1. Veled akar játszani, neked akarja megmutatni magát...

a játszótér nem azért van, hogy te nyugodtan olvashass, dolgozhass, telefonálj, amíg a gyerek „elvan.” Tudd, hogy a játszótér a gyerekednek egy olyan hely, ahol bevonhat téged a játékaiba, ahol megmutathatja neked, hogy milyen ügyes. Lehet, hogy az is elég neki, ha csak nézed, de lehet, hogy azt akarja, hogy fogd a kezét. Azt javasoljuk, hogy tedd félre a munkát és együtt örüljetek a játéknak. Élvezd ki a pillanatot, hogy figyelheted a gyereked fejlődését, ügyességét, és kísérheted őt – a padról vagy a mászóka mellől.

2. Légy türelmes…

mert ő egy gyerek, aki csinál veszélyes dolgokat, és meggondolatlan és bátor és vakmerő és kalandvágyó és csodálatos. Pont mint amilyen te is voltál gyerekként.

3. Engedd neki, hogy felfedezze saját magát…

a játszótér tökéletes hely arra, hogy a gyereked próbálgassa a határait. Szüksége van arra, hogy megtapasztalja mire képes – hogy tud mászni, kúszni, lógni, futni. Nem szabad túlóvni. Engedd őt! Hiszen ott van nálad a tökéletes gyógyír minden apró balesetre: például egy ölelés vagy gyógypuszi.

4. A te felelősséged, hogy a gyereked biztonságban legyen…

a játszótér úgy van kialakítva, hogy a gyerek biztonságban legyen, de mindig történhetnek balesetek. Nem várhatod el más szülőktől, hogy a te gyerekedre is ők figyeljenek. Ráadásul több szem többet is lát. Szóval, figyelj oda, hogy mit csinál a gyerek, és terelgesd tovább kedvesen, ha veszélyes dologba kezdett.

5. Tilos kiabálni…

a gyerekkel való kiabáláson és veszekedésen kívül a gyerek megütése tilos a legjobban! Tudd, hogy minden gyereknek rossz és félelmetes, ha kiabálni hall téged, nem csak a sajátodnak (de nyilván neki a legrosszabb). Próbálj meg lenyugodni, mert ha dühös vagy, nem azt hallja meg a gyerek hogy mit mondasz neki, hanem csak a dühödet. Sokkal sikeresebben tudod őt megóvni, vagy meggyőzni, ha higgadt és nyugodt maradsz.

6. Elhagyni a játszóteret mindig nehéz. Az idő másként telik a gyereknek, mint neked...

hiába egyeztek meg abban, hogy öt perc múlva indultok, a gyerekek egyrészt nem tudják, hogy mennyi az „öt perc” (mert nincsenek tisztában az óra/perc/napszakok jelentésével), másrészt az időt leginkább legyártott homokpogácsában „mérik".  Ha a gyerek jól érzi magát, szeretne még maradni – ahogy te is szívesen maradsz egy neked kellemes helyzetben, pedig tudod, hogy már indulnod kellene. Azt javasoljuk, hogy légy türelmes. Beszéljétek meg a gyerekkel, hogy még hányszor csúszhat, mászhat, stb. mielőtt indultok. Ezt pedig következetesen tartsd be.

+1 És a klasszikusok: 

ne szemetelj, ne etesd más gyerekét (anélkül hogy az őt kísérő felnőttet ne kérdeznéd meg előtte), csukd be magad után az ajtót, ha a játszótér kerítéssel van körbevéve, és végül: ne neveld más gyerekét. Hidd el, a jó példa ragadós, szóval, a saját gyerekeddel legyél jól!

FIGYELEM! Játékot hirdetünk!

Legyél te is WMN gerilla anyuka vagy apuka!  Töltsd le, nyomtasd ki az alábbi linkről a 6+1-es listánkat, majd tedd ki a kedvenc játszóterekre! Készíts róla egy fotót, amit tegyél ki a WMN Facebook oldalára (a cikkről szóló poszt alá) vagy küldd el nekünk az info@wmn.hu email címre, és családi Bookline könyvcsomagot nyerhetsz! Sorsolás április elsején.

A piros korongra kattintva találjátok a letölthető és nyomtatóbarát listát:

Letöltés, Boldog játszóterezés