A húsvét előtti nagy hajrába ez az isteni finom, édes kenyér még biztosan bele fog férni, hiszen nagyon könnyen elkészíthető, és miközben kel a tészta, a többi teendőnkre is marad idő. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrászírása – recepttel.
–
Se nem kalács, se nem kuglóf – a német Osterbrot
Minden évben szoktam vásárolni a húsvét előtti napokban Osterbrotot, ezzel is hangolódva az ünnepre. Idén viszont én magam készítettem el, ráadásul olyan nagy sikert aratott, hogy többször is meg kellett sütnöm.
Hagyományosan mazsolával stiftelt, azaz vékonyra szeletelt mandulával és kandírozott gyümölccsel készül, de mivel a gyermekeim szó szerint mindent kimazsoláznak mindenből, ezeket az alapanyagokat most kihagytam. Ti viszont bátran használjátok, ha szeretitek!
Tésztáját tekintve többféle verzió is létezik. Én a személyes kedvencemet hoztam el nektek, ami túróval készül. Kicsit tömörebb, mint a magyarok által kedvelt fonott kalács: valahol a kalács és a kevert kuglóf tésztája között helyezkedik el. Érdemes kipróbálni, bátran megállja a helyét az ünnepi asztalon, és nagyon mutatós!
@wmn.hu 🥚✨ Egy finom, hagyományos húsvéti édes kenyér, ami akkor is belefér az ünnepi hajrába, ha épp ezer dolgod van! Osterbrot túróval – kezdőknek is tökéletes recept, amit Nagy Fruzsi cukrász @cukrasztitkok , WMN Creator most megmutat neked lépésről lépésre. 💡Amíg kel a tészta, nyugodtan intézheted a többi tennivalót – és mire kisül, illatos lesz az egész lakás. Hozzávalók (2 közepes kenyérhez): – 250 g túró – 100 g tej – 1 tojás – 550 g kenyérliszt – 1 csomag szárított élesztő – 55 g cukor – 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható) – 80 g puha vaj – 30–40 g kandírozott gyümölcs, mazsola vagy stiftelt mandula (opcionális) – 1 tojás a lekenéshez – jégcukor a díszítéshez 🎥 Nézd meg a videót, és süsd meg te is ezt az ünnepi finomságot – Fruzsi praktikus tippjeivel gyerekjáték lesz! #wmn#wmnmagazin#wmncreator#recept#húsvét#osterbrot♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
(2 közepes méretű kenyérhez)
250 g túró
100 g tej
1 tojás
550 g kenyérliszt
1 csomag szárított élesztő
55 g cukor
1 csomag vaníliás cukor (vagy vanilincukor – el is hagyható)
80 g puha vaj
100 g tej
30–40 g kandírozott gyümölcs, mazsola vagy stiftelt mandula (opcionális)
1 tojás a lekenéshez
Jégcukor a díszítéshez
Elkészítés
A túrót a tejjel botmixer segítségével szép krémesre pépesítjük.
A túrós krémbe beleütjük a tojást, és elkeverjük benne.
Egy nagyobb tálba öntjük az összes hozzávalót, majd sima felületű tésztát dagasztunk.
A tésztát felgömbölyítjük, lekenjük olajjal, majd egy kiolajozott tálba téve, lefedve, legalább egy órán át kelesztjük, míg duplájára nő. Tipp: Én legtöbbször csak egy tányérral fedem le a tésztát, de fontos, hogy ne legyen rés a tányér és a tál között. Ha mégis lenne, használjunk fóliát vagy tiszta konyharuhát is.
Fotó: Nagy Fruzsi
A megkelt tésztát két részre osztjuk, ismét gombócot formázunk belőlük. Törekedjünk a sima felületre. Ha még ráncos, nyugodtan formázzuk tovább.
Kenjük le a felületüket vízzel – ez segít megelőzni a kiszáradást.
Ismét kelni hagyjuk őket, de már csak kb. 20 percig. Tipp: Ha megmozgatjuk a tésztát, és kissé remeg, mint a puding, akkor jó az állaga.
Sütés előtt X alakban bevágjuk a kenyerek tetejét, lekenjük felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk jégcukorral.
Tipp: Nagyon szeretem azt a verziót is, amikor a kihűlt kenyereket olvasztott vajjal kenik le, majd kristálycukorba forgatják. Nem kalóriaszegény, de mennyei az íze – érdemes kipróbálni!
Cukrásztitok:
A hagyományos európai cukrászat gyakran használ aszalványokat, szárított vagy kandírozott gyümölcsöket. Gondoljunk csak az olasz panettonéra, az angol gyümölcskenyérre vagy a magyar vargabélesre. De mik is ezek pontosan?
Kandírozott gyümölcsök
Oroszkrém tortához, húsvéti kalácshoz, mézeskalácshoz, de akár granolához vagy müzlihez is használhatjuk. A gyümölcsöt általában hat napon át egyre töményebb cukoroldatba áztatják, míg annyi cukrot nem szív magába, hogy az megvédje a romlástól.
Aszalványok / szárított gyümölcsök
A vízelvonással tartósított gyümölcsök megőrzik eredeti aromájukat, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmuk jelentős részét. Legkedveltebbek: aszalt szilva, mazsola, datolya, barack. Egész évben elérhetők, könnyen tárolhatók, sokáig eltarthatók.
Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem születik profinak, és ha el kellene árulnom, mennyit hibáztam már cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra – inspirálnak, hogy olyan tippeket és trükköket adjak át, amelyekkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy sok kudarc ért benneteket egy-egy süti kapcsán, süssünk együtt! Klasszikus és különleges receptek, hozzájuk való módszerek, tippek – hogy a sütés ne csak élmény, hanem siker is legyen.
Rényi Ádám feleségével 7 és 8 évvel ezelőtt fogadott örökbe két kislányt. Szerinte sok tévhit kering az örökbe fogadó családokról, aminek a tudatlanság az oka. Ádám az interjúban beszél a szülőanya szerepéről, a saját félelmeiről, valamint arról is, mennyire káros, hogy 2020 óta nem kötelező részt venni az örökbefogadók felkészítő tanfolyamán.
Sokféle gyógyszer kapható a fejfájás enyhítésére, ami alapvetően jó dolog – csakhogy olykor túlzásba is visszük a használatukat, illetve az is gyakori, hogy nem a nekünk megfelelő készítményt alkalmazzuk. Dr. Gecse Kinga szakgyógyszerész és csapata ezért most edukációs kampányt indít a tévhitek ellen.
A nagyhét eseményei eléggé közismertek, ám az apróságokra ritkábban figyelünk. Márk evangéliuma egy érdekes momentumot említ: miután Jézust elfogták, követte őt egy ifjú, aki csupán egy gyolcsinget viselt. Őt is megragadták, de az inget otthagyva meztelenül elmenekült. Ki lehetett ő? És mi köze a szárnyas oroszlánhoz?