Milyen bátor nők – jegyeztem meg magamban, amikor végig néztem annak az Instagram-oldalnak a fotóit, ahová nők százai küldenek képet arról, hogy néz ki a testük szülés után.

Aztán belegondoltam, fura „lebátrazni” valakiket, akik végül is csak felvállalják magukat teljes valójukban. A mozgalommá duzzadt oldal különben azzal a szándékkal indult, hogy erősítse a nők önbizalmát.

Hálás vagyok nekik, hogy megmutatják, milyen a valódi szépség, milyen a valódi test, milyen sokszínűek vagyunk. Ahogy azért is hálás vagyok, hogy megtapasztalhatom: végre nem tabusítják a szülés utáni testet, hanem felszabadítják a tabuk alól.

Persze elsőre sokkoló a látvány, és jó pár önző gondolat átfut a fejemben arról, hogy elbúcsúzhatok majd a jelenlegi alakomtól, meg arra is, hogy ez milyen igazságtalanság a természettől. Persze… ez hülyeség.

Vérlázító, hogy úgy nőttek fel generációk, hogy mindent kijavítottunk, ami a tökéletesen szimmetrikus szépségtől eltér: retusálunk, idealizálunk. Elrejtjük egyrészes fürdőruha alá, hosszú lebernyeggel fedjük el, mert nem illő mutatni sem a szülés utáni csíkokat, sem egy műtéti heget, sem a plusz kilókat.

Mintha csak az „egymillió feszes seggű modell” világában élnénk. 

Minden egyes kép, ami az őszinteség jegyében születik, segít elbúcsúzni attól az álságos szépségideáltól, amit elénk vetítenek, és amit – lássuk be – sosem érünk el. És ez nem is baj.

A következő fotókat különböző korú, testalkatú nők készítették magukról, van, akinek az első szülése, van, akinek már a többedik.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Jonathan Borba