23 milliárd dolláros biznisz

Napjainkban az illegális vadászat és adásvétel a drog- és emberkereskedelem mellett az egyik legjövedelmezőbb szervezett bűnözési ág, ami mintegy 23 milliárd (!) dollárt termel évente. Sajnos ugyanígy igencsak jól jövedelmez az esőerdők kivágása is, ami 32 375 hektár területet érint naponta, átlagosan 135 növény- és állatfajt pusztítva el minden 24 órában.

Az utóbbi 40 évben sikerült kiirtani az afrikai rinocéroszok kilencvenöt százalékát, és az évi harmincezer elefánt kilövésével a korábbi három-öt millióról 470 ezerre csökkent a példányszámuk.

Ezt elégelték meg a Fekete Mambák, akik a nevüket stílszerűen az azonos nevű halálos mérgű kígyó által inspirálva találták ki még 2013-ban, amikor megalakultak. Tevékenységüknek hála a helyi vadon élő állatok védelmében jelentős pozitív változásokat értek el. Az orvvadászok által elhelyezett csapdák felderítésével és eltávolításával jelentősen csökkent az illegális vadászat és a rezervátumon belül az orrszarvúk lemészárlása gyakorlatilag teljesen megszűnt. 

Nincs fegyverük, mégsem félnek

Ám hiába a jó cél és a vitathatatlan érdemeik, hatékonyságuk megítélése kifejezetten ellentmondásos. Mivel paprikaszprén, bilincsen és adó-vevőn kívül valóban nincs náluk más eszköz, ha fegyveres orvvadászokkal találkoznak, legfeljebb a közben igényelt fegyveres erősítésre tudnak hivatkozni. Az őröket ugyanis bevetés közben nyomonkövetik az irányítóközpontból. 

A Fekete Mambák azt mondják, nem félnek attól, hogy bárki is rájuk lő, hiszen köztudott, hogy nem hordanak fegyvert maguknál. 

A csapat kétszáz négyzetkilométeren járőrözik a Bakalule-rezervátum területén, csapdákat és orvvadászokra utaló nyomokat keresve. Ám ezt semmiképp sem úgy kell elképzelni, hogy csak úgy sétálgatnak, remélve, hogy mindent rendben találnak! Ezek a nők bizony kőkemény, intenzív kiképzésben vesznek részt, katonai fegyelmet gyakorolva, hogy képesek legyenek bármilyen helyzetre megfelelően reagálni. 

Feminista példaképek

Ám nem csak a helyi élővilág számára előnyös a Fekete Mambák tevékenysége. Sok helyi közösségből származó nő számára ugyanis kifejezetten kevés a lehetőség a munkavállalásra, és sokkal kevésbé elterjedt, hogy egy nő önálló útra lépjen. A Fekete Mambák ezzel szemben erősek, bátrak, függetlenek, igazi feminista példaképek, akik olyan alternatív életutat képviselnek, ami korábban nem is létezett nők számára. Manapság már egyre többen követik a példájukat.  

„Sokan úgy vélik, a vadállatok felett a fehér emberek rendelkezhetnek” – meséli Cutie Mhlongo, aki 2014 óta tagja a Fekete Mambáknak. „Szeretnénk megváltoztatni ezt a gondolkodásmódot, hogy közösségünkben mindenki tudja: a vadvilág mindannyiunké.”

A BBC által készített pár perces dokumentumfilmben szereplő vadőrök büszkén mesélik, hogy 

szerintük jobban végzik ezt a munkát, mint a férfiak. Azt is kiemelik, hogy ezt a háborút nem lehet fegyverrel megnyerni, viszont muszáj tenni valamit, hogy megőrizhessük az élővilágot a jövő generációi számára. 

Ahogy mondják: „Ez az örökségünk”.

Források: ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Ilan Godfrey / Contributor

Szabó Anna Eszter