– Na, mi van? – vigyorgott rám Helga, az endokrinológus. – Izé, nem panaszkodhatom – válaszoltam, és rég éreztem ennyire reménytelenül idiótának magamat. Aznap vágtam bele a nagy kihívásba: 21 nap panaszkodás nélkül. És ott, a rendelőben már tudtam, hogy ez tutira nehezebb lesz, mint a „fekvőtámasz-challenge."

Will Bowen amerikai lelkésznek egy szép napon elege lett abból, hogy a hívei folyton panaszkodnak, túlságosan negatívak, pesszimisták. Gondolta, egy egyszerű trükkel jófejjé teszi őket. Azt találta ki, hogy ad a híveknek egy sima gumikarkötőt, és megkéri őket, próbáljanak mostantól 21 napon keresztül nem panaszkodni. Ha netán mégis sirám hagyná el ajkukat, akkor tegyék át a karkötőt a másik kezükre. És persze kezdjék újra a 21 napot. A kisközösségben elindult kezdeményezés gyorsan világméretűvé növekedett. Teszem hozzá, Will atyának is majd egy évig tartott, mire eljutott a 21 panaszmentes napig, szóval belátható, hogy azért ez nem olyan egyszerű.

És ők még csak nem is magyarok! Mert azt

el kell ismernünk, hogy mi, magyarok már-már népszokásként, egyfajta nemzeti sportként űzzük a panaszkodást.

Most mesélhetnék a munkámról, ami eleve legalább 60 százalékban mások panaszának értő és megértő végighallgatását jelenti, de akkor a barátaim azonnal lecsapnának, hogy hagyjál már, miért, te hányszor üzentél rám csak azért, hogy elnyígd, épp mid fáj, miért nem futhatsz, mennyit nem aludtál már megint, meg négy órát ültél a kövön a lakógyűlés miatt, plusz felrántott a Híradó, mit mondott a Béla és ki szólt be kommentben?

Be kell vallanom: igen, panaszkodom. Ajjaj! Nem is keveset. 48 órája próbálok panaszböjtöt tartani, és rajtakapom magam, hogy megint a politikai helyzet felett háborgunk a haverokkal önfeledten... már venném a levegőt egy újabb áradat előtt, de mégis nyelek egy nagyot, hogy magamba fojtsam. Ilyenkor derül ki, mennyire drámai a helyzet. Ezért

őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan telik el panasz nélkül az a 21 nap.

A dokis napomat, vagyis a július elsejét máris kukázhatom. Ha ügyes leszek, akkor talán még a szülinapomra, július 22-ére összejön az a 21. Muszáj, mert közben úgy 300-an csatlakoztak a kihíváshoz, és félóránként posztolja valaki a karkötős csuklóját. Már csak miattatok is. Meg a haza miatt, természetesen. És akkor a világbékéről még nem is beszéltem.

Hajrá, előre, no panasz, no sírás-rívás, helló boldog, panaszmentes élet!

Ha te is beszállnál a 21 nap panaszmentesen kihívásba, csatlakozz az esemény facebook-oldalához ITT! A játékszabályokat pedig ITT találod.

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

a Libertad Stúdió tulajdonosa