-

A süteményeknél csak egy dolgot imádok jobban, és az a születésnap. Lehetőleg a sajátom. Ezért nem is egy napig ünneplem, hanem egy egész hétig. Szóval nekem tulajdonképpen szülihetem van, nem is szülinapom. Már hétfőn elkezdtem az ünneplést, eleinte csak csendesen, munkával ünnepeltem, és mivel igazából ma, tehát szerdán van a születésemnek a napja, az igazi buli is ma kezdődik. De a nap csakis akkor lehet igazán boldog, ha tortát is kapok ezen a szép napon meg jó sok ajándékot!

Ezt rátok hagyom, kedves barátaim, kedves rokonaim, kedves rajongóim, kedves világ. Nekem ugyanis ezen a szülinapon más dolgomvan. Nem receptírás, hanem inkább egy különleges köszöntés.

Tavaly töltöttem a harmincat. Kevés reménnyel, annál több félelemmel ültünk az ünnepi asztalnál. Mindenki eljött, aki fontos volt, még Füzy Gabi bácsit, a legendás budapesti zongoristát is meghívták meglepetés fellépőnek. Három tortát is kaptam. Valószínűleg azért, mert senki nem merte elhinni, hogy lehet valaha mégegy szülinapom. Köztük én sem. Féltünk, féltem, hogy mi lesz a betegségem vége. Minden rettenetesen bizonytalan volt. Ezen a feszültségen a látszólag pompás, de valójában szorongó, visszafojtott ünneplés nem oldott. A három szülinapi tortából egyet se bírtam megkóstolni, mert enni sem tudtam. Akkor kezdtük a második terápiát, hajam még éppen volt, de étvágyam nem.

De ti már jól ismeritek a történetemet, annak minden poklával és a diadalmas végkimenetellel együtt. Mindezt csak azért akarom nektek elmesélni, mert nekem mostantól és ezután mindig minden születésnap extrakülönleges lesz. Minden évet jándékba kapok az élettől. Jó nekem, mert én már soha az életben nem fogok aggódni a korom miatt, mert minden újabb gyertyáért hálás vagyok.

Hálás vagyok, hogy itt maradhattam még élni, hogy azokkal lehetek, akiket szeretek, még ha nem is tudunk minden napot együtt tölteni.

Szóval különleges nap ez a mai. Az elmúlt egy évben annyi minden történt. Az a sok fájdalom, ami térdre kényszerített, végül mégis inkább felnevelt engem. Mondhatni, mára beérett a gyümölcse. Olyan jó, hogy maradhatok még, hiszen rengeteg dolgom van, és egy napot sem töltök tétlenül.

Annyi tervem van! Utazni szeretnék, megismerni a világot, találkozni egy férfival, aki szeret, és én is viszontszeretem, gyerekeket nevelni, jókat főzni, nagyokat enni, sokat nevetni, élni, élni szabadon! Mert az élet gyönyörű, és semmi más nem számít ezen a világon, csak a szeretet. Meg a rengeteg finom sütemény.

Boldog szülihetet mindenkinek!

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Dragon Images