1. Tároló, tároló, tároló

Ne becsüld alá az előszobát! Az előtér fontos része a lakásnak, az első zsilip, ahol le lehet akasztani a srácokról a később feleslegessé váló holmik egy részét. Nyáron rengeteget futkosnak ki-be a lakás és a kert vagy az erkély, gang, lépcsőház között. Érdemes több kosarat is kikészíteni a papucsoknak, cipőknek, játékoknak, esőkabátnak... rögtön a bejárati ajtó mellé. Így kisebb lesz bent a kupi.

2. Írjanak naplót a nyári élményekről!

Míg a gyerekek elfoglalják magukat a naplókészítéssel, neked lesz egy kis nyugalmas időd. A nap folyamán összegyűjtött élményeket apró tárgyak formájában így is, úgy is hazahozzák. Használd ki a ragaszkodásukat a kagylókhoz, kavicsokhoz, cukorkás papírhoz, hadd gyűjtsék a strandbelépőket, buszjegyet, csokicsomagolást, stb... Jelölj ki egy dossziét vagy kosarat, ahol mindezt tároljátok, legyen még benne ragasztó, színes ceruza és egy nagy füzet is, lehetőleg vastag lapokkal. Oda aztán minden élmény beragasztható. A borítót készítsétek el közösen, utána viszont hagyd őket kibontakozni! Meglátod, a vakáció végén te is legalább akkora örömmel emlékszel majd vissza a nyárra, mint ők.

3. Gondolkozz előre, készülj fel a következő napra!

Amikor mindenki elcsendesült, és te is birtokba vennéd végre a kanapét egy jó könyvvel vagy a távirányítóval, szánj még pár percet a következő nap előkészítésére! Terítsd meg az asztalt a reggelihez, ha másnap kirándultok, tedd az ajtó elé azokat a holmikat, melyekért az utolsó percben szoktál visszarohanni (legalább ötször) indulás előtt, és készítsd ki a gyerekek ruháit másnapra! Sok időt és energiát spórolhatsz ezzel.

4. Vond be őket a ház körüli teendőkbe!

Oké, ez magától értetődik, de akkor sem olyan könnyű megvalósítani. Olyan a gyerekekkel együtt takarítani, mintha egy rózsabokor alatt söprögetnénk a szélben. Lehetetlen befejezni. Az általános és klasszikus felszólítást, hogy „Rakd, rendbe a szobád!” pedig felejtsd el! Úgysem hozza meg a várt eredményt. Inkább bontsd szét területekre a feladatot! Saját maguk vessék be az ágyukat reggel, aztán először az asztal körül legyen rend, majd haladj szép sorban a szobában, amíg fel nem adják...

5. A pakolás: játék

A nap végén, amikor már bokáig sétálsz a játékokban, csak mindenféle fondorlatok útján lehet őket rávenni a pakolásra. Rendezd kosarakba, dobozokba a játékokat, címkézd fel őket képekkel, kategorizáld, hogy mi hová tartozik. Pakoljatok színek szerint, először a kék színű játékok kerüljenek a helyükre, majd a sárga... és így tovább. Versenyeztesd a gyerekeket zenére. Nézzétek meg, ki mennyi játékot tud a helyére rakni egy dalnyi idő alatt? Figyelmeztetés: az első néhány alkalommal nagyon lelkesek lesznek. De utána újabb és újabb ötleteket kell kiagyalnod arra, hogy tovább ösztönözd őket... Kíváncsi vagyok, ti mit találtatok ki!

6. Használd a kreativitásukat!

Az étkezések hosszú előkészületet és pakolást igényelnek, ebből is csináljatok játékot! Válasszatok ki egy stílust (mondjuk keleti, romantikus, virágos, rusztikus...), és az asztalt eszerint terítsék meg. Az sem törvényszerű, hogy mindig az asztal körül ebédeljetek. Költözzetek ki a szabadba vagy piknikezzetek egy másik szobában! A közös főzés után pedig a közös pakolás is könnyebben megy majd.

7. Készíts táblázatot!

Mármint a feladataikról. Írj bele mindent, amiről úgy érzed, a gyerekeid már képesek végrehajtani. Játékok elrakása, teregetés, ágyazás, reggeli készítés, háziállat helyének rendbe tétele, virágok locsolása... és még sorolhatnám. Több gyerek esetén izgalmas verseny alakulhat ki, a hétvégén összesítsetek. Nyilván minden család szabályai mások, de nálunk apró jutalom járt az első helyezettnek, ami igazán ösztönzőleg hatott rájuk. Nem is az ajándék a lényeg (hiszen  a második, harmadik, negyedik, ötödik is kapott apróságot), hanem a győzelem.

8. Ami neked szemét, másnak kincs

A nyári szünetben mindig rájössz, mennyi fölösleges gyerekjáték, ruha és egyéb kacat van a polcokon, szekrényekben. Szelektáljatok együtt, ez is remek közös program lehet! A kinőtt vagy megunt ruhákat, játékokat, könyveket adjátok tovább a családban, baráti körben, vagy vigyétek el együtt gyermekotthonba, szeretetszolgálathoz. Gondoljatok másokra közösen, találjátok ki, kinek mi okozhat örömet. Nézz utána az interneten, hol és kinek szerveznek épp gyűjtést!

9. Adj nekik meghatározott időhaladékot!

Egy bizonyos kor után (nálunk, ha jól emlékszem az ötödik évben volt), nem reagálnak azonnal a kéréseidre. A válasz legtöbbször: mindjárt! Vagy: csak ezt még befejezem! Ilyenkor érdemes kijelölni egy konkrét időpontot, a játék végére. Például: oké, de csináld meg, ha a fejezet végére érsz; ha vége a filmnek; ha elment a barátod... vagy egyszerűen: öt perced van. Te is kénytelen vagy kompromisszumot kötni az azonnalhoz képest, de ha ezt előre bekalkulálod, nem veszítesz időt.

10. Olyan feladatot adj neki, amit egyedül is rendesen meg tud csinálni!

Lássuk be, nem túlságosan motiváló, ha miután végez a dolgával, anya odamegy és kijavítja. Újra összehajtja a trikót, vagy „megigazítja" a szekrénybe bepakolt ruhákat... Ne vedd el a kedvét!

+1

Fontos, hogy támogatást és biztatást kapjanak minden feladat elvégzésekor! Még akkor is, ha nem tökéletes a végeredmény. A legjobb ösztönzésre serkentő mondat az, ha hangsúlyosan megköszönjük a fáradozásukat és a munkájukat.

További szép és nyugalmas nyarat mindenkinek!

Ujvári Bea

grafikus, dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Kiemelt kép: Shutterstock/Ground Picture