Nemrégiben a borderline szindróma kapcsán írtam már erről a témáról, és megpróbáltam tisztázni magát a fogalmat, most körbejárom azt is, hogy...

...Ki a pszichopata? Hitek és tévhitek

„Háát, azok hülyék, olyan nem normálisak nem? A bűnözők pszichopaták, ugye?" Nem, egyáltalán nem biztos – mert tudvalévő, hogy nem minden bűnöző pszichopata, ellenben közöttük valóban nagyobb számban azonosítható ez a személyiségzavar.

További tévhitet generálnak a hétköznapi emberek azon vélekedései, hogy a pszichopatát nemcsak viselkedésükben, hanem megjelenésükben is borzalmasnak látják. Olyan embernek, akiről már messziről lerí a kegyetlenség és az abnormalitás. „Pont úgy néz ki, mint egy pszichopata!”

Nos, nem így van. Ez ebben a formában nagyon megtévesztő lehet!

Hogy néz ki egy pszichopata?

Egy pszichopata minden szempontból ultra normális benyomást kelthet, mi több: ápolt, jól öltözött, akár még az átlagosnál is tökéletesebbnek tűnhet. Kellemes a modoruk, tudják, mit kell mondani az adott helyzetben, és milyen viselkedés dukál hozzá. Tehát látszatra semmi gond, de ez csak a felszín. Ezt a jelenséget szakmai körökben úgy hívjuk, hogy a „pszichopata báj”.

Egy rejtélyes személyiségzavarral állunk tehát szemben, amely mindig is foglalkoztatta a kutatókat, szakembereket. Amit a köznyelv pszichopátiának nevez, azt szakmai körökben az antiszociális személyiségzavar fedi le.

Minden pszichopata gyilkos?

Nem, de általában azokról a pszichopatákról tudunk többet, akik törvényt sértenek, gyilkolnak. Híres filmek, könyvek örökítenek meg a csalókat, gyilkosokat. Valóban ez a leggyakoribb zavar, amely a törvénnyel összeütközésbe kerülő emberek személyiségprofiljában beazonosítható.

„Hétköznapi pszichopaták"

Róluk viszonylag kevesebbet tudunk.

A pszichopátia lehet egy tartós személyiségvonás, nagyon sok ember tulajdonsága, akik orvosi értelemben nem tekinthetők betegnek. Mégis az adott személy viselkedését, életvezetését hosszasan jellemezhetik, befolyásolhatják.

Hallottunk, ismerhetünk házasságszédelgőket, hírhedt csalókat, állandóan ígérgető, kölcsönt kölcsönre halmozó „üzletembereket”. Akik a törvénnyel ugyan nem kerülnek összeütközésbe, valahogy mindig megússzák, de nagyon messze állnak a törvénytisztelettől, becsületességtől, mások jogainak figyelembe vételétől, az igazmondástól, a felelősségteljes viselkedéstől, és a társadalmi normák tiszteletben tartásától. Ellenben előszeretettel használnak ki másokat, szeretnek kitűnni, szerepelni.

Él bennük a feltűnési vágy, kíméletlenül tudnak hazudni és átverni másokat. Mindezt belátás nélkül teszik, képtelenek átérezni, hogy mások kárára vannak. Soha nem izgulnak, ha lopnak, ha tartozásuk van, mert sem bűntudatot, sem megbánást nem éreznek.

A feszültségüket azonnal a környezetükre ürítik, emiatt sem szoronganak.

Manipuláció!

Hihetetlenül manipulatív emberek, az empátiájuk csak addig terjed, míg felmérik, mit szeretne hallani a másik fél. Ezt gyorsan megteszik, és a reakciójuk sokszor lefegyverző, megtévesztő, míg a sértett fél gyanútlanul besétál a csapdájába. Ezért is vágnak át sokadszorra másokat.

Ők egyáltalán nem érzik át, mit okoznak ezzel, nincs belátásuk, nincs bennük megbánás. Gyakori a felelőtlen viselkedés, ittas vezetés, gyorshajtás, költekezés, melynek nincs fedezete.

„Nem szeret, nem szorong, nem tanul"

Mérei Ferenc híres pszichológusunk lényeglátó, tömör leírása a pszichopatákról gyorsan elterjedt szakmai körökben és mély igazságot takar: „Nem szeret, nem szorong, nem tanul.” Mármint a rossz tapasztalataiból. Mindannyiszor elköveti mások jogainak megsértését, áthágja a szabályokat, ebből nem okul, soha nem érzi a felelősségét. A világ valahogy úgy jó, ahogy ő látja, saját rendezőelve, szabályai szerint él.

A pszichopaták nem csak a laikusokat képesek megtéveszteni. Sok szakember beszámolójából, esetleírásából kiderül, számukra is megtévesztő viselkedésük, manipulatív hajlamuk csapdája.

Én is belesétáltam a csapdába

Magam is képes voltam besétálni – teljesen gyanútlanul, utólag elemezve naivan – egy feltehetően pszichopata szélhámos csapdájába. Aki a fent említett tulajdonságok mindegyikével bírva, úriember módjára vágott át engem a családommal együtt, és még vagy 40 kollégát. Annyi már elárulható, hogy előzetes letartóztatásban van, és természetesen nem is érti, mi a baj vele, hiszen „ő mindeniknek jót akart".

Szakemberként igazán a tájékoztatást tartom fontosnak, és óva intenék mindenkit mások diagnosztizálásától. Inkább azzal kellene pontosabban tisztában lenni, mit is takar a fogalom. Gyanú esetén figyelj nagyon, hogy hol húzod meg a határt másokkal szemben! Kételkedj, ne dőlj be a mentegetőzésnek, a lefegyverző kommunikációnak. Egészséges mértékig, de légy óvatos és körültekintő!

Szalánczi Kriszta

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Gwoeii