Néha belegondolni is durva, hogy mennyire más időket éltünk korábban, talán a tekintetünket sem folyton lefelé irányítottuk, hiszen nem volt okostelónk, amit folyton csekkoltunk. A metrón is inkább újságot olvastunk vagy könyvet, vagy egymást bámultuk, beszélgettünk, zenét hallgattunk. Ma már ezek a lehetőségek bővültek, akár egy hazaút alatt is becsajozhatsz/bepasizhatsz a Tinderen, lecsekkolhatod, hogy kivel mi lett az egyetemről, középiskolából, a volt kollégáidról kereshetsz infókat, meg annak a rokonairól és az exeiről. Régen ezekhez évek kellettek, nem percek. Amiatt viszont, hogy mindent percenként változik, és követhető, frankón attól tartanak emberek, hogy lemaradnak valamiről. Sőt! Egészen mélyen szántó kutatást végezve (irónia*) ez a lista még tovább bővíthető, ajánlom a viselkedéskutatók figyelmébe.

1. „Seen”, azaz a „látta”-jelenség

Megvan az az érzés, amikor küldesz egy üzenetet a másiknak, és ő kurvára nem válaszol, csak annyit kapsz, hogy „látta 15:05-kor”? Majd néma hallgatásba burkolózik. Na, az idegőrlő. A FOMO, lássuk be, ehhez képest semmi. Persze a másik oldalon is baromi szar lenni, amikor számon kérik mindezt rajtad, főleg, ha egyszerűen nincs időd válaszolni, mert éppen vezetsz vagy dolgozol.

2. „Jelenleg elérhető”… és amit az emberekből ez kivált

Egyszer bedőltem az ágyba úgy, hogy az asztali gépemen nyitva hagytam a Messenger-ablakomat. Vagy 12 órát aludtam, annyira kivoltam. Reggelre viszont már kész palotaforradalom tört ki,  hogy miért nem válaszolok az üzeneteimre, amikor elérhető vagyok. Úgyhogy, ha a láttamozást azzal kombináljuk, hogy az illető neve alatt megjelenik a „jelenleg elérhető” felirat, akkor az felér egy emberiség elleni bűntettel (egyeseknél). Fordítva szerintem még irritálóbb, amikor egyesek megőrülnek, ha meglátják, hogy fent vagy, és még számon is kérnek, hogy nem válaszolsz, pedig elérhető voltál.

3. Az őrült vágy, hogy megtudjuk, ki nézte meg a profilunkat

via GIPHY

Mióta van Facebook, azóta azon ügyködünk, hogy megtudjuk, ki nézte meg a profilunkat. Kiegészítő alkalmazások terjedtek el, amik megmondják ezt. „Csak most, csak neked”. Végre, végre megtudhatod! Városi legendák terjedtek arról, hogy talán a Facebook-profilodon az ismerőseid aszerint rendeződnek át, hogy kik nézik a leggyakrabban az oldalad. Persze ezt sosem tudjuk meg, de hogy ez is üti a FOMO-t, az biztos.

 4. Az őrült vágy, hogy egyik profilról kattints a másikra… és még tovább

Tegye fel a kezét, aki nem csinálta még ilyet. Ne kezdett volna el szörfözni egyik profilról a másikra, feltérképezve az egész családfáját valakinek. Ezek után senki se húzza a száját amiatt, hogy XY a neten keres pasit, mert a Facebook sem más, mint egy hatalmas nagy randivonal.

5. Dickpick: A beteges vágy, hogy küldj egy képet a péniszedről

Egyesekben pedig az a beteg vágy tombol, hogy a farkáról küldjenek egy fotót valakinek. Csak úgy. Egyszer egy barátnőm kihívta a gázszerelőt, majd miután az ember elvégezte a munkát, a nap végén Viberen küldött egy üzenetet a barátnőmnek. Az üzenet egy kép volt a szerszámáról. Meg egy rövid tetemrehívás: „szívesen megcsinál mást is a háznál”. Nem került volna a listára ez, ha egyedi eset lenne.

6. A sosem múló remény, hogy megtudhatod, mi az indián neved… meg a mexikói, a svéd és a többi

via GIPHY

A random módon generált játékokról sem tudunk valamiért lemondani. Ilyen az is, amikor a születési évszámodhoz rendelt szótagokból alakított szó lesz a szuperhős neved. Vagy a névgenerátor, ami megmondja, hogy mi az indián neved. Nem leszek képmutató, én is milliószor megcsináltam már, nem is értem, hogy miért. De ha egyszer örömet okoz...

 7. Az őrült vágy, hogy megtudd, milyen élőlény bújik elő a bőre alól, ha rákattintasz a videóra

Gusztustalan vírusvideók, amik azt ígérik, hogy a következőekben megtudhatod, mi az az undormány dolog, amit valakinek a bőre alól ki akarnak nyomkodni az orvosok. Spoiler: sosem tudod meg, mert ez egy vírusvideó, ellenben minden ismerősöd kap egy üzenetet a nevedben, hogy kattintsanak rá ők is. 

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Rawpixel.com