WMN: Jelen van-e az életedben a klímaszorongás?

Litkai Gergely: Természetesen, de megpróbálok cselekvőn hozzáállni, és megtenni, ami tőlem telik, illetve felkészülni arra, hogyha mégsem sikerül a folyamatok megfordítása vagy akár lelassítása az én életemben.

WMN: Változtattál-e az utóbbi években a szokásaidon a környezetvédelem nevében? Okoz-e nehézséget számodra?

L. G.: Igen. Nem a lemondás okoz nehézséget, hanem egy viszonylag ilyen szempontból idegen környezetben tartania magát ehhez az embernek. A repülés elkerülése például sok kalanddal jár, de a vegánságból vegaság lett, majd flexitáriánusság, de ez például folyamatos lelkiismeret-furdalást okoz.

WMN: Hogyan hatnak rád az elmúlt évek eseményei (járvány, háború, természeti katasztrófák)?

L. G.: Abszolút megváltoztak a félelmeim, az eddigi sokszor lényegtelen félelmek helyét lényegesebbek és közvetlenebbek vették át. Például, hogy mi lesz, ha nem növekszik annyit a cég helyére az lépett, mi lesz, ha nem lesz itthon víz, vagy egyszerűen meghalok egyik napról a másikra.

WMN: Mi az, amiről egyelőre nem tudsz lemondani, még ha károsan befolyásolja is a környezetet?

L. G.: A hulladékká váló csomagolóanyagok használatáról, ez az egyik legnagyobb feladat.

WMN: Érzel-e különbséget a generációk fenntarthatósághoz, környezetvédelemhez, vagy a klímaváltozáshoz kapcsolódó hozzáállásában?

L. G.: Érzésre nehéz megmondani, hogy ez kortól függ-e, sokkal inkább az eltérő szocializáció az, ami ezt befolyásolja. A klímaváltozás tényét a döntő többség elfogadja, és abban is szinte egységfront alakult ki, hogy tenni kellene valamit, csak azt tegye meg más.

WMN: Milyennek képzeled a jövőt, mondjuk, tíz-tizenöt év múlva?

L. G.: Tíz-tizenöt év múlva még bennünk él majd élénken mindaz, amit már nem engedhetünk meg magunknak, az aranykor nem egy másik generáció meséiből lesz a mítoszunk része, hanem saját tapasztalatainkból. Emiatt sokkal fájóbb lesz átélni a hétköznapokat. A lemondás már nem választott lesz, és folyamatossá válik a hiány érzése. Másként hiányzik a zöld, élő erdő, ha még láttad és másként, ha csak meséltek róla.

Jegyeket ITT vásárolhattok!

A Hello, WMN! kerekasztal-beszélgetés támogatója a The Body Shop és a TorTer e-Design.