WMNOTP

A kétezres évek közepén, – amikor egy új munkahely kapcsán bankot is váltottam – kerültem először kapcsolatba az internetes bankolás lehetőségével. Új munkahely, új szokások, fel voltam villanyozva, és öt perc alatt megszerettem az internetes bank nyújtotta előnyöket. Rakosgattam a kis műanyag jelszó generáló kütyüt fontoskodva egyik retikülből a másikba, és rettentően élveztem milyen korszerű nő is vagyok én.

Rendrakási őrületem

Azóta már elavult a cuki kis fekete szerkezet, helyette az okostelefonom egyik applikációja generálja az egyszer használatos jelszót, amivel a bankom internetes felületén keresztül bármikor utalhatok pénzt, ellenőrizhetem az egyenlegem vagy akár átvezethetek egy összeget a megtakarítási számlámra. Klassz ez a gyorsaság és önállóság, de közben kicsit lemaradtam ezen a téren, mert azon kívül, hogy a neten bankolok, nemigen voltam képben, milyen egyéb lehetőségeim lennének még online a pénzügyeimet illetően. Utánanéztem, mi a helyzet és rögtön a tettek mezejére léptem! Miután egy ideje amúgy is permanens rendrakásban szenvedek, ahogyan arról a múltkor írtam is, ezért felfedeztem egy újabb terület gatyába rázásának lehetőségét. Habár a szekrényeimben már rend honol,

ha most felpillantok a laptopom mögül, sajnos kénytelen vagyok észrevenni az egyik sarokban álló nagy kupacot, amely elhanyagoltan hever. Itt tárolom a pénzügyekhez tartozó papírokat, dossziékat, borítékokat és leveleket...

Szerintem ez sokaknak ismerős. Mert (majdnem) mindenkinek a lakásában van egy ilyen kupac.

Kárpáti  – Pénzügyekben Is Rendezetett Digitális – Judit

Úgyhogy nekiálltam feltérképezni, hogyan is tudnám digitalizálni az életemnek ezt a területét. Ráadásul úgy, hogy az adminisztrációt alapvetően nem kedvelő, emiatt ebben hanyag személyiségemhez is passzoló megoldásokat találjak. Nekem fontos volt, hogy ingyenesek legyenek az appok, mert ahhoz nem volt kedvem, hogy a pénzügyek rendezése címen még külön fizetnem is kelljen. Kiderült, hogy ezzel más is így lehet, mert hirtelen ezernyi ingyenes lehetőség, konkrétan egy pénzügyi „app-Kánaán" bontakozott ki a szemem előtt, és nem kis időmbe telt, míg végre kihalásztam, melyik az, ami tényleg hasznos, és mi az, ami nem.

Az egyik neuralgikus pont számomra a parkolás, és a díj rendezése volt. Ha nincs nálam elég apró, ami elég gyakran előfordul, akkor ott a mobilos fizetés, de sokszor hajkurásznom kell az automatát. Nekem ilyenkor a gyorsaság a legfontosabb, mert ha egy-egy megbeszélésre vagy interjúra autóval megyek, akkor lehetőleg agybaj nélkül szeretnék leparkolni, és időben megérkezni. Ehhez kapcsolódik az a banki szolgáltatás, aminek segítségével a mobilommal parkolhatok. Eddig is így tettem,

de ezzel az applikációval a zónakódot sem kell keresgélnem a legközelebbi fizető automatán, hanem azt is megadja a telefonom a GPS segítségével. Vagyis, ha találtam parkolóhelyet, akkor már tényleg csak fél perc, és mehetek is a dolgomra.

És ez még persze nem minden.

Hova lett az a tízezres????

Bizonyára ismered az érzést, amikor fizetsz a pénztárnál, és feltűnik, hogy a húszezresből, amit felváltottál tegnap, már az a tízezres sincs meg, ami még délelőtt a büfében ott lapult a bukszádban. Ilyenkor végigfut a hideg a hátadon, és biztos vagy benne, hogy kirántottad valahol, de az is lehet, hogy ellopta valaki. Aztán sebesen zakatol az agyad, és rájössz: senki nem lopott el semmit, és óvatlan sem voltál. Simán felelősséged – vagy felelőtlenséged – teljes tudatában... elköltötted. Valamire, ami nem volt annyira fontos, hogy emlékezz rá. Na, ezért töröltem le a gyerek által telepített folyton nyávogó Tom macskát és egy focis játékot, hogy helyet csináljak egy olyan appnak, ami követi a kiadásaimat.

Nem vagyok túl pepecselős alkat, ezért egy olyat választottam, amihez elég, ha egyetlen mozdulattal lefotózom a számlát, így máris lehet csoportosítani és címkézni.

Egyelőre eddig jutottam a nagy digitalizálásban. Vagyis, az a bizonyos kupac még nem tűnt el, még várat magára az „offline" rendrakás a papírjaim között. De már látom a fényt az alagút végén! Kinéztem egy olyan alkalmazást is, amivel az összes létező papírt ugyanilyen módon lehet szkennelve rendszerezni, és lesz egy csodás irat- és papírmentes sarok, ahova az eddig a helyét kereső laptopomat dolgom végeztével végre lerakhatom.

Egyébiránt pedig őszinte kíváncsisággal várom az ötleteiteket, hátha van olyan bevált alkalmazás, ami elkerülte a figyelmemet, és bátran meritek ajánlani! Köszönöm!

 Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Rawpixel