Banánkenyér, amit mindenki szeret – cukor nélküli változatban is
Vasárnapi süti – nem csak vasárnapra

Ez a banánkenyér napokig megőrzi a frissességét, és garantáltan leköröz minden más receptet. Olyan klasszikus, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni! Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Nagyon szeretem a banánkenyeret. Nálunk nem csak akkor készül, ha a hűtő eldugott zugában találok pár darab megbarnult héjú banánt – bár most pontosan ez történt. A nagylányom imádja reggelire natúr joghurttal enni, és a benne lévő diót is szívesen megeszi, pedigamúgy szereti kimazsolázni a számára nem ideális hozzávalókat a süteményeimből. Legtöbbször lefagyasztom a banánkenyér felét, és ha épp nincs ötletem, mit reggeliznénk, akkor előző nap kiveszem a mélyhűtőből, és ezzel kezdjük a napot. Természetesen cukormentesen is elkészíthető, illetve variálhatjuk a hozzáadott olajos magvakat is. Az abszolút édesszájúaknak pedig ajánlom, hogy étcsokoládépasztilla vagy darabolt étcsoki hozzáadásával tegyék még különlegesebbé ezt a finom süteményt!
@wmn.hu 🍌 A banánkenyér, amit mindenki imádni fog. Napokig puha, illatos és ellenállhatatlan – pont olyan, ahogy szeretjük. 🤎 WMN Creatorunk, Nagy Fruzsi@cukrasztitkok videóban mutatja hogyan készül!✨ 👉 Klasszikus, amit lehet cukorral vagy anélkül, dióval vagy csokival, gyerekeknek vagy felnőtteknek – mindig telitalálat. És a legjobb? Nemcsak finom, hanem praktikus is: tökéletes uzsonnára, reggelire vagy csak úgy, mert megérdemled. Hozzávalók: 🍌 200 g érett banán (pucolva) 🍬 100 g kristálycukor 🍯 30 g barnacukor (vagy kristálycukor) 🧈 125 g olvasztott vaj 🥚 2 tojás 🌾 200 g liszt 🧁 6 g sütőpor 🧪 2 g szódabikarbóna 🥛 60 g tej 🌰 25 g darált mandula ➕ opcionálisan: 30 g dió a ropogós élményért 🎬 Nézd meg a videót, mentsd el a receptet, és süsd meg te is – ez a banánkenyér örök kedvenc lesz! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #banánkenyér #banán ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
(30 × 11 × 8 cm-es sütőformához)
-
200 g banán (héj nélküli súly, azaz pucolt állapotban)
-
100 g kristálycukor
-
30 g barnacukor (helyettesíthető kristálycukorral is)
-
125 g olvasztott vaj
-
2 db közepes tojás
-
200 g liszt
-
6 g sütőpor
-
2 g szódabikarbóna
-
60 g tej
-
25 g darált mandula
-
30 g dió (opcionális)
Elkészítés
- A megpucolt, érett banánt törjük darabokra, és egy villa vagy botmixer segítségével nyomkodjuk pépesre!
- A liszthez adjuk hozzá a sütőport és a szódabikarbónát!
- A dió kivételével adjuk a banánhoz az összes hozzávalót, és jó alaposan, csomómentesre keverjük el!
- Ezután forgassuk bele a diót! (Ekkor jöhetnek bele opcionálisan az étcsokoládépasztillák is.)
- A sütőformát jó alaposan vajazzuk, majd lisztezzük ki! Fontos az egyenletesség, így nem fog beleragadni a sütemény, és könnyen ki tudjuk majd borítani a formából, ha kész.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeverés esetén is) kb. 40 percig süssük. Érdemes tűpróbát alkalmazni, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy tényleg átsült-e.
Barna cukor és nádcukor
Sokan keverik a barna cukrot a nádcukorral. Amíg a hazai éghajlaton a cukorrépa terem meg, amiből a barna cukrot is készítik, addig a trópusi vidékeken a cukornádat termesztik, ebből készül a nádcukor. Tehát két különböző növényi termékről beszélünk. A nyers nádcukrot közvetlenül a növény levágását követően, finomítás nélkül, mechanikus sajtolással nyerik ki, ezért megmarad a melasztartalma, míg a barna cukor azért barna, mert fehérítés után adják hozzá a melaszt mint színezéket.
Kristálycukor
Amikor cukorról beszélünk, legtöbbször a hagyományos kristálycukorra gondolunk. Étkezési cukor (azaz szacharóz) alatt a cukorrépából előállított répacukrot értjük, Európában ez a legelterjedtebb változat.
Tarts velem jövő héten is!
Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nem csak élmény, de siker is lesz!
További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!