Izé. A terv az volt, hogy az első hét után egy angyalian mosolygós cikket írok, ami arról szól, hogy: „nahát, bár, szó mi szó, nem mindig könnyű, de mégis milyen pengén tolom ezt a panaszmentes kihívást." Merthogy tényleg egész pengén toltam. Szerdán kezdtem, csütörtökig sűrűn váltogattam a karkötőmet, aztán péntektől már ment minden, mint a karikacsapás. Elképesztő energiát gyűjtöttem a csatlakozók egyre növekvő táborától is, egy méterrel a föld felett jártam. Elutaztam a barátaim bakonyi házába, jó levegő, szellemi munka, festés. Miért is panaszkodtam volna? Szóval jól ment. Máig.

Ma reggel, a hatodik napon olyan önfeledt körmondatban kezdtem hőzöngeni kávézás közben a barátnőmnek arról, hogy valaki milyen idegesítő üzenettel keresett meg éjszaka, én meg olyan hülye voltam: hajnalban még válaszoltam is neki... majd vettem egy levegőt, és döbbenten ránéztem Ritára: – Basszus, panaszkodtam! Ó, nemá', én most panaszkodtam, ugye? – Hát, ja – válaszolta lakonikus tömörséggel. Letörve tettem át a karkötőt a másik kezemre.

Mindenesetre megvannak a tanulságai a Start mezőre való visszaállításnak. Az egyik, hogy soha ne legyél elbizakodott! A másik, hogy kapcsold ki a telefonodat a szabadságod alatt! A harmadik, hogy maga

a panaszkodás olyan mélyen gyökerező titkos élvezeti forrás, aminek elég egy pici inger, és boldogan tör elő a felszín alól, mi meg – én legalábbis biztosan – kéjesen elmerülünk benne.

De elég vacakul érzem magam miatta. Mert ti, kedves olvasók annyira jól csináljátok! Eleve négyezren lettünk egy hét alatt a facebook-esemény résztvevői között, emellett a mi kis kihívásunk híre eljutott közben sok százezer emberhez. A WMN-cikk után a hírt átvette számos hírportál, még a Petőfi Rádióban is élőben kapcsoltak (tiszta szerencse, hogy nem a mai kávézás után hívtak, pff), hogy meséljek a közös vállalásunkról. Egyre-másra posztoljátok a karkötőket, meghívjátok a barátaitokat, úgyhogy emiatt nem lehet okom panaszra. Zita azt írta, hogy megértette: tulajdonképpen mindenért lehet hálát érezni. Irma viccesen azt mesélte: péntek óta ugyan egyetlen napot sem sikerült kibírnia, de széles mosollyal indul neki minden reggel a következőnek. Erzsébet módszere: minden reggel megoszt egy szívből jövő mondatot, ami elég ahhoz, hogy egész nap örüljön valaminek. Van, aki a fogait összeszorítva, más könnyedén panaszmentes, és nem én vagyok az egyetlen, aki újrakezdi egy reflexből elhadart panasz után.

De az biztos, hogy mindenkinek, aki belevágott és csatlakozott hozzánk, szebbé és jobbá teszi a saját és a környezete életét a panaszmentességre törekvés. És ez jó. Ez a cél!

Én pedig ünnepélyesen megígérem nektek, hogy ha törik, ha szakad, kitartok! És remélem, az eredeti ötletgazda Will Bowen tiszteletesnél – akinek egy évig tartott, míg a kihívást tökéletesen teljesítette – egy picivel rövidebb idő végigcsinálom ezt a 21 egymást követő napot. Ha meg tovább tart, az se baj, mert akkor legfeljebb életem végéig törekednem kell arra, hogy jobb ember legyek, nem csak 21 napig.

Ennek érdekében gyakorlatias tippekkel fejezem be, főleg a ti kérdéseitek alapján:

Mi számít panaszkodásnak?

Tényközlés után annak negatív értékelése. Tehát a „hű de meleg van”, tényközlés. A „mennyire gyűlölöm a hú de meleget!”,  „de meleg van, b.mg, mikor lesz már vége!” és ehhez hasonló bővített mondatok az bőven panaszkodás. Ezen túl meg az, amit annak érzel. Ha egy kicsit is elbizonytalanodsz egy szolid hőzöngés után, akkor inkább tedd át a karkötőt a másik kezedre! Egy idő után éberebb leszel.

Ha már nem panaszkodsz, akkor értelmezd tágan: ne mondj másokra rosszat, ne pletykálkodj, ne ítélkezz (bizony, se gondolatban, se szóban)!

Egy cifra káromkodás is az?

Izé. Én eléggé szabadszájú vagyok, és létezik olyan csúnya kifejezés, amit időnként kötőszóként használok. Nem szép, de ez van, szerintem ez nem panaszkodás. Viszont, ha a környezetedet nagyon zavarja, akkor kicsit vegyél vissza belőle!

Ja! És mosolyogj! Úgy könnyebb.

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa

Még semmiről nem maradtál le, csatlakozz te is a 21 panaszmentes nap kihíváshoz a facebookon, ITT!