miért ne lehetne plusz funkciókkal ellátni a készülékeinket? Nekünk mindegy, hogy IPhone vagy Android, ne adj' isten Windows vagy Blackberry, csak rakják bele azokat a funkciókat is, amelyek sokkal könnyebbé tennék az életünket. Mutatjuk a javaslatainkat, hátha meghallják a döntéshozók

1. E-bikacsök

Elektromos bikacsökként funkcionálhatna, hogy ne kelljen parázni, ha egyedül mész haza a sötétben. Megtámadnak? Tedd ártalmatlanná a támadókat a telóddal!

2. Hőszabályozó
Télen kézmelengető funkció, nyáron ventilátor vagy legyező.

3. Instant hazugságvizsgáló
Gondolj bele, rögtön lebuktathatod a csalfa pasidat. Vagy csajodat.

4. Zsírleszívó, testkontúrozó
Mondom, hogy működne: végigsimítod vele néhányszor az úgynevezett problémás testrészt, és csak úgy leolvad a zsír. Női magazinok álma, komolyan.

5. Facekontroll
Beszkenneled a csávó/csaj arcát, és azonnal elemzi, hogy milyen személyiségjegyei vannak, majd javaslatot tesz neked, hogy folytasd-e vele a randit... vagy kuka. 

6. Cellulit-vasaló
Persze... meg arcszoli, nem?

7. Gondolatolvasó 
Még hogy prediktív szövegírás meg szöveges SMS-diktálás... ugyan! Az igazi XXI. századi mobiltelefon úgy működhetne, hogy a halántékodhoz teszed, és már írja is befele, amit gondolsz. Aztán meg, mondjuk, a beszélgetőpartnered halántékához illesztenéd, a mobil pedig lejegyzné, mit gondol a másik. (Azért csak óvatosan ezzel... – a szerk.)

8. Időutazógép
Ezt nem kell magyarázni.

9. Teleportáló készülék
Ezt sem.

10. Gyerekaltató funkció
Csak megnyomod a megfelelő gombot, és elaszik a gyerek. (Atyaúristen, ez mekkora ötlet! Ugyanezt inszomniásoknak önaltató funkcióval is, légyszi.)

11. Újraélesztőgomb
Nem kellene defibrilláló a munkahelyekre és közintézményekbe. Úgyis mindenkinél van mobiltelefon, nem?

12. Újságíró funkció
Beütöd a hívószavakat, és megírja helyetted a cikket.

13. Automata beszélgetőpartner
Ha nincs kedved felhívni valamelyik muszájtelefonos ismerősödet, aki rengeteget beszél, te csak leteszed a mobilodat valahová, az pedig tíz másodpercenként bemondja a te hangodon a szükséges „aha, értem, nagyon érdekes, köszi, akkor sajnos most mennem kell” mondatokat.

14. Bevásárlólista funkció

Ha valami elfogy otthon a hűtőből, automatikusan felírja a listára az épp hiányzó élelmiszert.

15. Térerővarázsló
Mármint olyan, aki térerőt varázsol a hívott fél készülékébe, ha épp nincs neki.

16. Távolsági akkutöltő
Ha a gyereked azt mondja, hogy le volt merülve a telefonja, feltölti hívás közben.

17. Bőrönd
Olyan, amiben instant ruhákat lehet tartani, amelyek bármikor magunkra cuppanthatók.

18. Robotporszívó
Nemcsak a padlóra, hanem a bútorok (vagy bármi) portalanítására is használható. 

19. Diszkógömb
Ennyi. Nem több.

20. 3D vetítővászon funkció
Bárhol, bármikor, 3D-ben, mégpedig rögtön a kedvenc sorozatod. Hát, nem csodálatos? 

21. Faunagazdagság-érzékelő
Búvárkodáshoz. Hogy ne kelljen annyit keresgélni.

22. Fogfehérítő
Odatart, végighúz, kész-passz.

23. Géllakozó funkció
Odatart, végighúz, kész-passz.

24.  Fémdetektor
Láttunk Spanyolországban olyan kukázót, aki fémdetektorral járja a strandot naplemente után, hogy megtalálja az elveszített ékszereket. Ehhez persze szelfibot is kellene.

25. Szülőhelyettesítő
Mondjuk, hologramtechnika segítségével végigüli helyetted a szülői értekezletet, évnyitót, évzárót, egyebeket. Hogy neked ne kelljen. Szívesen. 

Na, mostanra már biztosan neked is eszedbe jutott néhány világbajnok ötlet. Ne fogd vissza magad, írd meg hozzászólásban, hogy neked milyen funkció hiányzik a mobilodból...

Zimre Zsuzsa és a WMN